Ένα βήμα πριν τη μεγάλη δοκιμασία, ο ρόλος των γονέων είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Είναι απαραίτητο οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά να κάνουν θετικές σκέψεις για τον εαυτό τους. Να δείχνουν ότι είναι συναισθηματικά διαθέσιμοι και υποστηρικτικοί, πρόθυμοι να ακούσουν τους φόβους των παιδιών και να προσπαθήσουν να απαντήσουν σε αυτούς. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από επιβεβαίωση ότι όλα θα πάνε καλά και από έπαινο για την προσπάθεια που καταβάλλουν.
Ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς προστριβές και συγκρούσεις αποτελεί ένα θετικό πλαίσιο που βοηθάει το μαθητή να ξεδιπλώσει τις δυνατότητες του χωρίς περισπασμούς. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει οι γονείς να οπλιστούν με αρκετά αποθέματα υπομονής γιατί οι έφηβοι στη περίοδο των εξετάσεων μπορεί να γίνουν νευρικοί ή επιθετικοί.
Όταν οι μαθητές διαπιστώσουν με βιωματικό τρόπο ότι οι δικοί τους άνθρωποι κατανοούν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται και τους παρέχουν αγάπη και στήριξη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα έρθει, το άγχος αμβλύνεται και μαθαίνουν μέσα από την αποδοχή και την αγάπη να ξεπερνούν τις δυσκολίες, να επαναπροσδιορίζουν τους στόχους τους και να αναζητούν ρεαλιστικές εναλλακτικές, αντίστοιχες με τις δεξιότητες τους.
Για τον λόγο αυτό, είναι σκόπιμο οι γονείς να προετοιμάσουν το μαθητή για κάθε ενδεχόμενο και να τονίσουν στο παιδί πως μια ενδεχόμενη αποτυχία δεν σχετίζεται με την προσωπική του αξία. Άλλωστε η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής και μπορεί να μετουσιωθεί σε ευκαιρία, καθώς δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ανασυνταχθούν, να σκεφτούν και να διερευνήσουν τι δεν πήγε καλά.
Συχνά οι γονείς, που δεν κατάφεραν οι ίδιοι να εκπληρώσουν τα όνειρα τους, μεταφέρουν στα παιδιά τους, χωρίς απαραίτητα να το συνειδητοποιούν τις δικές τους επιθυμίες και προσδοκίες, προσπαθώντας να βρουν ικανοποίηση μέσω των παιδιών, τα οποία βλέπουν ως προέκταση του εαυτού τους.
Συμβουλές προς τους μαθητές:
Σκεφτείτε και οργανώστε ένα εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που ο στόχος σας δεν επιτευχθεί. Με αυτόν τον τρόπο αποφορτίζεστε σημαντικά και μπορείτε να αποδώσετε καλύτερα.
Καταναλώστε λαχανικά, φρούτα και φυσικούς χυμούς που προσφέρουν πνευματική διαύγεια.
Κάντε συχνά διαλείμματα αποφεύγοντας τις ηλεκτρονικές συσκευές που κουράζουν περισσότερο το νου. Προσπαθήστε να κρατηθείτε μακριά από τους ανθρώπους που σας αγχώνουν.
Φροντίστε να έχετε τελειώσει την επανάληψη αρκετή ώρα προτού πέσετε για ύπνο. Η εργασία πριν από τον ύπνο προκαλεί υπερένταση. Ο επαρκής ύπνος είναι προϋπόθεση για καλή απόδοση και αποφορτίζει από το άγχος.
Αποφύγετε τις επαναλήψεις της τελευταίας στιγμής και μην συζητάτε με τους συμμαθητές σας τι γνωρίζετε και τι όχι.
Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές. Αντί να σκέφτεστε «θα γράψω χάλια», «θα τα ξεχάσω όλα», κάντε δηλώσεις με θετικό περιεχόμενο όπως «θα τα καταφέρω».
Αποδεχτείτε το άγχος ως μέρος της διαδικασίας. Δεν πρόκειται απαραίτητα για μια αρνητική κατάσταση. Όταν βρίσκεται σε ήπια επίπεδα είναι βοηθητικό και λειτουργεί παραγωγικά. Διαφέρει από το καταστροφικό άγχος που υπονομεύει την επιτυχία σας. Την ώρα των εξετάσεων εφαρμόστε τεχνικές χαλάρωσης: πάρτε βαθιές και αργές αναπνοές, φανταστείτε μια εικόνα ή ένα τοπίο που σας ηρεμεί και συγκεντρωθείτε. Αν δεν γνωρίζετε κάποια ερώτηση μην σας πιάνει πανικός. Απαντήστε πρώτα τα θέματα που γνωρίζετε καλύτερα.
Καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους!
*Η Γιάννα Χουρδάκη είναι ψυχολόγος