Στο παραπάνω ρητορικό ερώτηµα η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε.) απάντησε και πάλι… ο γιαλός είναι στραβός, προσβλητικό για τον µαθηματικό τάξης που
- Συνεργάζεται και δουλεύει µαζί µε τους μαθητές
- Τους ενθαρρύνει και τους καθοδηγεί
- Ξέρει καλά τα βιβλία και τις απαιτήσεις των εξετάσεων (θεματολογία) και προσαρμόζει το μάθημά του αντίστοιχα με πρωτοβουλίες και δεξιότητες.
Σέβομαι και εκτιμώ τα στελέχη του παραρτήματος Ε.Μ.Ε. στο Ηράκλειο, που παράγουν έργο μέσα και έξω από την τάξη.
Η Ε.Μ.Ε. αποδίδει την εξεταστική αποτυχία στα Μαθηματικά, κυρίως στην αστοχία της επιλογής και κλιμάκωσης των θεμάτων και στις ειδικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην πανδημία covid.
Για άλλη μια φορά κλείνουμε τα μάτια και χαϊδεύουμε αυτιά στις ουσιαστικές αιτίες που οδήγησαν σ’ αυτό το αποτέλεσμα. Είναι φανερό με μια απλή αντιπαράθεση θεμάτων μέχρι μέρους του Δ2 (άριστα μονάδων το 18) ότι τα φετινά θέματα είχαν μια απλούστερη δομή, στοιχειώδεις αλγεβρικές πράξεις, χωρίς πολύπλοκες αναλυτικές διαδικασίες (…θεωρούµε βοηθητική συνάρτηση κ.λπ.) και με ένα πρακτικό πρόβλημα ρυθμού μεταβολής (Γ3) που όμοιό του εξετάστηκε το 2019 (Γ4). Γιατί, λοιπόν, τόσο αναποτελεσματική απόδοση και τόσες δυσκολίες;
1ο: Καταργήθηκαν να εξετάζονται σε πανελλήνιο επίπεδο τα Μαθηματικά γενικής παιδείας από το 2016 και μετά. Αποτέλεσμα, μαθητές χωρίς στοιχειώδη μαθηματική γνώση εισάγονται για δάσκαλοι και γιατροί και το κυριότερο δεν ασχολούνται ως υποψήφιοι στην Α’ και Β’ Λυκείου υποβαθμίζοντας την Άλγεβρα για όλους.
2ο: Στο δημοτικό σχολείο οι δάσκαλοι αστοχούν στη μαθηματική εκπαίδευση… τα παιδιά στην 1η Γυμνασίου δεν μπορούν να κάνουν στοιχειώδεις αριθμητικές πράξεις και απλά προβλήματα αριθμητικής. Φταίνε τα βιβλία; Οι σύμβουλοι;
Καλώς έχουμε γυμναστές και καθηγητές Η/Υ και κακώς δεν έχουμε µαθηματικούς στην 5η και 6η δημοτικού.
3ο: Στο Γυμνάσιο δε γίνεται ουσιαστική αξιολόγηση και δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει οι γραπτές εξετάσεις. Χαρακτηριστικό ότι στην «πιλοτική» εξέταση PISA για την Γ’ Γυµνασίου, η ΕΛΜΕ κήρυξε απεργία.
4ο: Οι μαθητές του 3ου πεδίου επιστημών υγείας δεν εξετάζονται πλέον (από το 2016 και μετά) στα μαθηματικά, με αποτέλεσμα να αδρανούν σε όλο το Λύκειο, να χάνουν γνώσεις και δεξιότητες που χρειάζονται σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία, να δημιουργούν εσωτερικά προβλήματα λειτουργίας της τάξης, να μειώνεται το ενδιαφέρον στα μαθηματικά και υποβαθμίζεται το μάθημα για όλους.
5ο: Η Γεωμετρία «μας έχει τελειώσει», με αποτέλεσμα μια στοιχειώδης προϋπάρχουσα γνώση Δημοτικού ή έστω Γυμνασίου, το εμβαδόν ορθογωνίου τριγώνου να είναι το Μέγα «αξεπέραστο» εμπόδιο στις πανελλήνιες.
6ο: Το Υπουργείο δεν στήριξε τα μαθήματα που αναγκαστικά έγιναν εξ αποστάσεως, (τα φροντιστήρια τα στήριξαν πολύ, είναι μια πραγματικότητα και ας μην προσβάλλονται κάποιοι), και δεν έκανε εξετάσεις σε Α’ και Β’ Λυκείου στα χρόνια της πανδημίας. Αποτέλεσμα οι μαθητές έμειναν χωρίς επανάληψη, χωρίς αξιολόγηση και κυρίως με τη λάθος εντύπωση του «Άριστα» στον ουσιαστικά ανύπαρκτο προφορικό βαθμό.
7ο: Βολεύονται οι οικογένειες (μαθητές και γονείς) με τα «εύκολα» χορός, τένις, κολύμπι και… ο καφές στο χέρι, όλα καλά. Στα Μαθηματικά έχουμε βαθμό 18, γιατί να δουλέψουμε περισσότερο;
8ο: Με όσους γονείς συζητάω μου λένε… «έχουμε βολευτεί στα μαθηματικά και την έκθεση στο σπίτι με κάποιον γνωστό (ευκαιριακά μαθήματα ακόμα και από δασκάλους, φοιτητές, τραπεζικούς), θα φέρω το παιδί στην Γ’ Λυκείου στα υπόλοιπα δύο μαθήματα».
9ο: Την τελευταία 7ετία (δεν είμαι πολιτικός… απεικονίζω μια πραγματικότητα) υποβαθμίστηκε η διαφορετικότητα προς τα πάνω, δεν επιβραβεύτηκε ο ικανός και αποτελεσμα-
τικός μέχρι και την Β’ Λυκείου. Ισοπεδώθηκε η διαδικασία αφού με βαθμό 2 και 3 στα μαθηματικά, οι μαθητές μπαίνουν σε Πανεπιστημιακά τμήματα (ευτυχώς που δειλά – ασπιρίνη στο πρόβλημα – εμφανίστηκε η Ε.Β.Ε. (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής). Γιατί να προσπαθήσω παραπάνω… δε χρειάζεται. Μαθηματικός με μεγάλη πείρα και ικανότητες μου είπε: «Κώστα το προσπάθησα πολύ… όμως οι πολιτικοί θέλουν άβουλα παιδιά…».
10ο: Ο τρόπος διδασκαλίας των μαθηματικών πρέπει επιτέλους να εκσυγχρονιστεί (σίγουρα νέα βιβλία… κόστος και έξοδα για όλους… τι μας λες τώρα…).
Παράδειγμα: Στο «ανενεργό» (δεν εξετάζεται) μάθημα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, πάρα πολύ χρήσιμοστις σπουδές σε όλα τα πεδία, ο μαθητής για να κάνει ευθεία παλινδρό-
μησης με μέθοδο ελαχίστων τετραγώνων καταναλώνεται σε πολλές πράξεις, χωρίς κομπιουτεράκι και βρίσκει κατάκοπος (σε χρόνο και προσπάθεια!) την ευθεία… αν τη βρει σωστά. Τα αντίστοιχα δεδομένα με ένα πολύ απλό τρόπο στο Excel δίνουν τα αποτελέσματα στο λεπτό και ο μαθητής αξιοποιεί τη σωστή ευθεία και τα στοιχεία της…
11ο: Η Πολιτεία υποσχέθηκε αναβάθμιση και εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με το Εθνικό Απολυτήριο και αντ’ αυτού έδωσε «ασπιρίνες» την ΕΒΕ και την τράπεζα θεμάτων, θετικά βήματα, όμως χρειάζονται περισσότερα.
Κυρίες και κύριοι
Γονείς, μαθητές, καθηγητές, πολιτική ηγεσία,
Χρειάζεται επανεκκίνηση και δουλειά με βάθος ορίζοντα τουλάχιστον μιας 6ετίας. Τα μαθηματικά είναι μια συνεχής διαδικασία εκπαίδευσης και δεν ενεργοποιούνται µε διακόπτη για να κορυφωθούν στην Γ’ Λυκείου.
Κάτι ακόμα για το εύκολα ή όχι στα Μαθηματικά και τη ζωή: Εύκολα είναι τα λυμένα και έτοιμα και δύσκολα τα άλυτα που χρειάζονται προσπάθεια, κόπο και έξοδα. Μη βασανίζεστε με τέτοια ερωτήματα. Δουλέψτε, κάντε προσπάθεια για να κερδίσετε στα Μαθηματικά και στη ζωή.
* Ο Κώστας Τζανιδάκης είναι Μαθηµατικός, ΘΕΤΙΚΟ Φροντιστήριο