Οι Σιαμαίες κόρες είναι το 12ο βιβλίο της δασκάλας Ελένης Μανιωράκη. Περιέχει 71 διηγήματα, πρωτότυπα, ρεαλιστικά, τολμηρά σε 376 μεγάλες σελίδες. Τις ιδέες αντλεί από τον κόσμο της ακραίας πραγματικότητας και κατακτούν με το ύφος και την φιλοσοφική τους διάθεση.
Μελετώντας κι αυτό το βιβλίο της Φίλης Ελένης επιβεβαίωσα ότι ο Απόλλων οδηγούσε την πένα της κι η Διονυσιακή έκσταση (ειδικά στα μεγάλα μυθιστόρημα) έδινε την ώθηση στην σκέψη να πρωτοτυπήσει.
Με τόλμη και παρρησία, θεωρίες που αποκοίμισαν τον απλό κόσμο, ξεπετιούνται και καταδιώκουν τις ανθρώπινες ελευθερίες το δίκιο, τα δικαιώματα σε έναν πλανήτη που η κοινωνία των εκλεκτών νέμεται όλα τα πλούτη και τις εξουσίες. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο ακόμη και στις απλές ιστοριούλες, θα βρείτε λέξεις που με έντεχνο τρόπο, χωρίς να προσβάλλουν, καταρρίπτουν τα κάστρα μιας θεότητας επιβαλλομένης χρόνια τώρα, αλλά απούσης από το ανθρώπινο δράμα τους.
Προπαντός με σχεδόν σατιρικό τρόπο μάς αποκαλύπτει, σημάδια από την νέα εποχή που η Νέα Τάξη επιβάλλει, καταβροχθίζοντας την παλιά, και υποδουλώνοντας ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Γενικά την πνευματική της γύρη η συγγραφέας την τρυγά από το αχρονολόγητο αρχείο του ελληνικού μύθου, την ιστορική πραγματικότητα των όψιμων χρόνων, το κοινωνικό πρόσωπο και τις λαϊκότροπες αντιλήψεις της εποχής, γι’ αυτό και είναι πηγή πληροφοριών.
Το όλο έργο έχει ποικιλία, ενέργεια, και αληθοφάνεια γεγονότων τοπίων και δρώντων προσώπων. Η κάθε ιστορία πηγάζει από ένα αληθινό περιστατικό της ζωής, που λόγω της μοναδικότητός του έκανε κατάληψη στο μυαλό της συγγραφέως από τα παιδικά ενθυμήματα. Γενικά είναι ένας ύμνος στην ζωήν με τα απρόοπτα, τα αναπάντεχα, τα περίεργα, τα ωραία της. Κι έρωτες «παρά προσδοκία» που πολλές φορές σοκάρουν, αναστατώνουν, διδάσκουν και ικανοποιούν, αναδύονται με μαεστρία μέσα από τα συναρπαστικά διηγήματα της Ελένης Μανιωράκη.
Τελικά φθάνεις στο συμπέρασμα ότι βαθειά μέσα από όλα τα περίεργα διηγήματα αναδύεται ο καημός της για το σήμερα.
Η σφαγή των ανθρωπίνων ελευθεριών, ο αφανισμός του κόσμου του παλιού από τον νέον, οι αξίες και τα ιδανικά, που μηδενίζονται, είναι το μέλημα της συγγραφέως που επαγρυπνεί εναντίον κάθε αμφισβήτησης τους.
Τελειώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου είναι σαν να αποκρυπτογράφησες από την αρχή την ζωή.
* Ο Κωνσταντίνος Γεωργίου είναι πρώην πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών