Αυτή την φορά δεν είναι μια μολυβιά στο χάρτη. Δεν είναι απλά μια σκέψη. Μια επιθυμία που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ένα όνειρο που έμεινε απατηλό.
Από τώρα και στο εξής πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε να το πιστεύουμε. Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) θα γίνει. Και δεν θα μείνει όνειρο θερινής νυκτός, όπως είπαν ακούγοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μεγάλο Αρσενάλι στα Χανιά, να δίνει ουσιαστικά το έναυσμα για την κατασκευή του πιο εμβληματικού έργου που έγινε ποτέ στο νησί μας.
Κοιτάζοντας κανείς τα στοιχεία, κάνοντας συγκρίσεις με άλλους αυτοκινητόδρομους σε περιοχές της Ευρώπης με παρόμοια ιδιοσυστασία με την δική μας (Σικελία, Σαρδηνία, Κορσική, Κύπρος), αντιλαμβάνεται τους λόγους που το όνειρο έμενε απραγματοποίητο επί χρόνια.
Δεν είναι μόνο οι τεχνικές δυσκολίες που προκαλεί στο έργο η μορφολογία του νησιού. Είναι η βιωσιμότητα του. Να το πω απλά. Ποιος θα επένδυε τόσα χρήματα (και δεν εξετάζουμε αν θα είναι το Δημόσιο ή ιδιώτης) για ένα τόσο ακριβό (λόγω τεχνικών απαιτήσεων) έργο, αν δεν υπήρχε η προοπτική να τα πάρει πίσω;
Έπρεπε λοιπόν να δημιουργηθεί η αναπτυξιακή δυναμική. Να καλλιεργηθούν οι προσδοκίες. Να πείσουμε ότι η Κρήτη αξίζει της προσοχής της κεντρικής διοίκησης και της Ευρώπης εν συνεχεία.
Για το πρώτο δεν χρειάζεται πια να προσπαθούμε. Η μοίρα το έφερε, πρωθυπουργός της Ελλάδας να είναι ένας Κρητικός που ξέρει τι αξίζει το νησί του και τι μπορούν να δημιουργήσουν οι κάτοικοι του.
Για το δεύτερο όμως χρειαζόταν κάτι πολύ περισσότερο. Χρειαζόταν η βαθειά πίστη ότι η Κρήτη έχει τις δυνατότητες να γίνει ο πρωταγωνιστής της Μεσογείου, η φλόγα και η επιμονή να πείσουμε την Ευρώπη ότι αξίζει και πρέπει να το δει έτσι.
Και το είδε! Και το έργο ωρίμασε τεχνικά. Και τα χρήματα βρέθηκαν. Γιατί κάποιοι πείστηκαν ότι το νησί έχει αναπτυξιακή δυναμική και πρέπει να χρηματοδοτήσουν το εγχείρημα. Και δεν πείστηκαν έτσι απλά. Κάποιοι τους έπεισαν…
Έτσι, για τα επόμενα χρόνια, ο ΒΟΑΚ θα είναι σε μήκος ο μεγαλύτερος υπό υλοποίηση αυτοκινητόδρομος στην Ευρώπη. Και με την ολοκλήρωση του η Κρήτη θα έχει μεγάλο συγκοινωνιακό πλεονέκτημα και πλεόνασμα οδικής ασφάλειας που είναι και το ζητούμενο όλων όσοι βάζουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από όλα.
Έτσι, συγκρίνοντας με βάση τον λόγο αυτοκινητοδρόμου ανά πληθυσμό ή ΑΕΠ, η Κρήτη θα κατέχει 50 χλμ υπερσύγχρονου αυτοκινητοδρόμου ανά 100.000 κατοίκους ενώ ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι 22,5 χλμ. και στην Κύπρο 38,6.
Ο ΒΟΑΚ θα γίνει η καρδιά του νησιού και ατμομηχανή της ανάπτυξης της. Θα συνδέει τις κύριες πύλες εισόδου και εξόδου του νησιού. Θα συγκεντρώνει περίπου το 80% της τουριστικής δραστηριότητας και τον μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο.
Με την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ, η Κρήτη θα προπορεύεται συγκοινωνιακά από ξένους ανταγωνιστές της στον τουριστικό και στον πρωτογενή τομέα. Και πλέον δεν θα έχει κανένα εμπόδιο να τους ανταγωνιστεί σε οποιοδήποτε επίπεδο.
ΒΟΑΚ, υπερσύγχρονο αεροδρόμιο στο Καστέλλι και αναβαθμισμένα στα Χανιά και την Σητεία. Επέκταση του λιμένος Ηρακλείου και μετατροπή του σε σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο, συνθέτουν ένα μείγμα που βάζει την Κρήτη σε μια νέα εποχής ακμής και προόδου.
Καιρός να το συνειδητοποιήσουμε λοιπόν και να αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε αναλόγως.
* Ο Μάξιμος Σενετάκης είναι πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου