«Άσυλο»
- Ιερός και απαραβίαστος τόπος: Οι αστυνομικές δυνάμεις παραβίασαν το άσυλο και συνέλαβαν τους αναρχικούς που είχαν μαζευτεί στο Πολυτεχνείο. ΦΡ ΝΟΜ (α) άσυλο κατοικίας/οικογενειακό άσυλο η απαγόρευση εισόδου στην κατοικία χωρίς ή παρά τη θέληση του ενοίκου, εκτός από εξαιρέσεις που ορίζει ο νόμος, με παρουσία δικαστικής αρχής. (β) πανεπιστημιακό άσυλο η απαγόρευση εισόδου και επέμβασης αστυνομικών ή διοικητικών οργάνων στους πανεπιστημιακούς χώρους χωρίς την έγκριση των πανεπιστημιακών αρχών.
- Ο χώρος όπου παρέχεται προστασία και ασφάλεια σε καταδιωκόμενα πρόσωπα: προσφέρω/ χορηγώ/ βρίσκω/ ζητώ-καταφύγιο, κατάλυμα: πολιτικό άσυλο το δικαίωμα αλλοδαπού να γίνει δεκτός υπό ειδικούς όρους στη χώρα όπου ζητεί καταφύγιο, επειδή διώκεται ή αδυνατεί να ζήσει στη δική του χώρα λόγω πολιτικών συνθηκών.
- Φιλανθρωπικό ή νοσηλευτικό ίδρυμα που παρέχει στέγη, διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προστασία σε άτομα που έχουν ανάγκη, όπως φτωχούς, αρρώστους, αναπήρους κ.α – ανιάτων ευαγές κοινωφελές ίδρυμα.
Προσέτρεξα στο λεξικό του καθηγητή της γλωσσολογίας κου Γ. Μπαμπινιώτη και στη λέξη «άσυλο», για να καταγράψω όλες τις παραμέτρους που εμπεριέχονται ως έννοιες, στην παραπάνω λέξη «άσυλο», ώστε να γίνουν εντελώς κατανοητές και να γίνει μπορετό να κατανοηθούν και να καταγραφούν στο λεξιλόγιο του καθενός μας, ώστε τούτο να γίνει πλουσιότερο και να αποφευχθούν κάθε είδους παρεξηγήσεις.
Στην περίπτωσή μας και για λόγους επικαιρότητας μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η παράμετρος «πανεπιστημιακό άσυλο». Τι είναι όμως αυτό το περιβόητο πανεπιστημιακό άσυλο;
Τα παλαιότερα χρόνια και σε περιόδους που διάφοροι πολιτικοί παράγοντες απειλούσαν τη δημοκρατία μας, όπως δικτατορίες, πολιτικές εκτροπές, κοινωνικές αναταράξεις, βίες και νοθείες και κάθε είδους ανωμαλίες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας, έπρεπε πάση θυσία να προστατευθούν οι πολιτικές ιδέες κυρίως των νέων και να μπορούν να διακινηθούν ελεύθερα, ιδίως μέσα στους χώρους που ζούσαν και εκπαιδεύονταν, και αυτοί οι χώροι φυσικά ήσαν τα πανεπιστήμια.
Για τους παραπάνω λόγους απαγορεύεται από το σύνταγμα και τους νόμους να εισέρχονται στους πανεπιστημιακούς χώρους οι δυνάμεις εφαρμογής των νόμων και κυρίως οι δυνάμεις καταστολής. Με άλλα λόγια απαγορευόταν αυστηρά σε κάθε αστυνομικό να εισέρχεται στους πανεπιστημιακούς χώρους. ΄Ετσι εξασφαλίζονταν η ακώλυτη και εντελώς ελεύθερη τόσο η παραγωγή όσο και η διακίνηση των πολιτικών ιδεών και η ανάπτυξη πολιτικών ρευμάτων.
Μέχρι εδώ όλα καλά! Από ένα σημείο όμως και μετέπειτα άρχισαν οι παρενέργειες. Τα πανεπιστήμια γέμισαν από μπαχαλάκηδες, από αναρχικούς, από κάθε είδους περιθωριακούς, απατεώνες, κλέφτες και λωποδύτες, από πρεζόνια και εμπόρους ναρκωτικών που παραμόνευαν τα παιδιά μας σε κάθε τους βήμα, για να τα παρασύρουν στον τραγικό κόσμο των ουσιών.
Άσε τώρα το παραεμπόριο και τους κάθε λογής παράνομους διακινητές διαφόρων ειδών αγαθών και μάλιστα μαϊμού, οι οποίοι ουδέποτε πλήρωσαν τον παραμικρό φόρο στο κράτος που τους φιλοξενεί και, γιατί όχι, τους συντηρεί με τα διάφορα επιδόματα που τους χορηγεί.
Ορισμένες σπείρες από κάθε λογής καταληψίες έφτασαν να κάνουν πράξεις ακραίες και απάνθρωπες. Χτύπησαν σκληρά καθηγητές, σπουδαστές, φοιτήτριες και απροστάτευτες κοπέλες. ΄Εχτισαν μέσα σε τοίχους πρυτάνεις, σκορπώντας μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους το φόβο και τον τρόμο. ΄Οποιος δεν ήταν με το μέρος τους ήταν ο στόχος τους.
Αυτές οι ακατανόμαστες και σκληρότατες μειοψηφίες έδειραν μέχρι βαρύτατων τραυματισμών πρυτάνεις, καθηγητές, φοιτητές, φοιτήτριες, διοικητικό προσωπικό, επισκέπτες, άσκησαν εκφοβισμό με αποτρόπαιο τρόπο και εμπόδισαν την έρευνα, καθώς και τη μαθησιακή διαδικασία. Σταμάτησαν βίαια διδασκαλίες μέσα στα αμφιθέατρα και εμπόδισαν με βάναυσο τρόπο τη μάθηση και την εξέλιξη των επιστημών. Μετέτρεψαν ιστορικά πανεπιστημιακά ιδρύματα π.χ «Μετσόβιο Πολυτεχνείο» σε άνδρα παρασκευής βομβών μολότωφ και αποθήκευσής των για να τις πετούν μετά κάθε βράδυ εναντίον των αστυνομικών.
Όλα αυτά πρέπει άμεσα να σταματήσουν και να αποκατασταθεί ταχύτατα η νομιμότητα.
Στα Πανεπιστήμια πρέπει να επικρατήσουν οι αρετές της ηρεμίας, της καταλλαγής της ισορροπίας, του δικαίου, του μέτρου, της αλληλοκατανόησης, της αλληλοβοήθειας, ώστε να μπορέσουν οι σπουδαστές να επικεντρώσουν την προσοχή τους στα μαθήματά τους και στην επιστήμη τους, οι καθηγητές να μπορέσουν ανενόχλητοι να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στις διδασκαλίες τους και το διοικητικό προσωπικό να μπορέσει ανεμπόδιστα να φέρει σε πέρας το δύσκολο διοικητικό του έργο. Με άλλα λόγια, καθαρά και σταράτα!
Η παρανομία στα Πανεπιστήμια πρέπει να τελειώσει άμεσα.
Επιτέλους! Κάθε κατεργάρης να καθήσει άμεσα στον πάγκο του!
*Ο Λεωνίδας Κανελλής είναι δάσκαλος και πρώην Δ/ντής Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ηρακλείου