Στις 2 Μαρτίου μέσα σ’ ένα ξαφνικό ανοιξιάτικο ήλιο έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μίνωα Καλοκαιρινού.
Συγκινημένοι όλοι όσοι παρευρεθήκαμε χειροκροτήσαμε την δικαίωσή του καθώς μετά από προσπάθειες χρόνων επιτεύχθηκε η τοποθέτηση της προτομής του στον προαύλειο χώρο της αρχαίας Κνωσού, ώστε να ατενίζει από εκεί για πάντα τα ανάκτορα του συνονόματού του μυθικού βασιλιά, που ο ίδιος πρώτος πίστεψε στην αληθινή ύπαρξή του και ξεκίνησε τις ανασκαφές για να τον φέρει στο φως.
Όμως ενώ στην αρχαία Κνωσό με την προτομή του κλείνει η αναγνώρισή του πρωτοποριακού του έργου ως ένα Ωμέγα δικαίωσης, λείπει το Άλφα αυτής της δικαίωσης από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.
Το Άλφα που σηματοδοτεί την έναρξη των πρώτων ανασκαφών στα χώματα της Κνωσού το 1878 πριν από την επόμενη μεγάλη ανασκαφή, εκθέτοντας μαζί με φωτογραφία του Μ. Καλοκαιρινού και τα 4 από τα σωζόμενα αρχαία πιθάρια που ευρέθησαν τότε, μαζί και με την ανάρτηση των 2 χειρόγραφων χαρτών του και κάποια ίσως από τα γραπτά του σε μια βιτρίνα με τις τότε μελέτες του για αυτόν τον αρχαίο χώρο, 16 χρόνια πριν προσκαλέσει εκεί τον Έβανς για να ολοκληρώσει το έργο που ο ίδιος οραματίστηκε και πρώτος ξεκίνησε.
Έτσι ενώ έλαμψε περίτρανα στον αρχαίο χώρο της Κνωσού, το Ωμέγα της αρχής της ιστορίας για την ανεύρεση των μυθικών ανακτόρων, το Άλφα παραμένει αθέατο στις αποθήκες και στα κλειδωμένα συρτάρια του Αρχαιολογικού Μουσείου, θέλοντας η ιστορία των ανασκαφών να ξεκινά με μια βαθιά υπόκλιση μόνον προς τον Σερ Έβανς, υπακούοντας στην επιθυμία του να μην αναφερθεί σε καμία σελίδα της δοξασμένης του πορείας, ποιος αλήθεια πρωτοπόρος τον κάλεσε και τον οδήγησε ως εκεί.
Πιστεύω πως το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου θα ολοκληρωθεί ιστορικά μόνον όταν προβάλει στα εκθέματά του και το καταχωνιασμένο Άλφα των πρώτων ανασκαφών.
* Η Μ. Σφακιανάκη είναι η συνθέτης, της όπερας “Μίνως”