Ερώτηση: Ποια είναι, κατά σειρά, τα τρία θανατηφόρα ζωικά είδη, για τον άνθρωπο; Και όταν λέμε ζωικά είδη, εννοούμε ότι αυτά μπορεί να ανήκουν στα ερπετά, στα θηλαστικά, στα έντομα, στα ψάρια, στα πτηνά κ.λπ.
Αλλιώς: Από ποιο ζώο πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι; Μπορεί το μυαλό μας να πηγαίνει στους καρχαρίες, στα λιοντάρια ή στις τίγρεις, ζώα με τα οποία, ο άνθρωπος, όταν συναντηθεί έχει πολύ μικρές πιθανότητες να επιζήσει. Κι όμως… το ρεκόρ για τους ανθρώπινους θανάτους κατέχουν τα κουνούπια.
Υπολογίζεται ότι πάνω από 750.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από δάγκωμα κουνουπιών. Όσο αδύναμα κι αν μας φαίνονται τα κουνούπια, τόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι, με την ικανότητα που έχουν να μεταδίδουν πολλά και διάφορα νοσήματα, με το τσίμπημά τους.
Έτσι, η ελονοσία, η μηνιγγίτιδα, η αρρώστια από τον ιού του δυτικού Νείλου, είναι μερικά παραδείγματα… Τα έντομα είναι μια κατηγορία ζώων, πολύ ανθεκτική. Η επιβίωσή τους οφείλεται στην απλή κατασκευή τους και ενισχύεται και από το γεγονός της ευκολίας με την οποία πολλαπλασιάζονται. Έχει γραφτεί, πως αν για κάποιο λόγο η ζωή στη Γη θα εκλείψει, τα έντομα θα είναι τα τελευταία, που θα επιβιώσουν.
Για παράδειγμα, η κατσαρίδα μπορεί να επιζήσει με 15 φορές μεγαλύτερη δόση ραδιενέργειας, απ’ αυτή που μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος, ενώ ένα είδος σφίγγας μπορεί να αντέξει 180 φορές μεγαλύτερη δόση! Μην εγκαταλείψουμε, όμως τα έντομα, χωρίς να τα συνδέσουμε με τα θηλαστικά, κατηγορία στην οποία ανήκει και ο άνθρωπος, ο ελέφαντας… η φάλαινα!
Λιοπύρι στην Αφρικανική Σαβάνα, η θερμοκρασία πάνω από 45 βαθμούς Κελσίου και βέβαια είναι ο κατάλληλος καιρός για μπάνιο σε έναν νερόλακκο… Ένα Κουνούπι θέλει να κάνει μπάνιο, αλλά δεν έχει μαγιώ… Μια και δυο, τρέχει και βρίσκει τον Ελέφαντα, οπότε ακολουθεί ο εξής διάλογος:
-«Ρε Ελέφαντα, μου δανείζεις το μαγιώ σου να κάνω μπάνιο στον νερόλακκο;». Και ο ελέφαντας του απαντά: -«Δεν είσαι στα καλά σου, μου φαίνεται!… Κι άμα μου το ξεχειλώσεις, πώς θα κάνω μπάνιο, μετά;».
Ερχόμαστε στη δεύτερη κατηγορία του ζωικού βασιλείου, που είναι υπεύθυνη για το θάνατο του ανθρώπου… δεν είναι άλλος, από τον ίδιο τον άνθρωπο! Κάθε χρόνο, μόνο από φόνους, χάνονται γύρω στις 475.000 ζωές. Αυτά, χωρίς να υπολογίσουμε τους θανάτους από τροχαία, τις αυτοκτονίες, τους πολέμους, τη χρήση ουσιών, το κάπνισμα, το αλκοόλ, και άλλες αιτίες, οι οποίες ευθύνονται για άλλους 800.000 θανάτους. Έτσι, αν θεωρήσουμε το άθροισμα, τότε ο άνθρωπος είναι ο υπ’ αριθμόν ένα δολοφόνος του είδους του!
Μακριά και σε μεγάλη αριθμητική απόσταση ακολουθούν οι θάνατοι από φίδια, γύρω στις 100.000 το χρόνο. Ακολουθούν οι θάνατοι από δήγματα σκυλιών, που ανέρχονται στις 35.000, ετησίως· έχοντας –δυστυχώς- και στη χώρα μας ένα πρόσφατο περιστατικό σκύλου, που προκάλεσε το θάνατο ενός βρέφους. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό θανάτων από σκύλους οφείλεται στη μετάδοση του ιού της λύσσας.
Σε απόσταση, ακολουθεί ο σκορπιός, που σκοτώνει γύρω στους 5.000 ανθρώπους. Τον «συναγωνίζεται» τεμπέλικος και φαινομενικά καλοκάγαθος ιπποπόταμος, με 3.000. και ακολουθεί ο κροκόδειλος, με 2.000 ανθρώπινα θύματα κάθε χρόνο.
Από εδώ και πέρα, τόσο από τον ελέφαντα, όσο και από το βουβάλι, χάνουν τη ζωή τους γύρω στους 200 ανθρώπους… και που θα το περίμενε κανείς, ότι το ελάφι είναι υπεύθυνο για το θάνατο 150 ανθρώπων, ενώ ακολουθεί… η τίγρις, που σκοτώνει 100 ανθρώπους· δεν υπάρχουν, όμως, στοιχεία, πόσα ελάφια κατασπαράσσει το αιλουροειδές αυτό!
Επίσης, η θαλάσσια μέδουσα είναι υπαίτια για το θάνατο 85 ανθρώπων, και ακολουθεί ο βασιλιάς των ζώων, το λιοντάρι, με 70…
Σειρά έχει η … μέλισσα, με 53 θανάτους και το μυρμήγκι, με 30. Ποιος θα το περίμενε, ότι η αγελάδα ευθύνεται για το θάνατο 24 ανθρώπων και το άλογο με 20; (Δεν διευκρινίζεται αν στην κατηγορία της αγελάδας συνυπολογίζονται και οι ταυρομάχοι, που χάνονται στις ταυρομαχίες και αν οι θάνατοι από άλογα οφείλονται σε λάκτισμα του ζώου ή πτώση του αναβάτη).
Τελευταίοι στη σειρά είναι η τα αιλουροειδή λεοπάρδαλη (15) και πάνθηρας (10), που και εδώ δεν υπάρχουν στοιχεία πόσα απ’ αυτά χάνουν τη ζωή τους από τον άνθρωπο, που τα θηρεύει για το πολύτιμο δέρμα τους.
Ας θυμόμαστε, λοιπόν, ότι εκτός από τον άνθρωπο, ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι τα έντομα, που για το μαζικό θάνατό τους, από τους ψεκασμούς του ανθρώπου, δεν διαμαρτύρεται καμιά φιλοζωική εταιρία, αλλά περιορίζονται σε ορισμένα συγκεκριμένα τετράποδα και μόνο. Ούτε ψύλλος (ή κουνούπι) στον κόρφο μας, λοιπόν!