Δεν μας έφταναν όλα τα άλλα, αλλά έχουμε και το δίλλημα, αν θα πρέπει να λέμε κοροναϊός ή κορωνοϊός! Ο πρώτος όρος είναι η ακριβής μετάφραση του επιστημονικού ονόματος του ιού coronavirus. Ο δεύτερος έχει υποστεί γλωσσική επεξεργασία και ας πούμε πως είναι η «ελληνοπρεπέστερη» μετάφραση του ονόματος. Το θέμα είναι, ότι όπως κι αν το πούμε, την ίδια επιδημία εννοούμε και από την ίδια προσπαθούμε να προφυλαχτούμε…

Πάνω που πίστευα ότι η παρασκηνιολογία και η συνωμοσιολογία δεν είχαν κάτι να προσθέσουν, το άκουσα κι αυτό προ ημερών. Ήταν στο μετρό των Αθηνών, κάπου προς το τέρμα της διαδρομής, με ελάχιστους επιβάτες στο βαγόνι. Ο νέος, με το απαραίτητο τατουάζ (όσο μπορούσα να δω) και «κεκαρμένος εν χρω», μιλούσε στο κινητό, δυνατά, ωσάν να ήταν μόνος του στην έρημο… «Ναι ρε, ναι σου λέω… τον έχουν βάλει οι Αμερικάνοι…

κορωνοϊός

Πήγαν να τους κουνηθούν οι Κινέζοι και τώρα θα την πληρώσουμε όλοι μας. Μόνο οι Αμερικάνοι, που κάνουν και τους γνωστούς ψεκασμούς, έχουν και το αντίδοτο … κι εμείς είμαστε τα κορόιδα…». Άρα, υπάρχουν και κάποιοι που πιστεύουν ότι, η επιδημία του κορωνοϊού είναι και αυτή αμερικανικός δάκτυλος, όπως όλα τα δυσεξήγητα και ανεξήγητα φαινόμενα στη Γη.

Το γεγονός είναι, ότι οι ιοί είναι και δεν είναι ζωντανοί οργανισμοί, αφού δεν μπορούν να αναπαραχθούν από μόνοι τους. Είναι κάτι ανάμεσα σε ένα κρύσταλλο και σε ένα μικρόβιο, δηλ. ένα μονοκύτταρο οργανισμό. Μπορούμε να φανταστούμε τον ιό σαν μια κάψα από πρωτεΐνη, μέσα στην οποία βρίσκεται το γενετικό του υλικό (DNA ή RNA).

Όταν ο ιός προσκολληθεί στα τοιχώματα κάποιου κυττάρου ενός άλλου οργανισμού (ξενιστής), μεταβιβάζει στο κύτταρο το γενετικό υλικό του. Από τη στιγμή αυτή και μετά, το κύτταρο τίθεται υπό τον έλεγχο του γενετικού υλικού του ιού. Το φαινόμενο μοιάζει με το ρεσάλτο που γίνεται από τους πειρατές, οι οποίοι  καταλαμβάνουν το πλοίο και το θέτουν κάτω από τις διαταγές τους.

Έτσι, μέσα στο κύτταρο, ο ιός (δηλ. το γενετικό του υλικό) χρησιμοποιεί το περιεχόμενο του κυττάρου, για να δημιουργήσει νέους ιούς. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να διαρραγεί το κύτταρο και να σκορπίσει το πλήθος των νέων ιών που έχουν σχηματιστεί και να συνεχίσουν το ίδιο «ρεσάλτο» στα γειτονικά κύτταρα, με την ίδια τακτική.

Φυσικά, η «πειρατική» δραστηριότητα των ιών, έχει αντίπαλο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και τη μάχη θα κερδίσει όποιος είναι, περιστασιακά, ο ισχυρότερος. Αυτός είναι και ο λόγος, που άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τελικά, υποκύπτουν στην προσβολή του ιού.

Φυσικό είναι, η Κίνα, από όπου ξεκίνησε η επιδημία του κορωνοϊού, να έχει και τα περισσότερα κρούσματα  (περίπου 80.000), αλλά και τους περισσότερους θανάτους, από τον ιό (2.870). Ακολουθεί η κοντινή Νότια Κορέα, με (3.736) κρούσματα και 21 θανάτους, ενώ στην Τρίτη θέση βρίσκεται η μακρινή τους (αλλά κοντινή μας) Ιταλία, με 1.694 κρούσματα και 34 θανάτους.

Ακολουθεί το Ιράν (978 κρ. και 54 θ.), ενώ την πέμπτη θέση, παγκοσμίως, καταλαμβάνει όχι κάποια χώρα, αλλά το τουριστικό κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, με 705 κρούσματα και 7 θανάτους.

Συνολικά, μέχρι στιγμής, ο ιός έχει απλωθεί σε 67 χώρες, με 88.346 κρούσματα και 3.001 θανάτους, ενώ 42.728 προσβληθέντες έχουν ιαθεί. Εννοείται, ότι οι παραπάνω αριθμοί συνεχώς μεταβάλλονται, καθώς ο ιός μεταδίδεται και εξαπλώνεται από χώρα σε χώρα και από μέρα σε μέρα…

Δυστυχώς, η Ελλάδα είχε την ατυχία να «υποδεχτεί» τον κορωνοϊό, από επισκέπτες στην περιοχή της Ιταλίας, όπου εκδηλώθηκε η επιδημία. Ευτυχώς, όμως, οι πάσχοντες εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος από τον κορωνοϊό. Ας ευχηθούμε ότι και η Ελλάδα θα έχει την πορεία του Βιετνάμ, όπου όλοι οι νοσήσαντες (16), ιάθηκαν.

Και επειδή «ουδέν κακόν αμιγές καλού», η επιδημία με τον κορωνοϊό έδωσε αφορμή για ρεπορτάζ και εκπομπές επί εκπομπών, όπου ειδικοί και ειδικότεροι (ακόμα και ο Εποχούμενος Περιπατητής) ασχολήθηκαν με το θέμα, επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια, σχετικά με την πρόληψη, τα συμπτώματα και τη θεραπεία της νόσου.

Ίσως, αυτό να είναι μια φυσική ροή των πραγμάτων, αφού όταν υπάρχει σοβαρός λόγος, όπως τώρα και το αντικείμενο είναι η ενημέρωση του λαού, ισχύει πάντα το ρητό «repetitio, mater studiorum est»!

Η στήλη δεν έχει κάτι να συστήσει, αφού οι ειδικοί και οι ειδικότεροι τα έχουν πει όλα. Εκφράζεται μόνο η πίστη και η αισιοδοξία, ότι η ανθρωπότητα θα ξεπεράσει σύντομα και αυτή τη δοκιμασία, όπως πάντα… Καθώς υπάρχει σημαντικός αριθμός ασθενών με ήπια συμπτώματα, φαίνεται ότι η βαρύτητα της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό μοιάζει με σοβαρή εποχική γρίπη.  Επομένως, οι ειδικοί προβλέπουν, πως τελικά θα αποδειχθεί, ότι η θνητότητα από τον νέο κορονοϊό θα είναι περίπου ίδια με αυτή του ιού της γρίπης, δηλαδή γύρω στο 0,1%. Άρα; Προς τι ο πανικός;

Και κλείνουμε, φέρνοντας στο νου μας (και στα μέτρα μας) τον επίλογο του βραβευμένου με το Νομπέλ λογοτεχνίας (1957), Γάλλου συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ, το έργο του «Η Πανούκλα», που λέει περίπου, ότι αφού πέρασε η επιδημία, το μικρόβιο της πανούκλας (εν προκειμένω ο κορωνοϊός) θα μένει κρυμμένο, ίσως κάπου μέσα σε κάποια βιβλία, περιμένοντας την ευκαιρία να επιστρέψει…

[email protected]