Αυτός που θέλει να γίνει Ουρανοπολίτης, πρέπει να γνωρίζει ότι είναι αδύνατο να τα καταφέρει, αφού πρώτα δεν φροντίσει να εξασφαλίσει τα κατάλληλα εφόδια. Και αυτά τα εφόδια είναο: Η πίστη προς τον Χριστό, η αγάπη και η μετάνοια.

Με τα εφόδια αυτά έρχεται η αναγέννηση που σύμφωνα με τον Λόγο του Χριστού “εάν μη τις γεννηθή άνωθεν, ου δύναται ιδείν την Βασιλείαν του Θεού (Ιωαν. γ’3). Στον άνθρωπο παρατηρούμε δύο γεννήσεις.

Την παλαιά, την σαρκική και τη νέα, την πνευματική. Την πρώτη την έχει από τους γονείς του. Σ’ αυτή συλλαμβάνεται “εν ανομίαις” και γεννιέται εν αμαρτίαις”.

Τη δεύτερη την έχει από το Χριστό γι αυτό ονομάζεται και η χριστιανός αφού καθένας απ’ αυτόν που γεννιέται παίρνει και το όνομα. Με την καινούργια αυτή γέννηση ξεκινάει μία ζωή πνευματική, άγια και ουράνια. Η σαρκική γέννηση είναι σάρκα και η πνευματική πνεύμα. Τι πρέπει να ξέρει ο άνθρωπος; Ότι σύμφωνα με τον Λόγο του Θεού “Σαρξ και αίμα βασιλείαν Θεού κληρονομήσαι ου δύναται..” (Α’ Κορ. ιδ’-50)”. Το γεγενημένον εκ Πνεύματος, πνεύμα εστι” (Ιωαν. γ’ 6).

Όπως βλέπουμε, μεταξύ αυτών των δύο γεννήσεων υπάρχουν αντιθέσεις. Συναντούμε, πόλεμο και μάχη, ανάμεσα δηλαδή στη σάρκα και στο πνεύμα. Αυτό μας το λέει και πάλι ο Απ. Παύλος. “Η γαρ σαρξ επιθυμεί κατά του πνεύματος, το δε πνεύμα κατά της σαρκός” (Γαλ. ε 17).

Είναι τρομερός ο πόλεμος αυτός. Η σάρκα εχθρικά θέλει να νεκρώσει το πνεύμα και το πνεύμα τη σάρκα. Η σάρκα θέλει ό,τι είναι γήινο και επαναστατεί εναντίον του πνεύματος. Ο χριστιανός όμως με τη Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας κατάφερε να αναγεννηθεί και ζει σύμφωνα με το θέλημα του πνεύματος, υποτάσσοντας τη σάρκα στο πνεύμα.

Σ’ αυτό, μας προτρέπει και πάλι ο Απ. Παύλος: “Λέγω δε, πνεύματι περιπατείτε και επιθυμίαν σαρκός ου μη τελέσητε” (Γαλ. ε’ 16). Με τρον τρόπο αυτό σταυρώνουμε τη σάρκα “συν τοις παθήμασι και ταις επιθυμίαις” (Γαλ. ε’ 24). Όσοι με τη θέλησή τους ευθυγραμμισθούν με τις συμβουλές του Αποστόλου, αυτοί σίγουρα θα είναι οι πολίτες του Ουρανού.

 

Εμμ. Λιοδάκη, ιεροκήρυκος