Με τη θέσπιση νέων εμποδίων και τον πολλαπλασιασμό των δυσκολιών στις πανελλαδικές εξετάσεις, επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώσει το αντιλαϊκό κυβερνητικό έργο της, εν όψει των εκλογών της 26 Μάη, καλώντας τους 17αρηδες στην κάλπη, με το «μπουναμά» της αυξημένης ύλης, δίδοντας νέα περιθώρια κερδοφορίας στην Παραπαιδεία, τα Φροντιστήρια και αποκλείοντας από το «Νέο Λύκειο» την πλειονότητα των παιδιών από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Η κυβέρνηση δηλ έχει ήδη έτοιμο το αντιεκπαιδευτικών θεσμικό πλαίσιο για την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ ή τη δική της, όπως επιτάσσουν οι αντιδραστικές συνθήκες της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ(Μπολόνια, Πράγα. Λισσαβόνα κλπ), ο ΟΟΣΑ και ο ΣΕΒ., λιθοβολώντας τους φετινούς 17άρηδες αλλά και τις επόμενες γενιές των αποφοίτων του Λυκείου με ένα εξεταστικό «σφαγείο», χειρότερο του προηγούμενου.
Ειδικότερα, η εξέταση στο μάθημα των ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ που είναι μάθημα γενικής παιδείας και κοινής εξέτασης των όλων των διαγωνιζομένων μετατρέπεται σε πραγματικό «κοφτήρι» των εξεταζομένων, γιατί:
Εντάσσει σε μια 3ωρη εξέταση (2) δυο μαθήματα, την Έκφραση-Έκθεση και τη Νεοελληνική Λογοτεχνία, μαθήματα που -από τη φύση τους- υπηρετούν το λόγο με διαφορετικό τρόπο και ως προς τη στόχευσή τους έρχονται να καλύψουν διαφορετικές ανάγκες.
Γιατί το μάθημα της Έκφρασης Έκθεσης εστιάζει στη συγκρότηση της σκέψης των μαθητών, στην ικανότητά τους να κατανοούν και να ορίζουν σωστά τις έννοιες, να αναλύουν τις θέσεις τους για τα όποια κοινωνικά ζητήματα και να επιχειρηματολογούν.
Όμως το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας έχει ως στόχο τη μύηση των μαθητών στην τέχνη του λόγου, την ηθικο-κοινωνική ευαισθητοποίησή τους και την αισθητική τους καλλιέργεια. Η Νεοελληνική Λογοτεχνία δηλ μετατρέπεται από μάθημα ευαισθητοποίησης στα μορφωτικά και πολιτιστικά αγαθά σε «κοφτήρι» υψηλών αξιώσεων(όπως έχουν αποδείξει και οι παλιότερες εξετάσεις επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ),
Επιβάλλεται το μοντέλο της κατακερματισμένης πληροφορίας στην εξέταση του μαθήματος της Έκφρασης –Εκθεσης,.Γιατί οι εξεταζόμενοι ΔΕΝ θα γράφουν πλέον την περίληψη συνολικά ενός κειμένου με ενιαίο θεματικό άξονα. Τώρα καλούνται να αποδώσουν περιληπτικά κάποιες παραγράφους του δοσμένου κειμένου σε μια παράγραφο 60 λέξεων.
Αίρεται επομένως η δυνατότητα της συνολικής θεώρησης της θέσης του συγγραφέα, ενώ οι μαθητές μυούνται στο μοντέλο της αποσπασματικής πληροφορίας, Επίσης η αναλυτική και επιχειρηματολογημένη σκέψη δέχεται ακόμη ένα μεγαλύτερο χτύπημα, αφού ΔΕΝ ζητείται πλέον η ανάπτυξη των απόψεων των εξεταζομένων σε κάποιο ζήτημα κοινωνικού προβληματισμού, αλλά η πύκνωση των θέσεών τους σε δυο -το πολύ -παραγράφους(300-350 λέξεις), όπως επιτάσσουν οι τεχνοκρατικές κατευθύνσεις της κωδικοποιημένης και αγοραίας πληροφορίας. Η εξέταση δηλ επιβεβαιώνει την απόλυτη υποταγή στην τυποποίηση, την ακρισία, τη ρηχή προσέγγιση των θεμάτων, την προσκόλληση στην αναμασημένη τροφή των φροντιστηριακών μαθημάτων.
Η Έκφραση –Έκθεση συνεξετάζεται με τη Νεοελληνική Λογοτεχνία, η εξέταση της οποίας ορθώνει πολλαπλές απαιτήσεις λογοτεχνικής και θεατρικής παιδείας, θεωρητικής κατάρτισης και εξειδικευμένης γνώσης για τη λειτουργία της τέχνης του λόγου και του θεάτρου.
Οι μαθητές δηλ όλων των ομάδων καλούνται «να παίζουν στα δάχτυλά τους» τις αφηγηματικές τεχνικές, τους τρόπους εξέλιξης της πλοκής στο χώρο και το χρόνο, τις υφολογικές προσεγγίσεις, να έχουν τη δυνατότητα να αναλύουν ακόμα και τις ..σιωπές στους θεατρικούς διαλόγους (!) Και όλες αυτές οι φιλολαϊκές αξιώσεις ορθώνονται πάνω σε ένα ΑΓΝΩΣΤΟ (!) λογοτεχνικό ή θεατρικό κείμενο… Αντίστοιχες είναι οι δυσκολίες και στα μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού.
Ετσι, πχ η ύλη στο γνωστό κείμενο των Αρχαίων Ελληνικών διευρύνεται, ενώ απαιτεί δυνατότητα συγκριτικής θεώρησης διαφορετικών φιλοσοφικών συστημάτων. Συγχρόνως, στο άγνωστο αρχαίο κείμενο οι απαιτήσεις πια δεν περιορίζονται στην γλωσσική κατανόηση, τη συντακτική και γραμματική δομή του κειμένου και τη μετάφρασή του, αλλά προεκτείνονται στην κατανόηση των βασικών θεματικών αξόνων ενός διευρυμένου κειμένου του συγγραφέα (ρήτορα, ιστορικού ή φιλοσόφου), καθώς και του ιστορικού και κοινωνικού πλαισίου του.
Παράλληλα, προστίθεται ως εξεταζόμενο μάθημα στην ομάδα προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών η Κοινωνιολογία, ενώ ΔΕΝ έχει εκδοθεί ακόμη το βιβλίο και δεν έχουν προϊδεαστεί οι μαθητές ούτε για την ύλη ούτε για τον τρόπο εξέτασής της…
Του ίδιο επιπέδου δυσκολίες θεσπίστηκαν και για τα υπόλοιπα μαθήματα, όπως είναι η αύξηση της ύλης στη Φυσική (τρία κεφάλαια στον ηλεκτρισμό) για τις ομάδες των Θετικών Επιστημών και των Σπουδών Υγείας.
Επιπλέον, το νέο σύστημα στερεί τη δυνατότητα κοινής επιλογής μαθημάτων στους μαθητές διαφορετικών ομάδων προσανατολισμού και καταργεί τον ισχύοντα συντελεστή βαρύτητας των ειδικών μαθημάτων των ομάδων, ώστε η επίδοση πχ στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας(που θα εξετάζεται πλέον με αυξημένες απαιτήσεις)να είναι ισοδύναμη με εκείνη των άλλων μαθημάτων, των μαθηματικών, της φυσικής, της βιολογία, των αρχαίων ελληνικών κλπ .Ο «μοντερνισμός» αυτός δε δείχνει σεβασμό στη λογοτεχνική παιδεία, αλλά την επίταση των όρων της μορφωτικής απόρριψης των πολλών και φτωχών.