Του Κωστή Μπριλάκη
Λένε ότι η πρόοδος της τεχνολογίας μάς υποχρεώνει να πάμε προς αφαλάτωση και να κατεδαφιστούν τα φράγματα. Στις απόψεις μου για το θέμα που έχουν δημοσιευθεί στην Πατρίδα 9-2-2.019 προσθέτω τα παρακάτω:
1. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ – ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Μεγάλο ποσοστό καταναλωτών δεν έχουν να πληρώσουν το λογαριασμό του νερού και η ΔΕΥΑ Ηρακλείου απειλεί κάθε τρεις και λίγο ότι θα διακόψει την παροχή σε όσους χρωστούν απλήρωτους λογαριασμούς. Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που ο λογαριασμός του νερού τους τσούζει. Οι πλούσιοι που έχουν και πληρώνουν και είναι συνεπείς δεν τους νοιάζει εάν αυξηθεί η τιμή του νερού. Επομένως δεν πρέπει να προωθούμε ακριβές τεχνολογίες που έχουν μεγάλο κόστος παραγωγής πόσιμου νερού, όπως η αφαλάτωση. Οι γεωτρήσεις έχουν κόστος άντλησης. Στην αφαλάτωση, στο κόστος της αφαλάτωσης προστίθεται και το κόστος της άντλησης. Φθηνό νερό σημαίνει ότι παρέχουμε ισότητα μεταξύ των πολιτών, διότι δίδεται η δυνατότητα στους φτωχούς να καταναλώνουν περισσότερο νερό, να πλύνουν, να σφουγγαρίζουν, να ποτίζουν τις γλάστρες κ.λ.π. που όταν το νερό είναι ακριβό, λένε το νερό νεράκι. Το κόστος του νερού για τον καταναλωτή που προέρχεται από τα φράγματα είναι μηδέν και επομένως τα φράγματα έχουν προτεραιότητα στις επιλογές μας
2. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Με την αφαλάτωση μπορούμε πληρώνοντας να έχουμε όσο νερό θέλουμε, ενώ τα φράγματα δίδουν μεν νερό τζάμπα, αλλά μόνο όσο βρέξει. Γι’ αυτό κάνουμε μεγάλους ταμιευτήρες, ώστε να χωρούν όλα τα νερά, όταν έχουμε πολλές βροχές και πλημμύρες, ώστε το νερό να μη πηγαίνει άδικα στη θάλασσα και δεν καταναλώνουμε το νερό εντός του έτους, αλλά το φυλάσσουμε και για τα επόμενα χρόνια.
3. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ – ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Πουθενά δεν έχει γίνει κατάργηση φραγμάτων. Το φράγμα του Μαραθώνα κατασκευάσθηκε επί Ελευθερίου Βενιζέλου το 1928-1932 και δίδει νερό 50 εκατ. κυβικά ετησίως μέχρι σήμερα. Δηλαδή έχει προσφέρει 50 χ 85 χρόνια = 4.250 εκατ. κυβικά. Το νερό αυτό εάν το παίρναμε από αφαλάτωση θα μας κόστιζε 4.250.000 χ 0,75= 3.187.500.000 ευρώ. Αν το καταργήσουμε θα χάσουμε το νερό της βροχής που φθάνει στη βρύση μας, χωρίς κόστος αντλήσεων και αφαλάτωσης.. Όχι μόνο οι Κύπριοι δεν κατήργησαν τα φράγματα, αλλά κατασκεύασαν φράγματα και σε όλα τα μικρά ρυάκια που έχουν δυσανάλογο κόστος σε σχέση με τη δυνατότητα αποθήκευσης νερού βροχής. Ο αγώνας να μην πηγαίνει σταγόνα νερού στη θάλασσα, αλλά να το χρησιμοποιούμε, είναι συνεχής και αδιάκοπος και δεν σταματά με ακριβές τεχνολογίες για πλούσιους, που δεν τους νοιάζει ο λογαριασμός νερού, που τους έρχεται κάθε τρίμηνο στο σπίτι. Μακάρι να μπορούσαμε να συλλέξουμε όλο το νερό της βροχής, αλλά για λόγους τεχνικούς και μεγάλου κόστους κατασκευής, αρκούμαστε μόνο στα μεγάλα φράγματα και σε θέσεις που δίδουν μεγάλη αποθηκευτική δυνατότητα.
4. ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ
Εκτός από την προσφορά των φραγμάτων σε νερό ύδρευσης και άρδευσης, προσφέρουν και πλήρη αντιπλημμυρική προστασία στο τμήμα της πεδινής κοίτης και στις εκβολές των χειμάρρων που πλημμυρίζουν. Είναι γνωστό ότι στην πεδινή κοίτη πλημμυρών του Γιόφυρου έχουν κτισθεί εκατοντάδες αυθαίρετα κτίρια, που αν γίνει οριοθέτηση της κοίτης πλημμυρών, πρέπει να κατεδαφισθούν. Όποιος αρμόδιος έχει ανάστημα ας κατεδαφίσει μερικές εκατοντάδες ίσως και πάνω από χίλιες οικοδομές. Όμως με ένα φράγμα στο Γιόφυρο μεταξύ Κυπαρισίου και Προφήτη Ηλία που θα συγκρατεί 20 εκατ κυβικά κατά μέσο όρο ετησίως, η Φοινικιά θα γλυτώσει από τις πλημμύρες και η μείωση της κοίτης πλημμυρών που θα γίνει με την οριοθέτηση όχθης ρεμάτων θα απαλλάξει τις οικοδομές που έχουν κτισθεί παραποτάμια από τον κίνδυνο κατεδάφισης.
5. ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΟΒΑΡΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ – ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ
Στην Ελλάδα που ζούμε για να αποφύγουμε να κατασκευάσουμε έργα μεγάλου κόστους, όπως είναι τα φράγματα προτείνουμε μοντέρνες τεχνολογίες που έχουν μικρό κόστος αρχικής επένδυσης, αλλά μετά χρεώνεται ο καταναλωτής υψηλή τιμή για την άντληση και την αφαλάτωση. Έτσι περισσεύουν λεφτά για επιδόματα, για πρόωρες συντάξεις, διορισμούς ημετέρων κ.λ.π. Η αποφυγή επενδύσεων από το Κράτος σε αντιπλημμυρικά έργα διαχρονικά έπνιξε τους ανθρώπους στην Μάνδρα Αττικής. Ο λόγος είναι ότι τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα κοστίζουν πάνω από 200 εκατ. και οι εκάστοτε κυβερνώντες έχουν άλλες προτεραιότητες. Στον τόπο που ζούμε προτεραιότητα έχει η ψηφοθηρία, δηλαδή η κλοπή χρημάτων από τον φορολογούμενο για να αγοράζουν ψήφους. Στην Τουρκία τις δεκαετίες του 70, 80 και 90 κατασκεύασαν (Ντεμιρέλ, Οζάλ, Τσιλέρ κ.λ.π.) 5 μεγάλα φράγματα στον Ευφράτη και καλλιεργήθηκε όλη η Ανατολική Τουρκία. Μέχρι να γίνουν και τα δίκτυα -κανάλια άρδευσης για να ποτίζουν, ήλθε στην εξουσία ο Ερντογάν και τότε άρχισε ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της τάξης του 7% επί 10 χρόνια. Έτσι ο Ερντογάν κυριάρχησε και τώρα που δεν έχει κάτι άλλο να ανεβάσει την πρωτογενή παραγωγή, η ανάπτυξη τελείωσε και ήλθε ο πληθωρισμός και η πτώση. Εμείς αφήνουμε το νερό να πηγαίνει στη θάλασσα και χαιρόμαστε που δεν ξοδεύουμε τα λεφτά των κουτόφραγκων για σοβαρές επενδύσεις.