Τα σημεία στίξης στην ελληνική γλώσσα είναι 22.

Ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα σημεία στίξης είναι το κόμμα. Το κόμμα είναι απαραίτητο, επειδή όταν τεθεί στην κατάλληλη θέση αλλάζει την έννοια ολοκλήρου φράσεως.

Αλλά και το πολιτικό κόμμα όταν τεθεί υπεράνω φιλίας, συναδελφικότητας, υπηρεσιακής κρίσεως, ακόμη και υπεράνω οικογενείας. αλλάζει όχι μόνον το νόημα των παραπάνω συναισθημάτων ή καταστάσεων προς το χειρότερον, αλλά οδηγεί σε ανεξέλεγκτα πολλές φορές γεγονότα, αν ανατρέξουμε στο παρελθόν.

Τώρα που πέρσαν οι εκλογές, θα σας διηγηθώ το παρακάτω ανέκδοτο που φανερώνει τη σημασία του κόμματος, δηλαδή του σημείου στίξης, αλλά και την αντιπάθεια που δημιουργείται μεταξύ ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετική πολιτική παράταξη.

Την περίοδο που στη Δημοτική Εκπαίδευση υπήρχεν ο θεσμός του Γενικού επιθεωρητή, ένας επιθεωρητής, μη έχοντας τότε άλλο μεταφορικό μέσον, ανέβαινε μ’ ένα μουλάρι σ’ ένα ορεινό και δύσβατο χωριό, για να επιθεωρήσει τον εκεί δάσκαλο.

Στο δρόμο που πήγαινε συναντά έναν αγωγιάτη και τον ρωτά:

«Δε μου λες, πατριώτη, ο δάσκαλος τι είναι; Βενιζελικός ή βασιλικός;»

«Βενιζελικός», απαντά ο αγωγιάτης.

«Α, το γαϊδούρι» σχολίασε ο επιθεωρητής.

Ο αγωγιάτης όμως… ήταν βενιζελικός και φίλος του δασκάλου και έτρεξε να μεταφέρει στο δάσκαλο τη στιχομυθία.

«Το και το, δάσκαλε μου. Και Σε είπε γαϊδούρι».

Την επομένη μπαίνει ο επιθεωρητής στην τάξη και ρωτά το δάσκαλο ποιο είναι το μάθημα της ημέρας.

«Τα σημεία της στίξεως κύριε επιθεωρητά».

«Ας δούμε, λοιπόν, τι ξέρουν τα παιδιά» λέει ο επιθεωρητής.

Ο δάσκαλος αμέσως σήκωσε ένα μαθητή στον πίνακα, τον Νίκο και του είπε να γράψει τη φράση: «Ο επιθεωρητής είπε, ο δάσκαλος είναι γαϊδούρι».

Αφού, έκπληκτος ο μαθητής, το έγραψε, τον ρωτά ο δάσκαλος:

«Ποιος είναι, παιδί μου, γαϊδούρι;».

«Ο δάσκαλος» σιγοψιθύρισε ο μαθητής.

«Και ποιος το είπε;».

«Ο επιθεωρητής, κύριε».

«Ωραία», είπε ο δάσκαλος. «Βάλε ακόμα ένα κόμμα». Ο επιθεωρητής, είπε ο δάσκαλος, είναι γαϊδούρι.

Μόλις τελείωσε ο μαθητής, τον ρωτά ο δάσκαλος: «Ποιος είναι τώρα, παιδί μου, το γαϊδούρι;».

«Ο επιθεωρητής», απαντά δειλά ο μαθητής. «Και ποιος το είπε;» «Ο δάσκαλος», απαντά ο μαθητής!

Οπότε στρέφεται ο δάσκαλος στην τάξη αλλά και προς τον επιθεωρητή και λέει: «Είδατε, παιδιά, τι κάνουν τα κόμματα; Πότε βγάζουν γάιδαρο τον επιθεωρητή και πότε το δάσκαλο»!

Στις μέρες μας, ο Νίκος, παππούς πλέον, καθισμένος στην πολυθρόνα του, μπροστά στη τηλεόραση, άκουγε για νέες μειώσεις στις ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΛΟΓΕΙ:

-Όταν ήμουν μαθητής, άκουγα κάθε τόσο το δάσκαλο να μας λέει: «Να προσέχετε τα κόμματα! Ένα λάθος κόμμα μπορεί να σας χαλάσει τελείως τη ΣΥΝΤΑΞΗ!»

Έπρεπε να περάσουν εξήντα χρόνια για να καταλάβω τι εννοούσε ο αείμνηστος δάσκαλός μου: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΓΑΝΑΚΗΣ! Τούτο το αφιέρωμα στη μνήμη του.