Η πανδημία του κορωνοιού επιδρά καταλυτικά σε όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής. Έκλεισε τα Σχολεία και έφερε την εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Πρώτη φορά αλλαγή στην Εκπαίδευση αφήνει τα επικοινωνιακά ρετιρέ και μπαίνει μέσα στην κλειστή αίθουσα.
Εκεί καταλήγει η τεράστια συνολική προσπάθεια. Εκεί οι στόχοι, τα οράματα και το χρήμα μετουσιώνονται σε μετρίσιμη ανθρώπινη συμπεριφορά.
Γίνονται παιδεία. Η ανώτερη υγειονομική επιτροπή που κατευθύνει την πορεία εισηγείται στην Υπουργό την επαναλειτουργία της τάξης.1717
Η υπουργός δεν ξεχνά ότι διευθύνει την εκπαίδευση και ότι είναι ευκαιρία σήμερα να εγκαταλείψουμε οριστικά κάποιες βαθιά μέσα μας ριζωμένες αντιλήψεις που επαναλαμβάνονται μονότονα και αποτελούν τα σαθρά θεμέλια της εκπαίδευσης.
Ας σταματήσουμε την ανέξοδη καθημερινότητα της τάξης που αποτελεί την ουσία της εκπαίδευσης και τα θεμέλια της παιδείας. Και περιλαμβάνει Διδασκαλία, γνώση, μάθηση, παιδεία. Διδασκαλία εκφράζει τη σχέση δασκάλου μαθητή. Της δυαδικής ισότιμης ενότητας που αποτελεί το κυτταρικό σύστημα του οργανισμού εκπαίδευσης.
Η σχέση ακολούθησε διάφορες μορφές. Η παιδεία ως σχέση πρωτοεμφανίστηκε βιώθηκε και έγινε θεωρεία στην Αρχαία Ελλάδα. Η διδασκαλία ήταν ατομική και η σχέση χαρακτηρίστηκε προσωπική, εραστού και ερωμένου. Η διαυγής ελληνική σκέψη ξεπέρασε σε βάθος τη σαρκική επιθυμία για μια ανωτέρου βαθμού τελειότητα την πλατωνική σχέση.
Οι Έλληνες πιστεύουν ότι η παιδεία ταυτίζεται με ένα πλέγμα σχέσεων. Πες μου την παρέα σου να σου πω ποίος είσαι. Η διδασκαλία ήταν ιερή διαδικασία. Πήρε τη μορφή ανταλλαγής ψυχών, αμφίδρομη διαδικασία και έγινε το «ευ ζήν» Και ο Αριστοτέλης και ο Πλάτων είχαν μαθητές. Αργότερα ο αυταρχισμός διατάραξε την οριζόντια ισότιμη σχέση.
Ο προνομιούχος δάσκαλος γνώστης της αλήθειας και ο δεσμώτης ανίδεος μαθητής. Η διδασκαλία έγινε μονόλογος. Ένα ποικιλόμορφο πλήθος επιστημόνων διορίζονται να διδάσκουν και η διδασκαλία κατέβηκε ακόμα ένα σκαλοπάτι. Έγινε γραφική διεκπεραίωση του αναλυτικού προγράμματος.
Εκείνο που διδάσκουν το λένε γνώση, Είναι γνώση του συγγραφέα του βιβλίου. Του μαθητή είναι πληροφορία που καταγράφεται στην μνήμη παθητικά για να ξεχαστεί. Η διδασκαλία είναι συνδυασμός επιστήμης τέχνης και τεχνικής.
Για αυτό επανήλθε εκεί από όπου ξεκίνησε.Έγινε παιδαγωγική σχέση. Ένα ιδιόμορφο ψυχοκοινωνικό φαινόμενο που αναπτύσσεται στη συμβίωση δασκάλου μαθητή. Η μετακίνηση της ψυχής, ο αόρατος σωλήνας στα συγκοινωνιακά δοχεία. Προϋποθέτει κα τρέφεται από τη διαφορετικότητα των δύο. Δεν μπορεί όμως να νοηθεί χωρίς την αμοιβαιότητα και αλληλοεπίδραση.
Η διδασκαλία της τηλεόρασης δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει τη μονομέρεια της γνώσης. Κολλήσαμε στη μονομέρεια και στη διάδοση της γνώσης. Το σχολείο δεν παράγει μόνο σοφούς και η γνώση δομείται δεν μεταδίδεται. Οι Αρχαίοι Έλληνες έκτισαν τις εμπειρίες τους και έκαναν το φυσικό νόμο. Τη γνώση. Δεν τις μετάδωσε κανείς.
Το μεγάλο λάθος που κάνουμε έχουμε μπερδέψει τις έννοιές γνώση και μάθηση. Τη γνώση τη δέσαμε στις λέξεις του βιβλίου ως μοναδική αυθεντική πηγή γνώσης και όχι ένα πρόγραμμα για σκέψη και έρευνα. Φορτώσαμε τη μνήμη με άχρηστες πληροφορίες.
Απομακρύναμε το παιδί από τα πράγματα από το απέραντο βιβλίο της φύσης και το πειραματικό εργαστήρι. Ο Δαρβίνος αφιέρωσε μια ζωή να μελετά το βιβλίο της φύσης. Η λογική των μαθητών νεκρώνετε.όπως το Μεσαίωνα που έψαχναν στα συγγράμματα του Αριστοτέλη να βρουν πόσα δόντια έχει το άλογο. Σπρώξαμε το μαθητή στις λέξεις.
Οι λέξεις οδηγούν στην αποστήθιση. Η λογική εμποδίζεται να δράσει. Η ηλιθιότητα ανθεί όπως λέει ο Ουμπέρτο Έκο. Η μάθηση έφυγε από τη μνήμη και πήγε στη νόηση. Έγινε ένα σύστημα σκέψης που ενεργεί πάνω στη πραγματικότητα. Τα δεδομένα των αισθήσεων ως εικόνα αναλαμβάνει η νοημοσύνη.
Περνά από τα πολυάριθμα νοητικά μονοπάτια του εγκεφάλου συγκρίνεται ταξινομείται αφομοιώνεται. Που σημαίνει τα εντάσσει στα παλιά ή εντάσσει τα παλιά στο νέο προϊόν το οποίο δεν θα πάει στη μνήμη αλλά στη συμπεριφορά.
Επίσης μια σχολική τάξη ως άθροισμα ατόμων ψυχολογικά μπορεί να παραμείνει μάζα ή να γίνει μια διαρθρωμένη ομάδα. Το άτομο συμμετέχει στη δυναμική της μιας ή της άλλης ομάδας και αποκτά αντίστοιχες ιδιότητες. Τις ανθρώπινες ιδιότητες τις γεννά η ομάδα.
Τελικά η παιδεία είναι μια περίπλοκη διαδικασία στην καθημερινότητα της ζωής του σχολείου. Ιδιαίτερα μέσα στην κλειστή αίθουσα, πρόσωπο με πρόσωπο με το δάσκαλο και τη δυναμική της τάξης. Τι κλίμα επικρατεί και τι αέρα αναπνέει ο μαθητής.
Γίνεται συνήθεια στάση ζωής τρόπος συμπεριφοράς βιοθεωρία Γίνεται παιδεία. Όταν ξεφύγει από την εκπαίδευση η παιδεία την περιμένει η κοινωνική διεργασία μιας θλιβερής κοινωνίας. Η τάξη που διοργάνωσαν οι γιατροί δεν είναι τάξη παιδείας. Υπηρετεί άλλες ανάγκες.