Της Ελένης Ν. Μπριτζολάκη* Ισμαήλ Σελίμ πασάς Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε πολλά και μεγάλα προβλήματα, όπως ήταν τα Μνημόνια τα οποία επεβλήθηκαν από τους δανειστές της, επειδή το χρέος της είχε ξεπεράσει τα επιτρεπόμενα όρια, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθεί ο Ελληνικός λαός περισσότερο από οκτώ χρόνια (2010-2018). Μόλις λοιπόν κατάφερε, να επανέλθει στην κανονικότητα, ήρθε ο Covid19 ο οποίος ενώ ξεκίνησε για τη Χώρα μας με καλούς οιονούς, δυστυχώς στην πορεία, συνέβη ακριβώς το αντίθετο, αφού σε θανάτους από κορονοϊό βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανά εκατομμύριο κατοίκους.
Ο κορονοϊός βέβαια σήμερα βρίσκεται σε ύφεση, αλλά κανείς δεν γνωρίζει, αν μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, θα επανέλθει και με ποια δυναμικότητα. Ενώ όμως η χώρα μας δεν πρόλαβε να συνέλθει από αυτές τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, κτυπήθηκε από ένα νέο ιό αυτόν της ακρίβειας, ο οποίος οδηγεί τους πολίτες όχι σε φυσικό αλλά σε οικονομικό θάνατο. Ο Ελληνικός λαός λοιπόν μπορεί να αντιμετώπισε τα προηγούμενα χρόνια οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας των μεγάλων μειώσεων που έγιναν στο εισόδημα του, όπως ήταν οι μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, όμως οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών ήταν σταθερές και μπορούσε ο πολίτης να ρυθμίσει τη ζωή του, για το τι μπορεί να κάνει και τι όχι.
Σήμερα λοιπόν με τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών ο πολίτης βρίσκεται σε απόγνωση, αφού λόγω της αβεβαιότητας και της ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας, αφού οι τιμές των αγαθών αυξάνουν από μέρα σε μέρα και το μόνο που δεν ανεβαίνει είναι το εισόδημα του πολίτη το οποίο μειώνεται συνεχώς. Έτσι λοιπόν όταν ο σύζυγος πάρει το σημείωμα από τη σύζυγο με τα ψώνια που χρειάζεται, μεταβαίνει στο σούπερ μάρκετ για να ψωνίσει, κοιτάζει τις τιμές στα ράφια και ενώ τα χρήματα που έχει μαζί του, δεν είναι ούτε λιγότερα, ούτε περισσότερα από αυτά που είχε και τα προηγούμενα χρόνια, διαπιστώνει ότι δεν φτάνουν για να εκτελέσει την παραγγελία, οπότε αρχίζει να μειώνει τις αγορές και να παίρνει τα πλέον απαραίτητα. Επιστρέφει λοιπόν στο σπίτι και η σύζυγος βλέπει ότι πολλά από τα πράγματα που παράγγειλε, λείπουν και λέει στο σύζυγο, γιατί δεν πήρες και τα άλλα πράγματα που σου έγραφα και η απάντηση του συζύγου είναι άμεση: λεφτά γιοκ.
Άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ο αυξημένος λογαριασμός της ΔΕΗ. Όταν φέρει ο ταχυδρόμος το φάκελο του ηλεκτρικού ρεύματος, πριν τον ανοίξεις παίρνεις το πιεσόμετρο και μετράς την πίεση και τους καρδιακούς παλμούς και αν είναι φυσιολογικοί, τότε αποφασίζεις να τον ανοίξεις. Τον ανοίγεις λοιπόν και μόλις διαβάσεις το ποσό που αναφέρει, παθαίνεις ηλεκτροσόκ, αφού το ποσό του λογαριασμού της ίδιας χρονικής περιόδου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι τόσο αυξημένο, που σκέφτεσαι αν θα το πληρώσεις ή θα περιμένεις τη ΔΕΗ ή τον Πάροχο να κόψει το ρεύμα.
Επίσης άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής των υγρών καυσίμων, τα οποία έχουν πάρει την ανηφόρα και δεν λένε να σταματήσουν και μπορεί βέβαια οι αιτίες της αύξησης της τιμής των υγρών καυσίμων να είναι και εξωγενείς, όμως το σοβαρότερο πρόβλημα για τη χώρα μας είναι οι υπερβολικοί φόροι τους οποίους έχει επιβάλλει η Πολιτεία στα υγρά καύσιμα, οι οποίοι ξεπερνούν το 60% της συνολικής τους αξίας.
Επειδή λοιπόν τα υγρά καύσιμα επηρεάζουν ολόκληρη την οικονομία της Χώρας, είναι ανάγκη, να παρθούν μέτρα για τη μείωση της τιμής τους, όπως είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που ήδη έχουν κάνει αρκετές Χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Κύπρος, η Πορτογαλία, αλλά και πρόσφατα (01-06-2022) η Γερμανία η οποία μείωσε τον φόρο στη βενζίνη πάνω από 0,30 ευρώ το λίτρο και σήμερα πωλείται κάτω από δύο ευρώ το λίτρο, ενώ στη Χώρα μας με πολύ χαμηλότερο εισόδημα των πολιτών, ξεπερνά σε αρκετές περιοχές ακόμη και τα 2,70 με 2,80 ευρώ το λίτρο.
Η Ελληνική Κυβέρνηση βέβαια υποστηρίζει, ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, για τη μείωση των φόρων στα καύσιμα, διότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους και τότε θα έχουμε άλλα σοβαρότερα προβλήματα.
Με τη μείωση όμως της τιμής των υγρών καυσίμων αφενός θα αυξηθεί σημαντικά η κατανάλωση τους, με αποτέλεσμα να αυξηθούν και τα έσοδα του Κράτους και αφετέρου θα σταματήσει η μετάβαση κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών της Χώρας μας στις όμορες Χώρες, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στην Τουρκία, για την προμήθεια υγρών καυσίμων, που η τιμή τους είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τη Χώρα μας, οι οποίοι ταυτόχρονα προβαίνουν και στην αγορά άλλων προϊόντων και έτσι υπάρχει μεγάλη διαρροή συναλλάγματος στο εξωτερικό, το οποίο είναι τόσο αναγκαίο, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο, για τη χώρα μας.
*Ο Γιάννης Ξηρουχάκης είναι πρώην δ/ντής ΕΛΤΑ