Το Σκοπιανό πρόβλημα ταλαιπώρησε τη χώρα μας  σχεδόν  τρεις δεκαετίες και   οφείλεται  στο γεγονός,  ότι ήταν μια  καυτή πατάτα, όπως ήταν και η χρεωκοπία της χώρας το έτος  2010, που κανείς δεν τόλμησε,  να το αγγίξει και έτσι  ο ένας το  άφηνε    στον επόμενο, με αποτέλεσμα να μένει συνεχώς σε εκκρεμότητα.

Η χώρας μας  όμως ουσιαστικά  ήταν περίκλειστη από ξηράς,   αφού  από τα βόρεια σύνορα της έχει  την Αλβανία,  που οι σχέσεις της δεν ήταν ποτέ ιδανικές, τη Βουλγαρία που μόνο μετά την είσοδο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποκαταστάθηκαν, ενώ οι από ανατολάς γείτονες της νομίζουν ότι βρίσκονται στην εποχή  της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και   διεκδικούν ακόμη και την υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης.

Ο  μόνος δρόμος λοιπόν της Ελλάδος προς τις Ευρωπαϊκές Χώρες  ήταν η περιοχή των Σκοπίων,  ο οποίος όμως ήταν κλειστός,  αφού ακόμη και τα Ελληνικά αεροπλάνα με προορισμό τις Ευρωπαϊκές Χώρες, δεν χρησιμοποιούσαν τον εναέριο χώρο των Σκοπίων.  Έπρεπε λοιπόν να γίνει η συμφωνία των Πρεσπών  για να  λύσει μια  Βαλκανική εκκρεμότητα  η οποία ταλαιπωρούσε και τη χώρα μας.

Σε μια συμφωνία όμως δεν μπορείς,  να τα πάρεις όλα, αλλά εκατέρωθεν  κάποιες  υποχωρήσεις,  διαφορετικά η συμφωνία καταλήγει σε αδιέξοδο.  Το πάρτα όλα γίνεται μόνο δια των όπλων, δηλαδή με πόλεμο και όχι σε ειρηνική περίοδο.

Έγιναν  λοιπόν παραχωρήσεις  και από τις δύο πλευρές,   όπως ήταν  από την πλευρά των Σκοπίων, η ονομασία της χώρας τους  σε Βόρεια Μακεδονία,  από Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) που   είχε αποδεχτεί η χώρα μας στις αρχές της δεκαετίας του  1990, καθώς και από το όνομα σκέτο Μακεδονία που είχε αναγνωριστεί από   143 χώρες    και πολλούς διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ κτλ.

Επίσης προέβησαν  στην αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου Μέγας Αλέξανδρος σε διεθνές  αεροδρόμιο των Σκοπίων, καθώς και μεγάλων δρόμων ή και σταδίων ακόμη που είχαν  Ελληνικές ονομασίες,  ενώ αναγνώρισαν   ότι η Ελληνική Μακεδονία είναι η αρχαία Μακεδονία του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας.

Συμφωνήθηκε επίσης,  να γίνουν διορθώσεις στα σχολικά τους βιβλία και να απαλειφθούν στοιχεία αλυτρωτικών διαθέσεων προς τη χώρα μας, καθώς και οι ονομασίες των προϊόντων τους   να αναφέρουν την ένδειξη προϊόντα Βόρειας Μακεδονίας και για το λόγο αυτό συστήθηκε ειδική μεικτή επιτροπή από ειδικούς και των δύο χωρών.

Αλλά  και από τη  χώρα μας  έπρεπε να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις  προς τη γείτονα χώρα, διαφορετικά  η συμφωνία  δε μπορούσε,  να  στεφθεί με επιτυχία.   Έτσι λοιπόν   έγινε ένας έντιμος συμβιβασμός, ο οποίος είναι  προς το συμφέρον και των δύο χωρών, με αποτέλεσμα  οι δύο γειτονικοί λαοί από εχθροί να γίνουν φίλοι.

Ήδη ο ελληνικός λαός κατανοεί τα θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας και από πρώτο θέμα που ήταν σε επικαιρότητα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, σιγά σιγά  με την εφαρμογή της  υποχωρεί σημαντικά.

Μερικοί υποστηρίζουν την άποψη ότι η συμφωνία των Πρεσπών έπρεπε  να γίνει με τη διαβούλευση των πολιτικών κομμάτων για τη λήψη κοινής απόφασης για την ονομασία τους. Στην πράξη όμως   έχει αποδειχτεί,   ότι αρκετά  κόμματα λειτουργούν με γνώμονα  το κομματικό συμφέρον και  ήταν αδύνατο,   η συμφωνία να έχει αίσιο αποτέλεσμα.

Το γεγονός  ότι στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας  συμμετείχαν περισσότεροι από 140 Έλληνες επιχειρηματίες, είναι  από μόνο του ένα πολύ σημαντικό γεγονός, αφού οι οικονομικές συνθήκες μεταξύ των δύο χΧωρών θα σημειώσουν σημαντική βελτίωση,  όπως είναι  ο τουριστικός τομέας,  που οι κάτοικοι αυτής της μικρής χώρας των λίγο παραπάνω από δύο εκατομμύρια κατοίκων,  θα κατακλύζουν τις ακτές της Χαλκιδικής,  οι οποίες βρίσκονται πλησιέστερα σε αυτούς.

Η  συμφωνία λοιπόν των Πρεσπών  δε μπορεί,  παρά να έχει σημαντικά οφέλη για τη χώρα μας,  η οποία   πλέον θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο  στην περιοχή των Βαλκανίων.

Πάντως και μόνο το γεγονός ότι μια μέρα μετά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία, επισκέφτηκε τη γειτονική μας χώρα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, κρατώντας ένα καλάθι γεμάτο υποσχέσεων,  έδειξε την ανησυχία της.

* Ο κ. Ιωάννης Ξηρουχάκης είναι πρώην δ/ντής ΕΛΤΑ