Ξεκινώ με τα ως σήμερα δεδομένα.

1.Τσίπρας, Σπίρτζης και  συνδικαλιστές, ισχυρίζονται χωρίς κανείς να τους διαψεύδει ή αμφισβητεί, ότι μέχρι το 2019 υπήρχε τηλεδιοίκηση που έλεγχε πλήρως την κυκλοφορία των τρένων από Λάρισα  έως Πλατύ Ημαθίας όπου αναλάμβανε η αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης.

  1. Υπήρξε τον Ιούλιο του 2019 βλάβη από πυρκαγιά που δεν αποκαταστάθηκε ποτέ.

Ούτε σε αυτό υπάρχει άλλη άποψη, αλλά ούτε και δικαιολόγηση για την εγκατάληψη.  3. Τόσο ο Κ.Καραμανλής, όσο  ο Γεραπετρίτης και ο ΟΣΕ ισχυρίζονται ότι από το Νοέμβριο του 2022 άρχισαν να παραλαμβάνουν τις «τοπικές τηλεδιοικήσεις» (!!!!) διαφόρων σταθμών, που (στο τέλος και πάντως όχι ακόμη), ΘΑ ενώνονταν στην τηλεδιοίκηση Λάρισας που ΘΑ έλεγχε το σύνολο της γραμμής, να υποθέσω όπως και πριν το 2019.

(Τώρα τι σόι τηλεδιοικήσεις είναι αυτές ανά σταθμό, με εμβέλεια 3-5 χλμ. εκατέρωθεν του σταθμού με τη  σύγκρουση 25 χλμ βόρεια της Λάρισας, ο κοινός νους δυσκολεύεται να το καταλάβει!)

…Προχωρώ τώρα στην απορία, που θέτω στην κρίση σας.

Από τους παράλληλους αυτούς μονολόγους, που για την οικονομία της συζήτησης να δεχτώ ότι παραθέτουν πραγματικά στοιχεία, προκύπτει ολοφάνερα ότι μένει ακάλυπτο ένα καθόλου ασήμαντο χρονικό κενό 40 μηνών, (Ιούλιος 2019-Νοέμβριος 2022) όπου κανείς δεν διαφωνεί ότι τηλεδιοίκηση στη Λάρισα απλά δεν υπήρχε!

…και σας ρωτώ:

Μετά από αυτά, τα αναμφισβήτητα, ποιος λογικός άνθρωπος θα ισχυριστεί ότι πρέπει να μη διερευνηθούν οι ευθύνες που ο βασικός σιδηροδρομικός κόμβος της χώρας, με δεκάδες καθημερινά διελεύσεις τρένων, με ταχύτητες 100-120 χλμ, έμεινε χωρίς τις στοιχειώδεις δικλείδες ασφαλείας, επί 40 μήνες;

Επειδή, από καθαρή τύχη, δεν έγινε δυστύχημα;

Ακόμη και αν κρίνεται σκόπιμη η έρευνα σε βάθος χρόνου, δεν πρέπει να ξεκινήσει από το σήμερα και να πηγαίνει προς τα πίσω;

Μήπως ο κ. Ντογιάκος εννοεί «από» το βάθος του χρόνου, ώστε να αργήσει ή να μη φθάσει ποτέ στο σήμερα;

Ποιος εγκατάλειψε τον κομβικό σταθμό της Λάρισας, χωρίς τηλεδιοίκηση, για 40 μήνες;

Ποιος έπαιξε στα ζάρια τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, αδιαφορώντας για τα εξώδικα, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, την παραίτηση – καταγγελία αρμόδιου στελέχους;

Κλείνω με  τη δική μου απάντηση και περιμένω να με πείσετε πως κάνω λάθος.

Φταίει, πέρα από τις προσωποποιημένες ποινικές ευθύνες που αφορούν στη Δικαιοσύνη, η πολιτική επιλογή αυτής της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, της υπό τον Μητσοτάκη ΝΔ, να θυσιάσει τα πάντα στο βωμό της μείωσης προσωπικού και απαξίωσης του ΟΣΕ, από απέχθεια σε κάθε τι Δημόσιο!

Και είναι γνωστό πως τις πολιτικές ευθύνες τις ερευνά και τις δικάζει, ως μόνο αρμόδιο από το Σύνταγμα όργανο, ο λαός.

Δε μας μένει παρά να περιμένουμε την κρίση του!

 

*Ο Κώστας Κασαπάκης  είναι γεωπόνος