Ο κίνδυνος καρκίνου μπορεί να μειωθεί ακολουθώντας τον ακόλουθο τρόπο ζωής.
- Αποφεύγοντας το κάπνισμα. Κάπνισμα θεωρούμε και το ενεργητικό και το παθητικό. Παθητικό κάπνισμα σημαίνει να εισπνέουμε τον καπνό κάποιου καπνιστή, ενώ εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε, π.χ. μικρά παιδιά στο ίδιο αυτοκίνητο ή δωμάτιο, με τον καπνιστή γονιό τους. Υπάρχουν ιατρεία διακοπής καπνίσματος, τηλεφωνικές γραμμές, εφαρμογές στο κινητό, που βοηθούν πολύ αποτελεσματικά.
- Διατηρώντας ένα υγιές σωματικό βάρος.
- Τρώγοντας μια υγιεινή διατροφή, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, όσπριων και λαχανικών. Να αποφεύγετε τη συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
- Να κάνετε σωματική δραστηριότητα σε τακτική βάση. Να έχετε δημιουργικά χόμπι και να συμμετέχετε σε εθελοντικές δράσεις, τα οποία θα ασκείτε πολύ συχνά, για να αποφορτίζεστε και να ηρεμείτε.
- Αποφυγή κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ.
- Εμβολιασμός κατά του HPV και της ηπατίτιδας Β, εάν ανήκετε σε ομάδα για την οποία συνιστάται εμβολιασμός.
- Αποφυγή υπεριώδους ακτινοβολίας (η οποία προκύπτει κυρίως από την έκθεση στον ήλιο). Χρήση καπέλου, αντηλιακού, ειδικά εάν δουλεύετε έξω (π.χ. κτηνοτρόφοι, ψαράδες, γεωργοί, οικοδόμοι κτλ)
- Μείωση της έκθεσης σε ατμοσφαιρική ρύπανση σε εξωτερικούς χώρους. Ιδιαίτερη προσοχή σε κάποια επαγγέλματα που χρησιμοποιούν ανθυγιεινές ουσίες (π.χ. ελαιοχρωματιστές, κομμώτριες κτλ).
- Έλεγχος του άγχους. Το έντονο στρες μπορεί να αναπτύξει καρκίνο και ρευματολογικές παθήσεις. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου του άγχους είναι η άσκηση (π.χ. περπάτημα ή κολύμπι, για τουλάχιστον 30-40 συνεχόμενα λεπτά, να μη σταματάμε να κοιτάμε βιτρίνες). Κατά την άσκηση παράγονται οι ενδορφίνες, οι οποίες είναι οι «ορμόνες της ευτυχίας».
- Να κάνετε τακτικά τις προληπτικές εξετάσεις. Οι πιο σημαντικές εξετάσεις είναι: α) Γυναικολογική εξέταση – Τεστ Παπανικολάου, β) Μαστογραφία, γ) Εξετάσεις αίματος, ούρων, δ)Κολονοσκόπηση, ε)εάν έχετε κάποια ενόχληση, να μη διστάζετε να απευθύνεστε σε ιατρό. Όταν εντοπίζεται νωρίς, ο καρκίνος είναι πιο πιθανό να ανταποκριθεί στη θεραπεία και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης, που μπορεί να φθάσει μέχρι και το 100%.
[Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cancer].
* Η κ. Μαρία Τόλια είναι ακτινοθεραπευτής ογκολόγος, αναπλ. καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθύντρια Τμήματος Ακτινοθεραπείας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ)