Το φετινό θέμα στις πανελλήνιες για τη φιλαναγνωσία άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για την ανάγνωση στη χώρα μας, ένα ζήτημα με πολλές άγνωστες προεκτάσεις. Οι μαθητές διαβάζουνε αλλά το ερώτημα είναι τί και γιατί.

Χωρίς προληπτική λογοκρισία, κάθε πολίτης μπορεί να γράφει, να δημοσιεύει και κάποιος να αγοράζει. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος είναι σε θέση να ελέγχει το τελικό προϊόν από άποψη επιστημοσύνης.

Στις τελευταίες τάξεις προ εξετάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και γενικά στις σχολές ο ελληνικός πληθυσμός διαβάζει στοχευμένα. Η αγωνία των Ελλήνων μαθητών και γονέων συνοψίζεται στο «πες μου τί πρέπει να ξέρω για να μπω στο Πανεπιστήμιο», ωστόσο κανείς δεν αναρωτιέται εάν το να εισαχθείς είναι αρκετό και για να αποφοιτήσεις.

Κατηφορίζοντας την οδό Έβανς την Παρασκευή το απόγευμα εντυπωσιάστηκα από τον πακτωλό στο μεγάλο bazaar  βιβλίων από το διαχρονικό βιβλιοπωλείο του κ. Μανόλη Κυριάκη, κάποτε ήμουνα καθημερινή σχεδόν επισκέπτρια ως λυκειόπαις στα «Προπύλαια».

Μόνο θετικά έχω να θυμάμαι από τη διετία του φροντιστηρίου όταν στα διαλείμματα ήμασταν σταθεροί θαμώνες του μεγαλύτερου βιβλιοπωλείου της πόλης του Ηρακλείου έως σήμερα. Από τον κ. Κυριάκη βρήκα κι αγόρασα Maurice Bowra για πρώτη φορά ως μαθήτρια και ταυτόχρονα υποψήφια της τρίτης δέσμης για την πολυπόθητη Φιλολογία που έγινε πραγματικότητα αλλά και όλη την αρχαιοελληνική γραμματεία που κοσμεί την είσοδο.

Αγαπώ πραγματικά αυτό το χώρο για τη μυρωδιά γνώσης και επιστήμης που αναδίδει η πλούσια συλλογή σύγχρονων και σπάνιων τόμων και περιοδικών, ειδικά για εμάς τους φιλολόγους, αλλά και για κάθε φίλο του βιβλίου.

Συνεπώς, όταν μιλάμε στους νέους εφήβους για λογοτεχνία, καλό είναι να χαρίζουμε ή έστω να προτείνουμε ένα σωστό έργο νεοελληνικής λογοτεχνίας, όχι μόνο γιατί από φέτος έχουμε Συνεξέταση Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, άρα πρέπει να διαβάσουμε επιπλέον εξωσχολικά βιβλία για να γίνουμε φοιτητές, αλλά γιατί μονάχα εξασκώντας το μυαλό αποκτάμε τροφή πνευματική και σκεπτόμενοι θα επιτύχουμε την επαγγελματική αποκατάστασή μας.

Ως φιλαναγνώστρια η ίδια, προτείνω τους εξής τίτλους προς ανάγνωση φέτος το καλοκαίρι για τους μικρούς μαθητές του Γυμνασίου: α) Λουκής Λάρας, β) Για την Πατρίδα, γ) Τα Ψηλά Βουνά, δ) Τα Παιδικά μου Χρόνια, ε) Οδύσσεια, στ) Το Παραράδιασμα, ζ) Ερωτόκριτος, η) Ο Μικρός Πρίγκιπας, θ) Αν όλα τα πιτσιρίκια του κόσμου, ι) Ποτέ, μα ποτέ, ξανά…

Όσο για τους εφήβους στο Λύκειο, αλλά και για μεγαλύτερα παιδιά, ανεπιφύλακτα: ια) Ο Ζητιάνος, ιβ) Ιστορία ενός αιχμαλώτου, ιγ) Καπετάν Μιχάλης, ιδ) Το Κιβώτιο, ιε) Η Φόνισσα, ιστ) Το αυγό της έχιδνας, ιζ) Έξι νύχτες στην ακρόπολη, ιη) Ζ, ιθ) Ματωμένα Χώματα και κ) Ο Πέτρος μέσα από τους καθρέφτες.

Για περισσότερα κλικ @ http://www.biblionet.gr

Καλή μας ανάγνωση!

*Η Γεωργία Τσατσάνη είναι φιλόλογος-συγκριτολόγος