Από το 2020, όλοι οι υποψήφιοι για την ανώτατη εκπαίδευση έχουνε την υποχρέωση μιας ολιστικής προσέγγισης στα Νέα Ελληνικά, καθώς απαιτείται παράλληλη εμβάθυνση στο αντικείμενο της λογοτεχνίας μαζί με μία πλήρη γλωσσική επάρκεια.
Η επιτυχία εισαγωγής συνταυτίζεται με τη φιλαναγνωσία ως επιμόρφωση υψηλού επιπέδου, πνευματική καλλιέργεια και ανοιχτούς πνευματικούς ορίζοντες. Αυτή η sine qua non ευαισθητοποίηση των νέων γενεών με την κριτική αφορά σε ανακάλυψη της πολιτισμικής ιστορίας αλλά και της συνέχειας του Ελληνισμού.
Επομένως, η συνεξέταση της «Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας» στο Γενικής Παιδείας μάθημα της παραδοσιακής Έκθεσης αναπληρώνει σε όλους τώρα πια τους προσανατολισμούς ευτυχώς το γνωσιακό κενό για τη νεοελληνική γραμματεία. Όπως έγινε και στην Ιστορία με τη σύγκριση των πηγών, από την αποστήθιση της στείρας παράθεσης γεγονότων περνάμε σε μία νέα εποχή αναζωπύρωσης της κριτικής σκέψης.
Εάν το αρμόδιο Υπουργείο καταθέσει μία ποιοτική έρευνα το επόμενο καλοκαίρι για τα πρώτα συμπεράσματα της επανόδου της νεοελληνικής λογοτεχνίας υπό άλλο πρίσμα στις πανελλήνιες, οι εξετάσεις θα γίνουνε αρωγός στο σύγχρονο πολιτισμό της Ελλάδας.
Τέλος, η επιλογή κατάλληλων βιβλίων μας αφορά ως μια ολική επισκόπηση των θεωριών της λογοτεχνίας με παράλληλη ανθολόγηση εμβληματικών κειμένων. Για τη σπουδή σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών προσωπικά θεωρώ την Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Mario Vitti την πιο επιστημονική και επειδή είναι καλογραμμένη αφορά στους Έλληνες υποψηφίους.
Για είκοσι περίπου χρόνια από το 2000 έως το 2019, η Νεοελληνική Γλώσσα ήτανε αντικείμενο γογγυσμών του μαθητικού πληθυσμού της χώρας, προφανώς μη γνωρίζοντας επαρκώς το προηγούμενο διαγώνισμα των δύο δεκαετιών 1980 και 1990, όταν από ένα δοκίμιο, ασαφούς ενδεχομένως θέματος, κρινόταν το επαγγελματικό μέλλον χιλιάδων Ελλήνων.
Η επόμενη γενιά Νεοελλήνων έχει πλέον κατακτήσει την πρώτη θέση στο βάθρο της θετικής αλλαγής στις Πανελλήνιες με τη συνεξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για το μάθημα της Έκθεσης, όντως μια καινοτομία με μεγάλη ουσία για την ευρυμάθεια και φυσικά τη μάθηση.
* Η Γ. Τσατσάνη είναι φιλόλογος-συγκριτολόγος