Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο και με το Τίμιο Αίμα Του μας λύτρωσε όλους, δικαίους εάν βέβαια βρήκε δίκαιους αλλά και αμαρτωλούς. Όσο για αμαρτωλούς, βρήκε τόσους πολλούς, αφού ένας Γάλλος συγγραφέας είχε πει ότι αν καθυστερούσε λίγο ακόμα να ερχόταν ο Χριστός, δεν θα εύρισκε παρά μόνο το πτώμα της ανθρωπότητας. Τόσο μεγάλη ήταν η αμαρτία στον πλανήτη.

Ο Χριστός ζητάει τρία πράγματα από τον άνθρωπο, και υπόσχεται να λησμονήσει τις αμαρτίες μας και αυτά είναι: Να μετανοήσουμε, να εξομολογηθούμε και τέλος να κοινωνήσουμε το Σώμα και το Αίμα Του. Αυτό καθαρίζει τον άνθρωπο, από κάθε αμαρτία (Α’ Ιωαν. α’ 7-8). Όταν από τον άνθρωπο γίνουν αυτά, όλα θα πάνε καλά, αφού ο Κύριος θα κάνει στον μετανοημένο άνθρωπο το πιο πολύτιμο δώρο. Ποιο είναι αυτό το δώρο; Είναι η υιοθεσία και το δώρο αυτό το παίρνουμε στην Βάπτιση. Τότε ο άνθρωπος γεννιέται από τον Θεό κι  αποκτάει τον ένδοξο τίτλο “τέκνο Θεού”. Ως τέκνο Θεού, λοιπόν, είναι και κληρονόμος, συγκληρονόμος Χριστού στα Ουράνια και αιώνια αγαθά, δηλαδή στην Βασιλεία.

Αυτό το ύψιστο δώρο το θαυμάζει ο Απ. Παύλος κι αναφωνεί: “Ιδετε ποταπήν αγάπην δέδωκεν ημίν ο Πατήρ ίνα τέκνο Θεού κληθώμεν” (Α’ Ιωασν. γ’1). Όπως βλέπουμε, η φιλανθρωπία του Θεού είναι άπειρη. Από φτωχοί και καταφρονεμένοι αμαρτωλοί, γίναμε παιδιά του Θεού. Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνά ο άνθρωπος ότι, για τη σωτηρία του χύθηκε στο Σταυρό του Γολγοθά το Πανάγιο Αίμα του Χριστού. Τα Πανάγια Πάθη Του πρέπει να μας παρακινήσουν να ματανοήσουμε, γιατί χωρίς μετάνοια, σωτηρία δεν υπάρχει για κανένα, αλλά ούτε ο Ουρανός τον περιμένει. Αυτό που κατανοούν την μεγάλη Θυσία του Χριστού, μπορούν να αναφωνήσουν μαζί με τον προφήτη: “Κύριε, τι έστιν άνθρωπος ότι εγνώσθης αυτώ ή υιός ανθρώπου ότι λογίζη αυτώ; (Ψαλμ. 143,3). Γίναμε “τέκνα Θεού”.

Να δοξάσουμε λοιπόν τον Θεό με την ζωή και τα έργα μας για όλα αυτά, και να προσπαθήσουμε να Του μοιάσουμε, αφού τα παιδιά μοιάζουν στους γονείς. Το γεγενημένον εκ της σαρκός σαρξ έστι, και το γεγηνημένον εκ του Πνεύματος, πνεύμα έστι” (Ιωαν. γ’ 6). Ας δείξουμε λοιπόν με τη ζωή και τα έργα μας ότι είμαστε παιδιά του Θεού. Ο Θεός είναι Άγιος; Ας γίνουμε κι εμείς Άγιοι. Δίκαιος είναι ο Θεός; Ας γίνουμε κι εμείς δίκαιοι.

Εμμ. Λιοδάκη, ιεροκήρυκος