Κύριε διευθυντά,
Επιτρέψτε μου, ως πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, να γράψω την άποψή μου, σε ό,τι αφορά το Τμήμα μου, σχετικά με τις βάσεις εισαγωγής (βλ. άρθρο σας στην εφημερίδα «Πατρίς» της 29ης Αυγούστου 2019 με τίτλο «ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ: Με τι… φοιτητές θα δουλέψουν τα πανεπιστήμια;»)
Είναι αλήθεια ότι οι βάσεις εισαγωγής των δύο κατευθύνσεων του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία. Ωστόσο, θεωρώ ότι η εικόνα των βάσεων ήταν σε κάποιο βαθμό προβλέψιμη: το πλήθος των φοιτητών που εισάγονται στα Τμήματα Μαθηματικών είναι εδώ και αρκετά χρόνια υπερβολικός και από φέτος, με τη δημιουργία δύο νέων Τμήματων Μαθηματικών (Λαμία και Καστοριά), ακόμη περισσότερο. Όπως επισημάνθηκε και από τη Σύνοδο των Προέδρων των Μαθηματικών Τμημάτων τον περασμένο Νοέμβριο:
«Η Σύνοδος θεωρεί ότι η δημιουργία νέων Τμημάτων Μαθηματικών θα επιτείνει το πρόβλημα της μαζικής εισαγωγής στα Τμήματα Μαθηματικών φοιτητών που δεν έχουν και δεν μπορούν να αποκτήσουν στοιχειώδεις μαθηματικές δεξιότητες. Η δημιουργία νέων Τμημάτων Μαθηματικών πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από επαρκώς τεκμηριωμένες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας που λαμβάνουν υπόψη τους τον συνολικό χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».
Ο μεγάλος αριθμός φοιτητών, οι οποίοι, τόσο για λόγους οικονομικούς όσο και για λόγους προσβασιμότητας από τη μόνιμη κατοικίας τους, προτιμούν τα Τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδος, συνέβαλε, κατά τη γνώμη μου, στην πτώση των βάσεων. Από την άλλη όμως, η συνολική εικόνα των εισηγμένων φοιτητών δεν καθορίζεται μόνο από τη βάση εισαγωγής. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με τα τελευταία τέσσερα χρόνια, φέτος είχαμε σημαντικά αυξημένο αριθμό εισαχθέντων που είχαν το Τμήμα μας ως πρώτη προτίμηση στο μηχανογραφικό τους.
Θεωρώ ωστόσο, ότι η συζήτηση δε θα πρέπει να σταματάει στην αναζήτηση των αιτιών για τις οποίες παρατηρείται πτώση των βάσεων στο Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Καλό είναι να γνωρίζει ο κόσμος και το επίπεδο της εκπαίδευσης που, εδώ και χρόνια, παρέχεται από το ακαδημαϊκό προσωπικό του τμήματος στους φοιτητές του. Είναι καθήκον μας να εκπαιδεύουμε τους φοιητές όσο καλύτερα μπορούμε.
Στόχος μας είναι οι φοιτητές μας να γίνουν άρτιοι επιστήμονες και να βρουν το δρόμο τους επιστημονικά και επαγγελματικά. Έχουμε την απαραίτητη διεθνή παρουσία και εξωστρέφεια για να υποστηρίξουμε όλους τους φοιτητές μας να διακριθούν στον επιστημονικό και επαγγελματικό στίβο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Είναι αλήθεια ότι ένα όχι αμελητέο ποσοστό των εισηγμένων φοιτητών δεν θέλει ή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των προγραμμάτων σπουδών μας. Λόγω της χαμηλής βάσης εισαγωγής αποφασίζει να φοιτήσει στο Τμήμα απλά για να αποκτήσει έναν πανεπιστημιακό τίτλο και όχι γιατί πραγματικά ενδιαφέρεται για το αντικείμενο των μαθηματικών.
Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της εκπαίδευσης που προσφέρουμε, οι οποίες έχουν λάβει ιδιαίτερα θετικές κριτικές από τους εξωτερικούς αξιολογητές του Τμήματος. Βασική, βέβαια, προϋπόθεση για να είναι οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια επιτυχής, είναι ο φοιτητής να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα τελευταία χρόνια, το Τμήμα έχει αναλάβει διάφορες δράσεις που απευθύνονονται σε μαθητές και φοιτητές, όπως επίσης, σε υπηρεσίες και επιχειρήσεις με στόχο την προσφορά του προς την κοινωνία, την προβολή του κομβικού ρόλου των Μαθηματικών στις επιστήμες και την τεχνολογία και την ανάδειξη των πολλών επαγγελματικών διεξόδων που προσφέρει η απόκτηση ενός Μαθηματικού πτυχίου, πέραν της απασχόλησης στην εκπαίδευση.
Τέτοιες δράσεις το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος ήταν, για παράδειγμα, η «εβδομάδα ανοικτών θυρών» για μαθητές λυκείου, δύο θερινά σχολεία εβδομαδιαίας διάρκειας για μαθητές 6ης Δημοτικού και 3ης Γυμνασίου, ημερίδα σταδιοδρομίας με την παρουσία αποφοίτων του Τμήματος και εταιρειών, καθώς και η υπηρεσία συμβουλευτικής «Λύση».
Στο Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στους φοιτητές μας, σύμφωνα με την παράδοση του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Με εκτίμηση,
Θεόδουλος Γαρεφαλάκης, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Κρήτης.