Είναι γεγονός ότι οι κάθε μορφής λοιμώδεις νόσοι αποτελούν ανεπιθύμητο αλλά και αναγκαστικό επισκέπτη όλες τις εποχές και σ’ όλους τους λαούς. Μια τέτοια μολυσματική νόσος ήταν σε παλιότερους χρόνους η οστρακιά.
Ο τότε Νομάρχης Ηρακλείου Ν. Μαλατάκης (1904) προκειμένου να προλάβει την εξάπλωση της νόσου εξέδωσε ειδική αστυνομική διάταξη με το ακόλουθο συναφές περιεχόμενο.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΓΗ
Ο Νομάρχης Ηρακλείου
Παρατηρήσαντες ότι πολλοί των γονέων, ων τα τέκνα προσεβλήθησαν εκ της εν τη πόλει ταύτη ενσκηψάσης κατ’ αυτάς μεταδοτικής νόσου οστρακιάς, ου μόνον αποφεύγουσι να καλέσωσιν ιατρόν και να λάβωσι τα απαιτούμενα μέτρα προς απομόνωσιν και θεραπείαν αυτών, αλλά και τα μη προσβληθέντα λοιπά τέκνα αυτών εξακολουθούσι να στέλουσι εις τα σχολεία, τιθέμενοι ούτω εν κινδύνω την δημοσίαν υγείαν,
Διατάσσομεν τα επόμενα:
Πας γονεύς ούτινος το τἐκνον ήθελε προσβληθεί εκ της νόσου οστρακιάς, υποχρεούται να καλή πάραυτα ιατρόν προς θεραπείαν αυτού, αποσύρη δε συγχρόνως εκ του σχολείου τα λοιπά υγιή τέκνα αυτού και λαμβάνει πάντα τα υπό του ιατρού διατασσόμενα προφυλακτικά μέτρα. Οι παραβάται της διατάξεως ταύτης θα καταγγέλωνται και τιμωρώνται συμφώνως τοις άρθροις 318-320 του Ποινικού Νόμου.
Η επαγρύπνησις προς ακριβήν τήρησιν της παρούσης ανατίθεται εις την Αστυνομίαν και Δημοτικήν Αρχήν και τους Αστυϊάτρους της πόλεως.
Εν Ηρακλείω τη 5η Οκτωβρίου
Ο Νομάρχης
Ν . ΜΑΛΑΤΑΚΗΣ
Σήμερα αν και έχουν περάσει 117 χρόνια από τότε συναντούμε ακόμα παρόμοιες αρνητικές περιπτώσεις για τη νέα νόσο του κορονωϊού, αφού η οστρακιά είναι σήμερα άγνωστη.
Συναντούμε, λοιπόν, περιπτώσεις, έστω και λίγες, που γονείς απαγορεύουν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν μάσκες στα σχολεία. Εξορκίζουν ακόμα και τον εμβολιασμό με τα εγκεκριμένα από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα φάρμακα.
Μητέρα μάλιστα μαθητή υπέβαλε μήνυση κατά διευθύντριας Γυμνασίου που δεν του επέτρεψε καθώς είχε υποχρέωση να εισέλθει στην τάξη χωρίς μάσκα. Η τακτική όμως αυτή δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στο μαθητή, αλλά και στο στενότερο ή ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Ο καθημερινός υψηλός δείκτης θνησιμότητας που κατά 90% προέρχεται από ανεμβολίαστα άτομα, πρέπει να μας προβληματίσει. Η ζωή αποτελεί δικαίωμα το οποίο έχουμε υποχρέωση να το προστατεύσουμε ως γονείς ή ως άτομα.
Τα φάρμακα κάθε μορφής, που έχει ανακαλύψει η ιατρική επιστήμη και εφαρμόζονται αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της νέας νόσου, να μην τα υποτιμούμε αφού μάλιστα δεν υπάρχουν υποκατάστατα. Ας μη γινόμαστε ακόμα πιο ειδικοί από τους ειδικούς αφού δεν είμαστε. Ακουγόμαστε βέβαια ως αρνητές, αλλά με ανεξήγητο και αδικαιολόγητο τρόπο.
*Ο Γ. Παναγιωτάκης είναι συγγραφέας-ιστορικός ερευνητής