Οι περισσότεροι είναι επιχειρηματίες και πάρα πολλοί επιστήμονες. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αρκετούς Κρητικούς και να επισκεφθώ τα μαγαζιά τους.
Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στη Νέα Υόρκη ανήκει σε έναν Κρητικό από τη Σητεία, τον κ. Αγγελάκη. Βρίσκεται στην παραλία, πάνω από τον εθνικό δρόμο. Όταν πήγα με τη γυναίκα μου, ήρθε ο σερβιτόρος, μου ρίχνει μια ματιά και μου λέει:
“Είσαι από το Ηράκλειο και έχεις ταξί;”, “πώς το ξέρεις;” τον ρώτησα, “δούλευα στο καράβι Σόλκρις και φέρναμε τουρίστες κάθε Σάββατο και πάντα ήσουν εκεί” μου απάντησε.
Γνώρισα και τον ιδιοκτήτη και τον ρώτησα πόσο καιρό έχει το μαγαζί και μου είπε 35 χρόνια.
Το άνοιξε και τα κλειδιά τα πέταξε στη θάλασσα αφού είναι μέρα νύχτα ανοικτό. Χρειάστηκε να φαρδύνει ο δρόμος και μετακίνησε το μαγαζί πολλά μέτρα πιο μέσα χωρίς να πέσει ούτε ένα ποτήρι από τα ράφια. Αυτό θα πει τεχνολογία.
Όλοι οι παράγοντες που πάνε στην Νέα Υόρκη, τρώνε εκεί και αυτό το γνωρίζω, γιατί μια φορά που πήγα, μου έδωσε ο κ. Αγγελάκης γραβάτες και πουλόβερ και τα έφερα στον Ματζαπετάκη το Στέλιο και στον Αποστολάκη Δημήτρη.