Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσαν, πρόσφατα, την ολοκλήρωση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης της Κρήτης με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζουν ακριβώς τον χρόνο έναρξης της λειτουργίας της.

Η δυναμικότητα δε της διασύνδεσης με την Πελοπόννησο καλύπτει το 30% της ζήτησης της Κρήτης και όχι το 100%, που θα καλυφθεί με την ολοκλήρωση και της μεγάλης διασύνδεσης με την Αττική.

Το έργο αποτελείται από την κατασκευή της διασύνδεσης 150 kV AC 2×200 MVA μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου.

Το έργο περιλαμβάνει δύο υποβρύχια καλώδια μήκους 135 km έκαστο, αναβαθμίσεις υφιστάμενων και κατασκευή νέων εναέριων Γραμμών Μεταφοράς, υπόγεια καλώδια και υποσταθμούς στην Πελοπόννησο και Κρήτη, σύστημα ελεγχόμενης σύγχρονης αντιστάθμισης αέργου ισχύος (STATCOM) στο Ηράκλειο. Τα σημεία προσγειάλωσης των υποβρύχιων καλωδίων είναι στον κόλπο του Κίσσαμου (Κρήτη) και στη χερσόνησο Μαλέα (Πελοπόννησος).

Επιπλέον, από την απόσυρση των συμβατικών ρυπογόνων μονάδων στην Κρήτη, όλοι οι καταναλωτές της χώρας θα εξοικονομήσουν έως και 400 εκατ. ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των της Υπηρεσίας Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Ενώ η εξέλιξη, της Διασύνδεαης θεωρήθηκε, κατ αρχάς, θετική εξέλιξη προέκυψε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πέραν των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, με εγκλήματα πολέμου, με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες.

Είναι δε γνωστό ότι το 40% των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία και μετά τις απειλές του αυταρχικού Προέδρου Πούτιν, ότι στις προθέσεις του είναι σε ανταπάντηση των σοβαρών κυρώσεων που του έχουν επιβάλει ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση να κλείσει την στρόφιγγα του Ρωσικού φυσικού αερίου και για την Ελλάδα, επειδή η Κρήτη διασυνδέθηκε ήδη με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας, σημαίνει ότι η ενεργειακή επάρκεια του νησιού μας εξαρτάται από τις απρόβλεπτες διαθέσεις του Πούτιν.

Αυτή η δυσάρεστη προοπτική μας οδηγεί την σκέψη πίσω στο 2003 όταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου εκπόνησε πλήρες σχέδιο το οποίο μάλιστα εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας, για την εισαγωγή στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της Κρήτης του υγροποιημένου φυσικού αερίου, με κύριο τροφοδότη τη γειτονική Αλγερία, αλλά και στο μέλλον μετά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια της Κρήτης.

Στο πλαίσιο της επίλυσης του ενεργειακού προβλήματος του νησιού μας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης υπερψήφισε, κατά πλειοψηφία, στη Συνεδρίαση της 10/02/03, στον Αγ. Νικόλαο, την πρόταση της ΝΑΗ του Ηρακλείου για την κατασκευή νέου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 250 MW στη θέση «Κορακιά» στα σύνορα των νομών Ηρακλείου – Ρεθύμνου (εντός του Νομού Ηρακλείου και μέσα στα διοικητικά όρια του δήμου Γαζίου).

Αυτή ήταν η οραματική πρότασή μας για την οριστική επίλυση του ενεργειακού ισοζυγίου του νησιού μας. Ενα πρόβλημα που είχε φθάσει πολύ κοντά στην επίλυσή του από τη ΔΕΗ, πριν λίγα μόλις χρόνια, και ξαφνικά χάθηκε από την ατζέντα της. Αν είχε ολοκληρωθεί τότε το σχέδιο της ΝΑΗ, σήμερα θα ήμαστε θωρακισμένοι από τις απειλές του Πούτιν, να μας καταδικάσει σε ενεργειακή… φτώχεια, όμως δεν είναι αργά.

Καλούμε την Πολιτεία να εξετάσει σοβαρά το τότε σχέδιο εισαγωγής του φυσικού αερίου στην Κρήτη, μια λυτρωτική λύση ενεργειακής επάρκειας, αλλά, και με τις σημερινές τραγικές συνθήκες της απεξάρτησης της Μεγαλονήσου από τον εφιάλτη της διακοπής της ροής του φυσικού αερίου από τον Πούτιν.

Καθόσον είναι γνωστό ότι η Κρήτη τα τελευταία χρόνια, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξής της (οικιστικής & βιομηχανικής), αλλά κυρίως της ακμάζουσας τουριστικής βιομηχανίας της, παρουσιάζει σημαντική αύξηση της ενεργειακής της ζήτησης, που ανέρχεται στο 8% περίπου ετησίως γεγονός, απευκταίο, που αν συμβεί, θα οδηγήσει, μοιραία, στον στραγγαλισμό της οικονομίας της.

 

 * Ο Δημ. Κων. Σαρρής είναι (τ.υφ) – νομάρχης Ηρακλείου