Ο Αισχύλος στον «Προμηθέα Δεσμώτη» παρουσιάζει τα δύο αδέλφια, το Κράτος και τη βωβή Βία να αλυσοδένουνε το γιο του Ιαπετού και της Ωκεανίδας Ασίας, τον Τιτάνα Προμηθέα, επάνω στο βράχο κατ’ εντολήν του Διός: «Κράτος Βία τε, σφῷν μέν ἐντολὴ Διός/ ἔχει τέλος δή κοὐδὲν ἐμποδών ἔτι» (Προμηθεύς Δεσμώτης, στ.12-13). Άρα, η επικείμενη αναθεώρηση του σημαντικού Συντάγματος του 1975 της Ελλάδας (Αναθεωρήσεις: 19861, 20012, 20083, 2019/20204) είναι σημαντική. Τα 23 άρθρα που πρόκειται να αλλάξουνε κινούνται σε τρεις άξονες, πρώτον τον κοινωνικό, δεύτερον τον κοινοβουλευτικό καθώς ρυθμίζουν επιμέρους πολιτειακές εκκρεμότητες και τέλος το θρησκευτικό άξονα από τη στιγμή που επανακαθορίζουνε τις υπάρχουσες ατελείς συμφωνίες.

Οι νέες τροποποιήσεις αφορούν κυρίως σε κράτος πρόνοιας και δικαίου με εγγύηση μικρού εισοδήματος και βασικών κοινωνικών αγαθών όπως νερό και ρεύμα (άρθρο 21), ίση αμοιβή και κοινωνική ασφάλιση (άρθρο 22), δημοψήφισμα με λαϊκή πρωτοβουλία (άρθρα 28 και 44), λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία (άρθρο 73) κι ενίσχυση της αντιπροσωπευτικής αρχής στην τοπική αυτοδιοίκηση με άμεση ψηφοφορία (άρθρο 102). Εν δευτέροις, οι πολιτειακές επισημάνσεις στην ομαλή κοινοβουλευτική δημοκρατία επιτυγχάνονται με την πολυπόθητη καθιέρωση της απλής αναλογικής (άρθρο 54), με περιορισμό της  βουλευτικής ασυλίας (άρθρο 12) και θητείας έως τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (άρθρο 56), ταύτιση του πρωθυπουργικού θώκου με το βουλευτικό αξίωμα (άρθρο 37), καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας (άρθρα 38 και 84) αλλά και τη μη διάλυση της Βουλής σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου -σε περίπτωση κοινοβουλευτικής ανεπιτυχίας τότε να προβλέπεται η άμεση λαϊκή εκλογή του Προέδρου (άρθρα 30, 32, 34, 35 και 41)- καθώς επίσης μία σοβαρή μεταρρύθμιση του νόμου περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) και περιορισμό στην ίδρυση ανεξάρτητων αρχών με απαραίτητη εξασφάλιση των 3/5 του κοινοβουλίου (άρθρο 101). Τρίτο θέμα στην ατζέντα των αλλαγών είναι η εκκλησιαστική περιουσία όπως ακριβώς η αποσύμπλεξη του θρησκευτικού όρκου και η αντικατάσταση από τον πολιτικό όρκο στην τιμή και τη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών (άρθρα 3, 13, 33 και 59).

Ο Δίας μάλλον δεν θα αρνιότανε να αλυσοδέσει τον Προμηθέα ξανά στον Καύκασο, άρα ευχή όλων σήμερα να μην επαναληφθεί το 1975 οπότε μόνο η πλειοψηφία υπερψήφισε το τωρινό Σύνταγμα, ασχέτως εάν όλοι το αναγνώρισαν μεταχρονολογημένα.

Η σύγχρονη προμήθεια αφορά στη δημοκρατία ως σύμβολο και το ελληνικό Σύνταγμα ως ένα όχημα προς τον εκ νέου εκδημοκρατισμό της χώρας.