Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε μια πλήρης εργασία που να αναφέρεται στους συγγενείς του Αντωνίου Φ. Παππαδάκη. Αφενός η άγνοια και η διάσταση απόψεων που υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει ως προς το θέμα αυτό και αφετέρου η λογική σκέψη πως το Πανεπιστήμιο θα πλήρωνε το κληροδότημα μόνο σε αυτούς που αποδείκνυαν δικαστικά πως ήταν συγγενείς του, με οδήγησαν σε μια πολύχρονη και κοπιώδη έρευνα σε διάφορα Αρχεία, κυρίως δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες από τη φύση τους ελάχιστα παρεκκλίνουν από την ανάδειξη της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, και μόνο. Στο σύνολό τους οι συγγενείς ήταν τριάντα, σύμφωνα με τα δικόγραφα.
Α) η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ:
Ο ίδιος ο Παππαδάκης δεν παντρεύτηκε ποτέ. Δεν άφησε δικούς του απογόνους, νόμιμους ή νόθους. Ο πατέρας του παπα Φραγκιάς Καμπάνης (ή και Παππαδάκης) είχε σφαγιαστεί από τους Οθωμανούς. Σε κανένα από τα δικόγραφα δεν αναφέρεται το όνομά του. Τον αποκαλούσαν “ο πατέρας του Παππαδάκη” ή απλώς “ο πατέρας του”. Απέφυγαν επιμελώς να τον ονομάσουν. Γιατί τόση μυστικοπάθεια; Προφανώς για σοβαρό λόγο. Για την μητέρα του χρησιμοποιήθηκε το όνομα “Παππαδιά Καμπανοπούλα”. Ήταν αδελφή της Αδαμαντίνης Καμπάνη (συζύγου του Πέτρου Πορτάλιου), και της γιαγιάς των Χατζηγιάννηδων. Η έρευνα συγκλίνει πως και οι δυο γονείς του Παππαδάκη έφεραν το αυτό επίθετο ΚΑΜΠΑΝΗΣ.
Γιατί το Παππαδάκης είναι ένα κοινότατο επίθετο, που το χρησιμοποιούσε τότε ο οποιοσδήποτε παππάς, ανεξαρτήτως του προσωπικού του επιθέτου. Γι’ αυτό και όσοι λέγονται Παππαδάκηδες έχουν διαφορετικά αρχικά επίθετα, αλλά δεν είναι της ίδιας ρίζας όλοι. Αδέλφια βεβαιωμένα είχε τρία: Τον Ισμαήλ, Υπουργό Πολέμου της Αιγύπτου, που πέθανε στην Κρήτη στις 2 Ιουνίου 1867. Τον έτερο αδελφό τους, στην Αίγυπτο επίσης, αξιωματούχο. Και ένα Θήλυ βρέφος, που μόνο βρέφος δεν ήταν. Επέζησε, μεγάλωσε, γέννησε απογόνους, και “χάθηκε” μες στο μυστήριο και στην ασάφεια, στο σκόπιμο παραμύθι και στον Μύθο.
Β) ΟΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ, που έλαβαν το κληροδότημα:
1) Στο σύνολό τους ήταν δεκατέσσερις. Ήταν οι εν ζωή πρωτοθείοι του Παππαδάκη, αλλά και οι εν ζωή απόγονοί τους κατά το έτος 1879, σύμφωνα με το πιστοποιητικό πλησιεστέρων συγγενών του, που έλαβε το Πανεπιστήμιο, από τις Δημογεροντιακές και Διοικητικές Αρχές της τουρκοκρατούμενης τότε Κρήτης (Ηρακλείου και Λασιθίου), προκειμένου να τους πληρώσει το κληροδότημα. Έγιναν δε και πολλές δίκες επί τούτου. Αυτοί ήταν:
α) Οι Γιουβανόπουλοι ή Γιουβανάκηδες ή Γουβιανάκηδες από το Αβδού Πεδιάδος. Δηλαδή τα τέκνα της Καλλιόπης, αδελφής του παπά Φραγκιά, και συζύγου του (παπά) Γεωργίου Γουβιανάκη: Δηλαδή ο Ιωάννης στο Αβδού. Η Ευσεβεία, χήρα Ζαχ. Χαϊνάκη στο Ηράκλειο. Η Αικατερίνη στο Αβδού με ένα τέκνο την Ελένη Ασημινοπούλα σύζυγο Χαρίδημου Κασσωτάκη. Η Μαρία, χήρα Πέτρου Ντζανάκη, με ένα τέκνο τη Μαρία Παππαδογιανοπούλα σύζυγο Κων. Φανουράκη.
2) Τα τέκνα του Πέτρου Πορτάλιου, δημογέροντα Πλάτης, και της Αδαμαντίνης Καμπάνη (αδελφής της μάνας του Παππαδάκη). Τα παιδιά αυτά άλλαξαν το επίθετο Πορτάλιο και χρησιμοποιούσαν το επίθετο Πετράκη από το κύριο όνομα του πατέρα τους: Δηλαδή ο Νικόλαος Πετράκης, η Παπαδιά Πετράκη, ο Γεώργιος Πετράκης, η Μαρία χήρα Κατζιλάκη στο Ψυχρό, η Ειρήνη σύζυγος Πετράκη στο Γερόντων Μουρί. Γι’ αυτούς ελάχιστα στοιχεία διαθέτω. Οι απόγονοι της Ειρήνης είχαν περιουσία μέσα και έξω από τον οικισμό Βακιώτες, όπου και ο Αθανάσιος Καμπάνης.
3) Οι Καμπάνηδες, τα εν ζωή το 1879 τέκνα του Αντωνίου Καμπάνη. Σε κάποιο από τα δικόγραφα ο Αντώνιος Καμπάνης αναφέρεται ως αδελφός της μάνας του Παππαδάκη. Η προφορική όμως και γραπτή παράδοση τον θέλει αδελφό του παπα Φραγκιά. Και γι’ αυτόν υπάρχει μια σκόπιμη παραπληροφόρηση και παρασκήνιο, με το οποίο οι τότε απόγονοι και συγγενείς του, ήθελαν να “κουκουλώσουν” κάποια θέματα. Τα εν ζωή τέκνα του ήταν (το 1879, έτος έναρξης των δικών), ο Κωνσταντίνος (στο Ψυχρό. Απόγονοί του υπάρχουν σήμερα εκεί αλλά με άλλα επίθετα).
Ο Αθανάσιος (στις Βακιώτες, με πλήθος απογόνων), ο Μακάριος (στην Αθήνα και αλλού), η Ειρήνη(στο Μαγουλά και τη Μάρθα, με τέσσερις απογόνους), και ο παπα Νικόλαος (πατέρας του Γρηγορίου Καμπάνη και πρόγονος όσων σήμερα είναι ενταφιασμένοι στον τάφο του Παππαδάκη). Τα πεθαμένα προ του 1879, τέκνα του Αντωνίου Καμπάνη, δηλαδή ο παπα Εμμανουήλ στο Σκαλάνι, ο Ιωάννης (ιδρυτής του Καμπα-
νείου Ιδρύματος) και ο Γεώργιος (σκοτώθηκε το 1866 στη μάχη της Κασταμονίτσας), καθώς και οι δικοί τους απόγονοι, δεν περιελήφθηκαν στους συγγενείς που είχαν δικαίωμα στο κληροδότημα του Παππαδάκη. Αυτοί οι απόγονοι ήταν ο Αντώνιος Ι. Καμπάνης, οι Γεώργιος, Ζαχαρένια και Μαρία τέκνα του παπα Εμμανουήλ, στο Σκαλάνι, και οι Δημήτριος, Μαρία, Ελένη και Αριάδνη Γεωργίου Καμπάνη, στο Σκαλάνι.
Γ) ΟΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ που δεν έλαβαν το κληροδότημα:
Αυτοί ήταν οι ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΔΕΣ, τέκνα του Χατζή Ιωάννη Αναστασίου. Και αυτοί χρησιμοποιούσαν διαφορετικό επίθετο από τον πατέρα τους. Μέσα από τις δίκες τους αποδείχτηκε τελικά πως η μάνα του πατέρα τους, ήταν αδελφή της μάνας του Α. Φ. Παππαδάκη. Ο πατέρας τους επομένως ήταν πρωτεξάδερφος του Παππαδάκη. Κέρδισαν όλες τις δίκες τους, όμως δεν έλαβαν μερίδιο από το κληροδότημα, γιατί ο πατέρας τους ως ισόβαθμος των προηγούμενων, είχε ήδη πεθάνει, άρα τα τέκνα του ήταν μακρινότεροι συγγενείς του Παππαδάκη. Αυτοί οι Χατζηγιάννηδες ήταν: ο Εμμανουήλ, ο Αντώνιος, ο Δημήτριος, ο Γεώργιος, η Μελπομένη χήρα Δημητρίου Παππαδοπούλου και η Αντζούλα χήρα Αντωνίου Κωνσταντίνου. Γι’ αυτούς τους συγγενείς υπήρχε απόλυτη άγνοια. Ποτέ δεν τους είχαμε ακούσει στην Κρήτη, γιατί δεν ζούσαν εκεί.
Δ) ΟΙ ΠΡΩΤΕΞΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑΔΑΚΗ που δεν επιβεβαιώθηκαν δικαστικά και δεν έλαβαν το κληροδότημα:
1) Ο Στρατής Ζαμπετικός, και 2) Ο Μιχαήλ Κελαράκης.
Ε) ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ:
1) Οι Καμπάνηδες από το Καστέλλι Πεδιάδος. Ο πατέρας τους Νικόλαος ήταν
-σύμφωνα με γραπτή μαρτυρία- αδελφός του παπα Φραγκιά. Ο δικός του γιος παπα Ιωάννης Καμπάνης (πρωτεξάδελφος του Ισμαήλ και του Παππαδάκη) ήταν αυτός που το 1866 υπέστη φοβερά μαρτύρια από τον Ομέρ πασά, γιατί είχε φανερώσει τον προδότη Γαλυφή.
2)Οι Γεώργιος και Χαράλαμπος Παπαδάκης.
Όλη αυτή η ομάδα των συγγενών έκανε έγγραφη αναφορά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά δεν έγινε τελικά δεκτή, δεν επιβεβαιώθηκαν δικαστικά και δεν έλαβαν το κληροδότημα.
Επειδή οι πληροφορίες που έλαβα από τις δικαστικές αποφάσεις ήταν μεν καταιγιστικές αλλά με κάποιες ασάφειες, ερωτηματικά και απορίες, ζήτησα να ερευνήσω τα πρακτικά των δικών. Δυστυχώς όμως αυτά, λόγω της παλαιότητάς τους, έχουν καταστραφεί προ πολλού. Εντούτοις, ο κατάλογος των συγγενών είναι ακριβέστατος και, ως προϊόν δικαστικών αποφάσεων δεν επιδέχεται ιδιαίτερες αμφισβητήσεις. Όλο δε το αρχειακό υλικό που διαθέτω, αν και προϊόν προσωπικού μόχθου, είναι στη διάθεσή σας.
Στις φωτογραφίες απεικονίζονται ο Αντώνιος Φ. Παππαδάκης και ο αδελφός του Ισμαήλ.
*Η Ελένη Ν. Μπριτζολάκη είναι φιλόλογος, απόγονος του Αθανασίου Α. Καμπάνη