Μετράμε τριάμισι χρόνια αδιεξόδων, αντικοινωνικών και ιδεοληπτικών πολιτικών, που απέτυχαν στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ενίσχυσαν την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και συνεχίζουν να τις τροφοδοτούν.

Ο προϋπολογισμός του 2023 είναι ο καθρέφτης των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Προβλέπει αυξημένα έσοδα από φόρους για το 2022 και το 2023, μείωση δαπανών το 2023, επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, της ιδιωτικής κατανάλωσης και του πληθωρισμού το 2023.

Η κυβέρνηση μειώνει 47% την κρατική επιχορήγηση για παροχές υγείας στον ΕΟΠΥΥ, σε σχέση με το 2022, τη στιγμή μάλιστα που 8.083 γιατροί και υγειονομικοί αποχώρησαν από το ΕΣΥ τη διετία 2021-2022, ενώ άλλοι 3.738 αναμένονται να αποχωρήσουν το 2023. Οι δε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ξοδεύουν ήδη το 20% του διαθέσιμου εισοδήματος τους, για να  αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας.

Την άποψη Πέτσα ‘’όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει’’, η Κυβέρνηση την έκανε πράξη με τον τελευταίο νόμο του Υπουργείου Υγείας, για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, εξαπολύοντας το απόλυτο σχέδιο νεοφιλελευθερισμού, που ανατρέπει και αλλάζει τη φιλοσοφία του συστήματος υγείας, την ισότιμη πρόσβαση και φροντίδα, δημιουργώντας γιατρούς και ασθενείς πολλαπλών ταχυτήτων.

Παράλληλα, δραματική είναι η μείωση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, ενώ τα νοικοκυριά βρίσκονται χωρίς στήριξη μέσα στη δίνη της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, με το εισόδημά τους να μην καλύπτει τις βασικές τους ανάγκες.

Αναφορικά με τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων, η κατακόρυφη αύξησή τους όχι μόνο επιφέρει δυσμενείς εξελίξεις στον τομέα της απασχόλησης, αλλά οδηγεί και σε λουκέτα. Αόρατοι και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι για την κυβέρνηση, με τον αγροτικό τομέα να βρίσκεται σε τέλμα.

Το καλάθι του νοικοκυριού, αλλά και η χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης των 250 ευρώ αποτελούν εμπαιγμό, όταν συνεχώς μειώνονται οι δικαιούχοι για τα μόνιμα επιδόματα πρόνοιας. Η ακρίβεια έχει γονατίσει τα νοικοκυριά, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν δραματικά τις δαπάνες για βασικά αγαθά διατροφής, με αποτέλεσμα επτά στα δέκα νοικοκυριά να μην μπορούν να έχουν ένα πλήρες γεύμα.

Την ίδια στιγμή, 4,3 εκ. Έλληνες και Ελληνίδες είναι καταχρεωμένοι και από αυτούς περίπου 2 εκ. κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, αποτέλεσμα του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ.

Η κυβέρνηση επιλέγει να μειώσει συνολικά κατά 222 εκατ. € σε σχέση με το 2022, τις δράσεις μεταρρύθμισης των πολιτικών απασχόλησης και κατά 158 εκ. τις προνοιακές δαπάνες σε σχέση με τον αρχικό π/υ 2022, εν μέσω μάλιστα ακρίβειας, αύξησης αρνητικών κοινωνικών δεικτών, στεγαστικής και ενεργειακής κρίσης.

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, την περίοδο 2016-2019, η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έφτασε τα 3,5 δις ευρώ, με την 13η σύνταξη να καθίσταται μόνιμο μέτρο και την σημερινή κυβέρνηση να την καταργεί αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Η κοινωνική πολιτικής της ΝΔ, κατά την περίοδο της διακυβέρνησής της έχει φτάσει μόλις τα 980 εκ. ευρώ.

Ο τελευταίος προϋπολογισμός, το κύκνειο άσμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εξαθλιώνει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Φτωχοποιεί την κοινωνία. Απέχει παρασάγγας από την αλληλεγγύη και την ουσιαστική στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Κοινωνικά ερείπια μας παρέδωσαν το 2015, αποκαΐδια μας αφήνουν  το 2023.

 

*Ο Σωκράτης Βαρδάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία