Ημέρες κορωνοϊού, δύσκολες στ’ αλήθεια γιατί πολλοί εξ ημών μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από τα θολά τζάμια της δικαιολογίας και της πνευματικής ένδειας! Γιατί ν’ αποκρύψουμε άλλωστε τα του ηλίου φαεινότερα;

Όμως υπάρχουν άνθρωποι που σε τούτες τις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε με το αβέβαιο μέλλον και το διστακτικό άνοιγμα των βλεφάρων στην αυγή της επόμενης ημέρας, προσφέρουν τα νάματα της δικής τους ψυχής. Θέλουν και φροντίζουν ώστε ο πολιτισμός μας, η γλώσσα μας η κουλτούρα εν γένει, η παιδεία μας να μην μπουν την επόμενη ημέρα στην εντατική!

Έτσι το ραδιόφωνο της Ι.Μ. Γορτύνης και Αρκαδίας «Εύδιος Λιμήν» στα fm 101,9 δεν σταμάτησε να μεταδίδει τις εκπομπές μας οι οποίες ήταν φτιαγμένες ερασιτεχνικώ τω τρόπω με επαγγελματική διάθεση. Η αναμετάδοση των εκπομπών πολιτισμού γινόταν από το ραδιόφωνο στην Αθήνα, στα fm 87,5 η Κρήτη στην Αθήνα και σε όλο τον κόσμο.

Τα θέματα αφορούσαν και αφορούν την τοπική μας ιστορία μέσα από τα συγγράμματα λογίων, εκπαιδευτικών, δημοσιογράφων – συγγραφέων, τηλεφωνικών συνεντεύξεων που μου παραχώρησαν τόσο από τη Μεσαρά όσο και από την Αθήνα και από τους ομογενείς σε Αμερική, Αυστραλία και Ιταλία για το πώς βιώνουν τον εγκλεισμό και την επόμενη ημέρα με τα τυχόν προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η διδασκαλία εξ αποστάσεως στη Μεσαρά. Η δυσκολία πάρα πολύ μεγάλη, τα τεχνικά προβλήματα απροσμέτρητα, η αγωνία των γονέων, παιδιών, δασκάλων απερίγραπτη! Η εύρεση άμεσης λύσης χρονοβόρα με αποτέλεσμα να έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος διδασκαλίας ακόμα και στα παιδιά της Α’ Δημοτικού.

Εμείς, στο ραδιόφωνο θελήσαμε να μεταδώσουμε μια σειρά εκπομπών στη θέση των ήδη προγραμματισμένων «Τα παραμύθια του Σαββάτου» με θέμα: «Επανάληψη του Α’ Τεύχους Γλώσσας της Α’  Δημοτικού με ανάγνωση από τον μικρό Κωνσταντίνο κειμένων από το Ανθολόγιο με σκοπό όσα παιδιά δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν από το διαδίκτυο ν’ ακούσουν από το ραδιόφωνο, κάθε Σάββατο στις 11.00 το πρωί. Όλη αυτή η διαδικασία επίπονη αλλά με πολλή αγάπη δοσμένη τόσο από την γράφουσα, όσο και από τον ηχολήπτη του σταθμού π. Εμμ. Καργάκη.

Η αναφορά μου αυτή σε πραγματικά γεγονότα οφείλεται στην ανάδειξη σοβαρών προβλημάτων στην εκπαίδευση και όχι μόνο που πρέπει να ληφθούν υπόψη από τις αρμόδιες αρχές ώστε να μεριμνήσουν για την επόμενη ημέρα με ουσιαστικές προσδοκίες και όνειρα!

*Η Εύα Kαπελλάκη – Κοντού είναι  εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’degli studi di Napoli “Federico II”