Ο καρκίνος μαζί με τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν τα πιο συχνά προβλήματα υγείας. Οι κύριες θεραπείες αντιμετώπισής του καρκίνου είναι το χειρουργείο, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Κατά την ακτινοθεραπεία, χορηγούνται ακτίνες με σκοπό να συρρικνωθεί και να θεραπευτεί κάθε είδους όγκος. Προσφέρει ίαση σε καρκίνους αρχικού σταδίου και σημαντική ανακούφιση σε ασθενείς τελικού σταδίου. Άρρωστοι με έντονο πόνο, αιμορραγία ή δυσκολία στην αναπνοή, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα  ζωής τους, με τη χορήγηση της ακτινοθεραπείας.

Το τμήμα ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), αποτελεί το μοναδικό ίδρυμα σε ολόκληρη την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Καθημερινά υποβάλλονται σε θεραπεία περίπου 110-120 ασθενείς. Το τμήμα είναι εξοπλισμένο με τα 2 υπερσύγχρονα μηχανήματα της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα με την χρήση του αξονικού τομογράφου του νοσοκομείου μας, χορηγούνται οι μοντέρνες τεχνικές ακτινοθεραπείας, όπως IMRT και VMAT. Κατά αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ακριβής στόχευση του όγκου και ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των παρενεργειών. Δηλαδή οι ασθενείς μας έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα.

Η απόφαση χορήγησης ακτινοβολίας στο τμήμα μας λαμβάνεται μετά από συνεδρίαση του ογκολογικού συμβουλίου στο οποίο συμμετέχουν όλες οι ιατρικές ειδικότητες που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο (παθολόγοι ογκολόγοι, ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι και χειρουργοί). Για να πραγματοποιηθεί η ακτινοθεραπεία χρειάζεται μια επιστημονική ομάδα ειδικών που αποτελείται από ιατρούς, ακτινοφυσικούς, τεχνολόγους και νοσηλευτές. Οι ασθενείς και συνοδοί του τμήματος Ακτινοθεραπείας του ΠΑΓΝΗ, μπορούν να έχουν ψυχολογική συμβουλή και στήριξη από την ψυχολόγο μας.

Η λέξη «καρκίνος» δεν πρέπει πια να μας τρομάζει. Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να τη μετατρέψουμε σε χρόνια νόσο και να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τη ζωή μας χωρίς φόβο.

 

*Η Μαρία Τόλια  είναι αναπλ. καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης

– Διευθύντρια Τμήματος Ακτινοθεραπείας ΠAΓΝΗ

(Μετεκπαιδευθείσα στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας

-Μιλάνο Ιταλίας, MD-Anderson Χιούστον-ΗΠΑ)