H βιβλιοθήκη είναι τόπος διαφύλαξης της συσσωρευμένης μνήμης και γνώσης του παρελθόντος, καλύπτει την πολιτιστική κληρονομιά, μαρτυρεί τη φυσιογνωμία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και αντικατοπτρίζει την κουλτούρα και τον πολιτισμό κάθε τόπου.
Πρόκειται για έναν ζωντανό οργανισμό, ο οποίος συνεχώς εξελίσσεται, με σκοπό την εξασφάλιση και διάθεση πνευματικής τροφής στο σύνολο των πολιτών μίας περιοχής.
Είναι πύλη που εξασφαλίζει τη γνώση, τη δια βίου μάθηση, την ελεύθερη και απρόσκοπτη έρευνα, καθώς και την πολιτιστική και πνευματική εξέλιξη του ατόμου και των διαφόρων κοινωνικών ομάδων, λειτουργώντας ως μορφωτικό, πνευματικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό κέντρο.
Όλα αυτά όμως φαίνεται ότι δεν ισχύουν για το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων.
Είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω, με την ευκαιρία των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΑΝΩΝ, ότι ακόμα παραμένουν στον ίδιο χώρο (μια παραχωρημένη από τον δήμο αποθήκη που κάθε άλλο παρά χώρος βιβλιοθήκης είναι) τα βιβλία που προορίζονταν για τον νέο χώρο που επρόκειτο να λειτουργήσει ωςβιβλιοθήκη, στην Παλιά Ηλεκτρική μετά την αποπεράτωση αυτού του έργου.
Συγκεκριμένα, στον εν λόγω χώρο της παλιας ηλεκτρικής είχε προβλεφθεί η δημιουργία μιας μεγάλης ενιαίας Βιβλιοθήκης, η οποία θα φιλοξενούσε όχι μόνο τα βιβλία του Μορφωτικού Συλλόγου αλλά και τα βιβλία των βιβλιοθηκών του Δήμου και του Γιάννη Δουνδουλάκη, όπως είχαμε αποφασίσει με ομόφωνη απόφαση του τοτε Δημοτικού Συμβούλιου Αρχανών.
Δώδεκα (12) χρόνια μετά, τα βιβλία παραμένουν σε εκείνον τον προσωρινά παραχωρημένο χώρο, περιμένοντας την μεταφορά τους, όπως ασφαλώς και τα υπόλοιπα.
Επιπλέον, επί δημοτικής μου θητείας, είχαμε αποφασίσει τη δημιουργία Πινακοθήκης, πάλι εντός του χώρου της Παλιάς Ηλεκτρικής και μάλιστα είχαμε δεχτεί την προσφορά πινάκων από τον συντοπίτη μας κ. Παναγιώτη Μεσσήνη που θα παραχωρούνταν στο Δήμο με την αποπερατωση του κτηρίου.
Είχαμε οραματιστεί η Βιβλιοθήκη Αρχανών και η Πινακοθήκη να λειτουργούσαν στην καρδιά της τοπικής κοινωνίας του τότε Δήμου Αρχανών, ως χώροι δημιουργικής γνώσης, πολιτισμού, πληροφόρησης αλλά και κοινωνικοποίησης, που αυτό άλλωστε συμβολίζει και η παλια ηλεκτρική.
Στη βιβλιοθήκη θα φυλασσόταν ο γραπτός πολιτισμός της περιοχής μας και θα αποτελούσε κύτταρο εκπαίδευσης και ενημέρωσης για τους μαθητές. Θα διαφυλασσόταν και θα διαβαζόταν η ιστορία του τόπου μας και θα προβαλλόταν η πνευματική μας παράδοση και τα έργα των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.
Γιατί ο Δήμαρχος δεν υλοποίησε τα έργα αυτά;
Ο Γάλλος μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος Φρανσουά Μωριάκ έθεσε το ερώτημα: «Πες μου τι διαβάζεις να σου πω ποιος είσαι».
Παραφράζοντας το ερώτημα του Μωριάκ ρωτάμε τον δήμαρχο: «Πες μας τι έκανες για τη Βιβλιοθήκη και την Πινακοθήκη, δηλαδή για τον πολιτισμό, να σου πούμε ποιος είσαι».
ΥΓ Με την ευκαιρία θα ήθελα να μας πουν και οι επίδοξοι συντοπίτες μου Δήμαρχοι αλλα και οι εν ενεργεία δημοτικοί εκλεγμένοι παράγοντες μια και ο θεσμικά υπεύθυνος Δήμαρχος απαξιοί να μας απαντήσει στην από 20/10/2022 επιστολή μας: τι έκαναν για την αποφυγή της εκποίησης της περιουσίας του Συνεταιρισμού μας στο Κάμπο, τι γίνεται με το e archanes;