Το άρθρο του καθηγητή Ιωάννη Ιωαννίδη του Πανεπιστημίου του Stanford            (https://doi.org/10.1371/journal.pbio.3000384) που μελέτησε βιβλιομετρικούς δείκτες επιστημόνων, των σημαντικών ερευνητικών πεδίων, έτυχε ευρείας δημοσιότητας στα ΜΜΕ της Κρήτης.

Στην ανάλυση αυτή τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού σημείωσαν σημαντικές επιδόσεις με το επιστημονικό προσωπικό τους να βρίσκεται ψηλά στη λίστα αυτής της αξιολόγησης.

Θα ήθελα να παρουσιάσω μια δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας αυτής για να γίνουν πιο κατανοητά στην ευρύτερη κοινωνία της Κρήτης.

Η μελέτη ανέλυσε βιβλιομετρικά δεδομένα από 7 εκατομ. επιστήμονες και παρουσίασε διεξοδικά τα στοιχεία των 100.000 κορυφαίων επιστημόνων από όλες τις χώρες.

Στον κατάλογο αυτό εμφανίζονται τα ονόματα 301 επιστημόνων που εργάζονται σε ελληνικά ιδρύματα (όχι Ελλήνων του εξωτερικού) και 32 (11%) εργάζονται στην Κρήτη.

Από τους 32 αυτούς επιστήμονες 22 (69%) υπηρετούν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Οι δε υπόλοιποι ανήκουν κυρίως στο ΙΤΕ και άλλα τεχνολογικά ιδρύματα. Επομένως, αβίαστα βγαίνει ένα πρώτο συμπέρασμα ότι το Πανεπιστήμιο είναι το βασικό Ιδρυμα όπου αναπτύσσεται έρευνα υψηλών προδιαγραφών και επιστημονικής απήχησης στην οποία αναφέρεται η διεθνής επιστημονική κοινότητα (citations).

Επίσης  διαπιστώνεται ότι από τους 22 επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κρήτης οι 10 (46%), σχεδόν οι μισοί, ανήκουν στο δυναμικό της Ιατρικής Σχολής. Αυτό δείχνει ότι η Ιατρική Σχολή είναι η σχολή με τη σημαντικότερη παραγωγή ερευνητικού έργου διαθέτοντας επιστήμονες διεθνούς κύρους. Δεύτερο έρχεται το τμήμα Χημείας με 6 επιστήμονες (27%).

Μάλιστα στις 10 πρώτες θέσεις βρίσκονται 5 επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής (50%) οι καθηγητές Βγόντζας (1ος), Σπαντίδος (6ος), Ταβερναράκης (7ος), Γεωργούλιας (8ος) και ο υπογράφων (9ος). Ακόμη θα πρέπει να επισημανθεί ότι 3 απ’ αυτούς τους 5 πέραν του ερευνητικού και διδακτικού τους έργου είναι και κλινικοί γιατροί που διεύθυναν/νουν πανεπιστημιακές κλινικές του ΠΑΓΝΗ (Ψυχιατρική, Ογκολογική, Πνευμονολογική).

Επίσης αναφορά νομίζω ότι πρέπει να γίνει και στο ότι αρκετοί από τους επιστήμονες της λίστας έχουν ήδη αμφυπηρετήσει αλλά και από τη θέση του ομότιμου συνεχίζουν να δημοσιεύουν ερευνητικό έργο τονίζοντας με τον τρόπο αυτό τη χρησιμότητα του θεσμού του ομότιμου καθηγητή σε ένα ερευνητικό πανεπιστήμιο.

Τέλος, αν και δεν έχουν συνυπολογιστεί επιστήμονες που εργάζονται σε δύο ιδρύματα όπως οι κ. Οικονόμου και Ταβερναράκη,ς το γεγονός αυτό δεν επηρεάζει τα παρακάτω συμπεράσματα:

  1. Τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης διαθέτουν σημαντικό αριθμό διεθνώς διακεκριμένων επιστημόνων
  2. Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης εργάζονται οι περισσότεροι διακεκριμένοι επιστήμονες/ερευνητές και σε αυτό παράγεται ερευνητικό έργο στο οποίο αναφέρεται συχνά η διεθνής επιστημονική κοινότητα
  3. Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου διαθέτει τους αξιόλογους εκείνους επιστήμονες που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη αυτή.

* Ο Νίκος Σιαφάκας είναι ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας, τ. αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης