Toυ Δημήτρη Σακελλάρη*
Όχι δεν ανησυχώ για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών. Κατανοώ τους προβληματισμούς των 65 συναδέλφων Διευθυντών (https://www.esos.gr/…/protasi-59-dieythynton-gymnasion…) όμως βλέπω το θέμα λίγο διαφορετικά. Μου φαίνεται κρύο αστείο τα περί αξιολόγησης.
Πιστεύω δηλαδή οτι εκ των πραγμάτων τίποτα δεν θα γίνει. Η ομάδα Κεραμεως ζει σε ενα άλλο παράλληλο σύμπαν αγνοώντας την πραγματικότητα. Το πώς λειτουργούν τα σχολεία ακόμα, είναι θέμα τύχης και βεβαίως ευσυνειδησιας των δασκάλων, των καθηγητών και των διευθυντών των σχολικών μοναδων. Και βεβαίως να αξιολογηθούν οι εκπαιδευτικοί με στόχο τον εντοπισμό αδυναμιών, την επιμόρφωση αλλα και αυτοεπιμορφωση.
Και επιπλέον την βελτίωση των συνθηκών κάτω απο τις οποίες προσφέρουν το εκπαιδευτικό τους έργο. ΌΜΩΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ. Η αγωνία όλης της Ελληνικής κοινωνίας (και οχι μόνο) δεν είναι η αξιολόγηση αλλά: πώς θα εξελιχθεί η σχολική χρονιά, αν θα παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, πώς θα γίνουν οι πανελλήνιες εξετάσεις, ποιο είναι το επίπεδο εμπέδωσης απο τους μαθητές της υλης που διδάχτηκε με τηλεκπαιδευση, πώς θα προστατέψουμε εαυτούς και μαθητές απο τον κορονοϊό μέσα στον συνωστισμό που επικρατεί στις σχολικές αίθουσες και άλλα πολλά ερωτήματα. Αυτά το Υπουργείο Παιδείας και η κα Κεραμεως θα έπρεπε να τα είχαν δει από πέρσι το Μάρτιο με μεγαλύτερη προσοχή και με ΣΟΒΑΡΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ. Τα πράγματα όμως δυστυχώς αφέθηκαν στην μοίρα τους…
Τώρα μεταξύ σοβαρού και αστείου. Μάλλον μόνο σοβαρού. Αξιολόγηση εκπαιδευτικών, ναι σύμφωνοι. Εδώ και τώρα. Όχι όμως οπως την προτείνει το υπουργείο ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ. Ας γίνει αξιολόγηση απο ΠΑΝΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ. Υπουργός, Υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, περιφερειακοι διευθυντές, διευθυντές εκπαίδευσης, Σύμβουλοι εκπαίδευτικου έργου, διευθυντές σχολείων, δάσκαλοι και καθηγητές. Για να αναλαμβάνουν όλοι τις ευθύνες τους και να είναι συνεπείς στην άσκηση των καθηκόντων τους. Για να δίνουν και το παράδειγμα. Και να μπαίνουν Deadline και απο κατω προς τα πάνω. Παράδειγμα: τα σχολεία δίνουν τα προβλεπόμενα κενά εκπαιδευτικων το Μάιο για την επόμενη σχολική χρονιά. Κατά προσεγγιση τα λειτουργικά κενά ειναι τα ίδια με την προηγούμενη χρονιά. Deadline στο Υπουργείο να προσλάβει αναπληρωτές μέχρι 1η Σεπτεμβρίου. Αν στις 2 Σεπτεμβρίου τα σχολεία έχουν κενά ο υπουργός να αξιολογείται ως ανεπαρκής και ενδεχομένως να παραιτείται τουλάχιστον απο ευθιξία. Εγώ ως Διευθυντής σήμερα (και μάλιστα με κλειστά τα σχολεία) έπρεπε να απαντήσω σε 2 τουλάχιστο deadlines που ειχαν τεθεί “ΑΠΟ ΠΑΝΩ”. Γιατί δηλαδή να μην συμβαίνει το ίδιο και με τους “από πάνω”;