Γράφει ο Ζαχαρίας Αλετράς*
21η Απριλίου, επέτειος της επιβολής της Χούντας με υποστηρικτές και επικριτές, αφιερώματα στην τηλεόραση και πολλές εκπομπές.
Ποιο είναι όμως το μήνυμα;
Το μήνυμα δόθηκε την Κυριακή 21 Απριλίου 2019 11:00-13:00 στο Σκάι Κρήτης, όπου οι γενιές συναντήθηκαν, συνομίλησαν, δημιούργησαν μέλλον.
Στην εκπομπή του φιλολόγου κυρίου Ζαχαρία Καραταράκη με τίτλο «Αυτός ο Κόσμος ο Μικρός ο Μέγας», οι φωνές των παιδιών της Τρίτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βασιλειών, του Τίτου Πατρίκιου και της δασκάλας κυρίας Ευδοξίας Κλεισαρχάκη ταξίδεψαν στα ραδιόφωνά μας και μας έδωσαν ερεθίσματα για αγώνα και στοχασμό.
Αρχικά η πρωτοβουλία της δασκάλας κυρίας Κλεισαρχάκη, να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την ελληνική ποίηση, να γίνουν δημιουργοί, πομποί και δέκτες, είχε σαν αποτέλεσμα την πρώτη εκπομπή για την ποίηση και ιδιαίτερα για τον Τίτο Πατρίκιο στο σχολικό ραδιόφωνο, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν τα Χριστούγεννα του 2018. Η λογοτεχνία μέσα από τη γραφή της Άλκης Ζέη, την ποίηση του κυρίου Τίτου Πατρίκιου και του Γιάννη Ρίτσου ενέπνευσε τα παιδιά να γράψουν, να απαγγείλουν να στοχαστούν. Στη συνέχεια ο κύριος Καραταράκης πρότεινε στη δασκάλα να γίνει μια νέα εκπομπή με τον ίδιο τον ποιητή και την Κυριακή 21 Απριλίου ο Τίτος Πατρίκιος δέχτηκε να συμμετέχει να σχολιάσει να διδάξει μέσα από τον έμπλεο λόγο του. Ο κύριος Ζαχαρίας Καραταράκης έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά, ως παλαιός φίλος του ποιητή, να διαβάσουν ποιήματα, να υποβάλουν ερωτήσεις στον ποιητή, όπως τι σημαίνει ελευθερία και ποια είναι τα όρια του φόβου.
Αφορμή αποτέλεσε το ποίημα με τίτλο: «Ανάκριση» από τη συλλογή: «Η αντίσταση των γεγονότων»: «Εκείνος που μ’ ανέκρινε / ήξερε πως φοβόμουν / μα δεν του αρκούσε / ήθελε να με κάνει / κι άλλο να φοβηθώ / αυτό ήταν το λάθος του / γιατί είχα φτάσει πια / εκεί που τελειώνει ο φόβος».
Ο σχολιασμός του ποιητή έφερε στο φως το μήνυμα ότι η ελευθερία είναι ένας διαρκής αγώνας και πως ο φόβος είναι ένας άθλος, τον οποίο ο άνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει ενώ η εκδίκηση μπορεί να ωφελήσει μόνο αν γίνει συγχώρεση.
Η εκπομπή απέδωσε ισόρροπα καρπούς για όλους, έδωσε χαρά και μάθημα ζωής σε όλους. Οι ακροατές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τα μελοποιημένα ποιήματα από τον Ανδρέα Κατσιγιάννη με τίτλο «Πολιορκημένος Χρόνος».
Παράλληλα ο ποιητής μίλησε μετά λόγου γνώσεως μέσα από το βίωμα της ζωής ενός αιώνα γεμάτου ανατροπές, κινδύνους και απώλειες.
Τα παιδιά αφομοίωσαν τον ρόλο της ποίησης στη ζωή μας και η δασκάλα κυρία Ευδοξία Κλεισαρχάκη έδωσε ένα παράδειγμα για την ουσία της αποστολής του σχολείου.
Ο κύριος Ζαχαρίας Καραταράκης, με μακρά εμπειρία στον χώρο της εκπαίδευσης, έδωσε βήμα και ευκαιρία να δούμε ότι σήμερα, μια εποχή στην οποία επιβάλλεται η προκατάληψη, η μισαλλοδοξία και η ανασφάλεια υπάρχουν και άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να δώσουν κίνητρα για αισιοδοξία και στοχασμό.
*Ο Ζαχαρίας Αλετράς είναι αρχαιολόγος