Ο Βίας ο Πριηνεύς, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, ανέπτυξε το σκεπτικό της ανάδειξης του ανδρός σε θέσεις εξουσίας. Αργότερα, ο Σοφοκλής θα κάνει μία δημιουργική πρόσληψη του αρχαίου ρητού του Βίαντα «Αρχή άνδρα δείκνυσι» στον εναρκτήριο μονόλογο του Κρέοντα της διαχρονικής Αντιγόνης στο Α΄ επεισόδιο (στ. 175-177): «Η ψυχοσύνθεση, η νοοτροπία και η ευθυκρισία κάθε ηγέτη είναι αδύνατον να μαθευτεί, πριν εκείνος γίνει επικεφαλής σε θέσεις εξουσίας και διοίκησης».
Εάν μεταφέρουμε το διακύβευμα στα καθ’ ημάς, οι πρόσφατες αποκαλύψεις μόνο ενεούς δεν μας αφήνουνε, ούτε πέφτουμε από κανένα σύννεφο… ούτε από καμία σκάλα. Τίποτε δεν είναι τυχαίο, αλλά αναρωτιέμαι υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά; Μάλλον όχι, αλλά τα φαινόμενα ουδέποτε απατούν. Ο αθλητισμός και ο καλλιτεχνικός χώρος δεν διεκδικούνε καμία πρωτιά ή πρωτοτυπία. Δυστυχώς, το ελληνικό πανεπιστήμιο βρίθει φαινομένων ψυχικής, συναισθηματικής και λεκτικής βίας τόσο από γυναίκες, όσο και από άνδρες.
Περίπτωση 1η: Στο πρώτο έτος των σπουδών μου, μια καθηγήτρια μου επιτέθηκε φραστικά μέσα στο αμφιθέατρο γιατί μίλησα στη διπλανή μου εν ώρα διαλείμματος. Πολύ λογικό. Κανονικά θα έπρεπε να είμαι μουγγή.
Περίπτωση 2η: Στο δεύτερο έτος, ένας καθηγητής μας είπε εν ώρα μαθήματος «άντε τώρα, εσείς αρχίζετε από τα δεκαέξι». Μόλις πήρε σύνταξη, άκουσα ότι πέθανε. Ζωή σε εμάς.
Περίπτωση 3η: Στο τρίτο έτος, μια καθηγήτρια μου είπε να πάω στο γραφείο της για να μου πει σχετικά με μία εργασία μου. Εκεί μου είπε ότι κανονικά έπρεπε να μου βάλει 7, αλλά μου έβαλε τελικώς το γενναιόδωρο βαθμό 9 γιατί είμαι εγώ, έπειτα μου είπε ότι πρέπει να σκέφτομαι. Εγώ σκέφτομαι πάντως ακόμα.
Περίπτωση 4η: Στο τέταρτο έτος, πήγαμε και σε συνέδριο. Εκεί γνωστός καθηγητής μου είπε να με βάλει σε μεταπτυχιακό στην Αθήνα. Λέω και η Αγγλία καλή είναι, άσε που στη Μεγάλη Βρετανία πήγα μόνη μου (χωρίς υποστήριξη εσωτερικού τύπου).
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, το κλειδί είναι η προσέγγιση, μην τους πλησιάζετε και μην τους μιλάτε καν. Όταν μιλήσεις σε άτομο που έχει θέση εξουσίας, τότε διακινδυνεύεις την καριέρα σου. Κακά τα ψέμματα, όταν οι άνθρωποι αυτοί έχουνε κακοποιηθεί οι ίδιοι ως φοιτητές, τότε ανοίγει ο φαύλος κύκλος να το επαναλάβουνε και ως καθηγητές αργότερα.
Στη δική μου περίπτωση, τη φραστική επίθεση, άρα λεκτική βία, την έχω όντως δεχτεί πολλές φορές μέσα σε ακαδημαϊκό πλαίσιο και κυρίως από γυναίκες, μία νέα παράμετρος στα ελληνική ήθη που πρέπει όλοι και όλες να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας. Δεν υπαινίσσομαι ότι εκείνες είχανε σεξουαλικά κίνητρα, αλλά όλες έχουνε έναν κοινό παρονομαστή, πρόκειται για καθηγήτριες, συζύγους καθηγητών επίσης, οι οποίες έχουνε οι ίδιες δώσει γη και ύδωρ.
Καλή συνέχεια, κορίτσια!