Πολύ χρήσιμη, ίσως και επίκαιρη (λόγω 21ης Απριλίου), η αναφορά του συμπολίτη μας Σωτήρη Αλεξάκη, στο φύλλο σας, της Πέμπτης, 20 Απριλίου, 2023, σχετικά με την ονομα(τοδο)σία από το Δημοτικό Συμβούλιο της δεκαετίας του ’50, στις Πατέλες (Συνοικισμός Δημητρίου) και στα Καμίνια (Καραολή).
Η χρησιμότητα έγκειται στην πληροφόρηση των σημερινών κατοίκων των περιοχών αυτών, αλλά και των συμπολιτών μας, γενικότερα, αφού ίσως να είναι και φυσικό, λόγω του διαρρεύσαντος χρόνου, άλλα ονόματα να ατονούν και να λησμονούνται (Περιοχή Μιχ. Καραολή) και άλλα να χρησιμοποιούνται μηχανικά, χωρίς τη γνώση της προέλευσης της ονομασίας (Δημητρίου)· όπως αναφέρθηκε, σε ραδιοφωνική εκπομπή λέχθηκε, ότι το όνομα Δημητρίου προέρχεται από κάποιον –παλαιό- Μικρασιάτη πρόσφυγα, που εγκαταστάθηκε στις Πατέλες, μετά το 1922 και εικάζω, ότι με όλους τους συμμετέχοντες στην εκπομπή να αγνοούν την πραγματική προέλευση της ονομασίας, η ετυμολογία … πέρασε στο «ντουκ» !!!
Σύντομα, αναφέρω και εδώ (repetitio, mater studiorum est), ότι ο Ανδρ. Δημητρίου και ο Μιχ. Καραολής, ήταν Κύπριοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, που συνελήφθησαν από τους Βρετανούς αποικιοκράτες και απαγχονίστηκαν. Ο αγώνας του Κυπριακού λαού, στην δεκαετία του ’50, υποστηρίχθηκε και συνοδεύτηκε από έντονες διαμαρτυρίες, συλλαλητήρια (Ένωση – Ένωση) και επεισόδια (κατάληψη της Αγγλικής πρεσβείας (;), στην οδό Κορωναίου) και στον Ελλαδικό χώρο.
Σε ανάμνηση του αγώνα των Κυπρίων, δόθηκαν οι παραπάνω ονομασίες (Καραολή και Δημητρίου), καθώς και ο χώρος που εκτείνεται από τη συμβολή των οδών Κνωσού, Ακαδημίας (!), Γεωργ. Γεωργιάδη, ο χώρος μπροστά από το κτήριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έως και τον κυκλικό κόμβο, όπου συμβάλλουν οι οδοί Έβανς, Χρυσοστόμου και Χαριλάου Τρικούπη. Σε όλη αυτή την περιοχή δόθηκε το όνομα ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ. Ίσως να είναι η μοναδική… στενόμακρη πλατεία, που είναι περισσότερο δρόμος… παρά πλατεία και της οποίας το όνομα τείνει να ατονήσει, καθώς και η αιτία της ονοματοδοσίας της, τείνει να λησμονηθεί!
Βαγγέλης Σαμαράκης