Αξιότιμε κύριε Διευθυντή,

Ευτυχώς υγιαίνω, το αυτό επιθυμώ ολόψυχα και για σας. Πριν από αρκετά χρόνια, όταν είχα την ευθύνη της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, η έγκριτη εφημερίδα σας, η σοβαρή, η αντικειμενική, η ανεξάρτητη εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», η έλκουσα την ύπαρξή της από αγώνες εθνικούς, απελευθερωτικούς, αγώνες για την κατοχύρωση της δημοκρατίας, της ισονομίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της στήριξης εθνικών συμφερόντων και εθνικών ζητημάτων, με φιλοξενούσε τακτικά και μου έδιδε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να εκφράζω τις απόψεις μου κυρίως για εκπαιδευτικά θέματα.

Ελπίζω ότι και στο παρόν, μια χρονική περίοδο πάρα πολύ κρίσιμη, σκληρή, αλλοπρόσαλλη, απρόβλεπτη, ίσως τραγική και σύγχρονα εντελώς κωμική, μια εποχή παρακμής, μια εποχή «του άρπαξε να φας και κλέψε να ‘χεις», μια εποχή που το πνεύμα και καθετί πνευματικό διάγει σε διωγμό, ελπίζω να με φιλοξενήσετε και πάλι.

Κύριε Διευθυντή, χρονικά, όπως όλοι γνωρίζουμε, είμαστε στον πέμπτο μήνα του έτους που τρέχει. Σε πολύ λίγες ημέρες η χώρα σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους εκλογικούς νόμους, οδηγείται σε εκλογές για τους τοπικούς άρχοντες, που θα κληθούν να διακονήσουν θέματα έως και εξαιρετικής σημασίας, για τη βελτίωση της ποιότητας της ζώης των δημοτών, για την εξέλιξη και ανάπτυξη της δύστυχης πατρίδας.

Εκλογές για τις περιφέρειες της χώρας που θα κληθούν επίσης κάποιοι να χειριστούν εξαιρετικής σημασίας θέματα, για την πρόοδο, την εξέλιξη, την ανάπτυξη, την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της χώρας! Εκλογές για την Ευρωβουλή επίσης εξαιρετικά σημαντικής σημασίας για την εξέλιξη της Γηραιάς Ηπείρου και ταυτόχρονα ή έστω λίγο αργότερα για την ανάδειξη κεντρικής κυβέρνησης. Για την ανάδειξη δηλαδή των βουλευτών, του Πρωθυπουργού και των Υπουργών.

Της συμπολίτευσης δηλαδή της χώρας και της αντιπολίτευσης.  Όλοι αυτοί τους οποίους αναφέρω θα καθορίσουν την τύχη και το μέλλον όλων μας. Την τύχη και το μέλλον αυτής της πολυβασανισμένης, της καταπροδομένης και λεηλατημένης πατρίδας. Ένα πολύ μικρό παιδί, κύριε διευθυντή μου, μπορεί να καταλάβει αβίαστα την κρισιμότητα της εκλογικής διαδικασίας. Τη σπουδαιότητα της κάλπης. Ό,τι γεννήσει η κάλπη είναι η εικόνα, η πιστή όμως εικόνα όλων ημών, που θα φθάσουμε στην κάλπη και θα ρίξουμε μέσα το μαγικό παραλληλόγραμμο χαρτί με κάποια ονόματα και μερικούς σταυρούς. Εικόνα ξεκάθαρη!

Εικόνα θα λέγαμε οκταήμερης φωτογραφίας όλων ημών, εικόνα της ποιότητας και της πνευματικής στάθμης και ωριμότητας, εικόνα της προσωπικής και της συλλογικής ευθύνης όλων μας. Εικόνα των γνώσεων μας γύρω από την ιστορία της πατρίδας, αυτής της μοναδικής ιστορίας που πάμπολλες σελίδες της είναι γραμμένες με χρυσά γράμματα! Εικόνα σελίδων που γράφτηκαν με μελανά γράμματα, που εμπεριέχουν τα παθήματα, που έπρεπε να έχουν γίνει πια μαθήματα. Εικόνα που δείχνει τη συγκρότηση της προσωπικότητας ενός εκάστου εξ ημών.

Εικόνα που δείχνει αν καταφέραμε επιτέλους να ξεχωρίζουμε τους Εφιάλτες από τους γνήσιους και ανιδιοτελείς πατριώτες. Η Δημοκρατία, κύριε διευθυντή μου, είναι το σπουδαιότερο, το εξαίρετο, το άριστο πολίτευμα, εξαρτάται όμως δυστυχώς, όπως λέει ο Αριστοτέλης, από την ποιότητα, την υπευθυνότητα, την ατομική και συλλογική ευθύνη των ψηφοφόρων της. Ακούτε, λοιπόν αξιότιμοι κύριοι ψηφοφόροι; Μην ακούσετε εμένα τον ασήμαντο δάσκαλο των μικρών παιδιών. Ακούστε το μέγιστο δάσκαλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μιας και ζούμε και τις κρίσιμες ημέρες του Μακεδονικού ζητήματος.

Μην πάτε στις κάλπες απροετοίμαστοι. Προετοιμαστείτε! Μάθετε, ρωτήστε, ανησυχήσετε, προβληματιστείτε. Διαβάστε την Ιστορία.  Βάλτε σε πρώτη προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον του δήμου, δηλαδή όλων ημών, το συμφέρον της περιφέρειας, το συμφέρον της χώρας, το συμφέρον της Ευρώπης. Αφήστε στην άκρη καθετί ιδιοτελές.

Μην υποκύψετε σε υποσχέσεις, σε εκβιασμούς, σε πιέσεις συγγενών, φίλων και κουμπάρων. Διαλέξτε τους καλύτερους και ας μην είναι φίλοι σας. Ας μην είναι γνωστοί και δικοί σας, όπως λέγεται. Πηγαίνετε στην κάλπη καθαροί, διαβασμένοι, με άποψη που βάζει ψηλά το εθνικό συμφέρον, την πραγματική ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας.

Σκεφθείτε πώς έδρασαν τόσοι και τόσοι ήρωες που έδωσαν ακόμα και την ίδια τους της ζωή για την Πατρίδα. Φέρτε στη σκέψη σας έναν Ηρακλή, που προτίμησε το δρόμο της Αρετής, με τα αγκάθια και τις κακουχίες. Φέρτε στη σκέψη σας έναν Αριστείδη, έναν Μακρυγιάννη, τους φαντάρους του ’40, του αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης εναντίον των Γερμανών κατακτητών.

Τους αγωνιστές της Δημοκρατίας που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και τουφεκίστηκαν για αξίες, για το κοινό καλό, για το ήθος, για τις παραδόσεις, για την Ορθοδοξία, για τη σημαία, για τα παιδιά μας που φεύγουν και ξενιτεύονται, για όλους εμάς τους μη προνομιούχους που με ιδρώτα και πόνο τρώμε ένα κομμάτι ψωμί ακόμα. Μην αφήσουμε άλλο περιθώριο στην παρακμή και στον ξεπεσμό της πολιτικής ζωής και όλων των δημοκρατικών θεσμών.

Ακούστε, ψηφοφόροι!

Στις κάλπες πρέπει να φτάσουμε πολύ διαβασμένοι, πολύ καθαροί, αντικειμενικοί, αυστηροί κριτές, αξιολογητές του καθενός που κατέρχεται για να ψηφιστεί. Εγώ προσωπικά θα ψάξω και ίσως να τον βρω, αυτόν που θα ανέρχεται για να ψηφισθεί. Ας αναλογισθούμε επιτέλους τις ευθύνες μας και ας αφήσουμε στην άκρη συμφέροντα μικρά ή μεγάλα. Ας ωριμάσουμε και ας σταθούμε σε ένα επίπεδο πραγματικά ελληνικό. Ας αποδείξουμε επιτέλους στους Ευρωπαίους, αλλά και σε όλον τον κόσμο, ότι δεν είμαστε «ο περίγελως των Ευρωπαίων και των αρχαίων Ελλήνων σκιές».

Τον λόγο αυτόν τον τελευταίο τον άρθρωσε ένας μεγάλος Έλληνας ποιητής εξίσου εθνικός, ο Κωστής Παλαμάς. Τον ποιητή, κύριε διευθυντή μου, είχαν βγάλει με καροτσάκι οι άνθρωποί του στην Πλατεία Συντάγματος. Κάποιοι δημοσιογράφοι τον πήραν χαμπάρι και έτρεξαν κοντά του να τον δουν και να του μιλήσουν. Ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε: «Ποια είναι η γνώμη σας, μεγάλε μας ποιητή, για του νεοέλληνες;» Και ο ποιητής απάντησε: «Έλληνες, νεοέλληνες.

Των Ευρωπαίων περίγελως και των αρχαίων Ελλήνων σκιές.» Σε λίγες ημέρες ο μεγάλος μας ποιητής έφυγε από τη ζωή, 27 Φεβρουαρίου 1943. Αλήθεια, πόσο επίκαιρος γίνεται! Ας πάψουμε λοιπόν πια να είμαστε λόγω της ανευθυνότητας, της ελαφρότητας, της ιδιοτέλειας, της έλλειψης παιδείας και πνευματικής καλλιέργειας, του ωχαδερφισμού, της νοοτροπίας της αρπαχτής, του κυνισμού και της σκληροκαρδίας, περίγελως των Ευρωπαίων και ας γίνουμε γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και του πνεύματός των.

Οι καιροί ου μενετοί. Τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Οι ευκαιρίες έχουν απομείνει ελάχιστες. Το κακό έχει πληθύνει και παραμονεύει. Ας μην το αφήσουμε να κυριαρχήσει. Η τύχη μας είναι στα χέρια μας. Τα χέρια μας με την καθοδήγηση του μυαλού μας, ας ρίξουν στις κάλπες το πιο σοβαρό και αξιόλογο ψηφοδέλτιο.

Με βαθύτατη εκτίμηση.

*Ο Λεωνίδας Κανελλής είναι  δάσκαλος, πρώην δ/ντης Α/θμιας Εκπ/σης