Ουδέποτε στην ιστορία της Χώρας μας υπήρξαν τόσο ευνοϊκές προϋποθέσεις σε μια εκλεγμένη από το λαό Κυβέρνηση όπως τη σημερινή, η οποία βρήκε τη Χώρα απαλλαγμένη από τα μεγάλα και ακανθώδη προβλήματα, όπως ήταν, πρώτον η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια τα οποία ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό σχεδόν μια δεκαετία, δεύτερον βρήκε ένα κουμπαρά ενός τεράστιου ποσού για τα δεδομένα της Χώρας μας, των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, τρίτον τη λύση του Μακεδονικού προβλήματος το οποίο ταλαιπώρησε τη χώρα μας για πολλές δεκαετίες και τέλος ένα προσφυγικό πρόβλημα διαχειρίσιμο.
Ενώ ταυτόχρονα διαθέτει μια άνετη συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την εκλογή περιφερειαρχών στις δώδεκα από τις δεκατρείς περιφέρειες από τον δικό της πολιτικό χώρο, να ελέγχει τον Κρατικό Μηχανισμό και έχει τη στήριξη σχεδόν του συνόλου των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αποκρύπτουν τις αστοχίες και τα λάθη της κυβέρνησης και να εμφανίζουν ακόμη και μια αποτυχία ως επιτυχία.
Για να έρθει βέβαια στην εξουσία συνηγόρησαν πολλοί παράγοντες, όπως ήταν η πολύ σκληρή οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία υποχρεώθηκε από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να πάρει πολύ σκληρά οικονομικά μέτρα, προκειμένου να βγάλει τη χώρα από τη μνημονιακή επιτήρηση και να επανέλθει στην κανονικότητα.
Ήταν λοιπόν φυσικό με τα σκληρά μέτρα που πήρε να δυσαρεστήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το οποίο εκμεταλλεύτηκε η σημερινή κυβέρνηση, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, η οποία υποσχέθηκε στο λαό καλύτερες μέρες και έτσι κατάφερε να πείσει τους αγανακτισμένους πολίτες, με αποτέλεσμα βοηθούντος και του εκλογικού συστήματος, να αποκτήσει μια άνετη εκλογική νίκη.
Ενώ λοιπόν η χώρα μας κατάφερε στις 21 Αυγούστου του 2018, να βγει από την οκταετή μνημονιακή επιτήρηση και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, δεν πρόλαβε καλά καλά να χαρεί την τεράστια επιτυχία της και ήρθε ο COVID 19 ο οποίος άλλαξε τα πάντα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Ευτυχώς όμως που η χώρα μας βρέθηκε θωρακισμένη με το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ, το οποίο άφησε ως κληρονομιά η προηγούμενη κυβέρνηση και με τη στήριξη των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιτρέπει στις χώρες μέλη να δαπανούν τα σχετικά ποσά για την αντιμετώπιση των οικονομικών αναγκών λόγω κορονοϊού, η οικονομική ενίσχυση από την Ε.Ε., ο δανεισμός με χαμηλό επιτόκιο κτλ.
Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση μπορεί αν κάνει τους σωστούς χειρισμούς, να κρατήσει όρθια τη χώρα και να μην οδηγηθεί ξανά σε νέα χρεωκοπία. Σε ό,τι αφορά το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ, που όπως είπε ο πρώην υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να στηθεί “έφαγαν πολύ ξύλο“, είναι εκείνο, που όσον και αν με διάφορους τρόπους υποτιμάται, για το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει, αν θα χρησιμοποιηθεί ή όχι, είναι αυτό που θα βοηθήσει σημαντικά για την αντιμετώπιση της σημερινής οικονομικής κρίσης.
Το μείζον πρόβλημα λοιπόν της οικονομικής κρίσης πρέπει να αντιμετωπισθεί με κάθε τρόπο, γιατί ο κορονοϊός μπροστά στον οικονομικοκορονοϊό θα μοιάζει σαν ένα νάνο μπροστά σε ένα γίγαντα.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες βέβαια για την αντιμετώπιση της νέας οικονομικής κρίσης διέθεσαν τεράστια ποσά για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επιδότηση της ανεργίας και άλλων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού, προκειμένου να επανεκκινήσουν την οικονομία της χώρας τους. Στη χώρα μας όμως το καντήλι αργεί να ανάψει, για να δει ο λαός λίγο φως. Αλλά ακόμη και αν ανάψει, είναι βέβαιον ότι πολύ γρήγορα θα σβήσει.
Το καλόν είναι όμως ότι σήμερα η χώρα μας στην αντιμετώπιση της νέας οικονομικής κρίσης, δεν είναι μόνη, όπως ήταν τη χρονική περίοδο των μνημονίων, αφού έχει συμμάχους τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αντιμετωπίζουν και αυτές τα ίδια προβλήματα, που δημιούργησε η νέα παγκόσμια πανδημία και έτσι οι φωνές προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πολλαπλασιάζονται και μπορεί κάποια στιγμή να ανοίξουν τα αυτιά τους, ν΄ακούσουν και να βοηθήσουν τους λαούς των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαιτέρως αυτούς που επλήγησαν πολύ περισσότερο.
Τελευταία όμως φημολογείται, ότι πρόκειται να γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές και μπορεί οι φήμες να είναι φήμες, αλλά οι φήμες δε βγαίνουν από το πουθενά. Η χώρα μας όμως σήμερα δε χρειάζεται εκλογές, αλλά τόλμη και αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της νέας οικονομικής κρίσης. Ιδιαίτερα μάλιστα τη σημερινή χρονική περίοδο, που ο κορονοϊός βρίσκεται σε έξαρση και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης του στους πολίτες, γι’ αυτό πρέπει όλοι να δείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα, διαφορετικά οι θυσίες που έγιναν από το λαό το τελευταίο χρονικό διάστημα θα πάνε περίπατο.
Εάν λοιπόν οι φήμες δεν είναι φήμες και αποφασιστεί η προσφυγή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τότε σημαίνει ότι η κυβέρνηση θέλει την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης από το λαό και με νέα εντολή του εκλογικού σώματος, να πάρει νέα σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως είναι για παράδειγμα οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η εκ περιτροπής εργασία και πολλά άλλα. Οι πολιτικοί όμως πρέπει να μάθουν να λένε στο λαό την αλήθεια και όχι άλλα να σκέφτονται, άλλα να λένε και άλλα να κάνουν.
* Ο Γιάννης Ξηρουχάκης είναι πρώην δ/ντής ΕΛΤΑ