Ο Μανόλης Καρέλλης ήταν μια προσωπικότητα που όποιος είχε τη χάρη να τον γνωρίσει από κοντά μπορούσε να διαπιστώσει τις αρετές και τις ικανότητές του.

Δικηγόρος στο επάγγελμα, δημοσιογράφος στη συνέχεια με την επιτυχημένη έκδοση για πολλά χρόνια της Εφημ. «ΑΛΛΑΓΗ». Δεινός άρθρογράφος, διαπίστωνε με καυστικά και επίκαιρα σχόλια τα κακώς κείμενα του δημόσιου και πολιτικού βίου.

Στη συνέχεια ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή ως δήμαρχος Ηρακλείου αφήνοντας θετικό έργο σε μια σημαντική περίοδο για την  πόλη μας. Μετέπειτα έθεσε υποψηφιότητα ως ευρωβουλευτής και τιμήθηκε από τους πολίτες και άφησε επίσης μια γόνιμη περίοδο στο ευρωπαικό κοινοβούλιο.

Όλοι οι πολίτες, οι συνεργάτες και οι εργαζόμενοι του Δήμου έχουν κάτι θετικό να θυμηθούν από το έργο του στον Δήμο.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Ηράκλειο-Καλοκαίρι» έγιναν θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Η οργάνωση και η στήριξη της Βικελαίας βιβλιοθήκης και των εκδόσεών της.

Η σημαντική συμβολή του για την ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Με την παρότρυνση του αείμνηστου δημάρχου είχα δώσει υποψηφιότητα για πρώτη φορά για δημοτικός σύμβουλος το 1985.

Αξέχαστη θα μου μείνει η αγωνία της τότε δημοτικής αρχής για τη μεγάλη λειψυδρία που είχε τότε το Ηράκλειο. Το πρόβλημα αυτό της λειψυδρία για την πόλη του Ηρακλείου είχε πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις, και ήταν φυσικό, γιατί ως γνωστό το νερό είναι πρωταρχική ανάγκη για κάθε πολίτη.

Με μεγάλη προσπάθεια εντοπίστηκε από τους γεωλόγους-συνεργάτες της δημοτικής Αρχής ότι το υπέδαφος της Τυλίσου, Γωνιών κ.λπ. διέθετε αρίστη ποιότητα και ποσότητα νερού. Μέσα σε ταχύτατους χρόνους ανοίχτηκαν γεωτρήσεις, τοποθετήθηκαν σωληνώσεις και λύθηκε εκείνο το πρόβλημα της ύδρευσης.

Παράλληλα αγοράστηκαν τα απαραίτητα οικόπεδα στην περιοχή Φοινικιάς όπου κατασκευάστηκε ο βιολογικός καθαρισμός Ηρακλείου.

Στην πρώτη δημαρχιακή περίοδο του Μανόλη Καρέλλη αποπερατώθηκε η Λότζια, αυτό το στολίδι της πόλης μας και τα κτήρια της πλατείας Δασκαλογιάννη και μετέπειτα της οδού Ανδρόγεω.

Με τη ραγδαία οικιστική ανάπτυξη της πόλης που ακολούθησε, ο δήμαρχος και η δημοτική Αρχή έκαναν σημαντικές προσπάθειες για τις διανοίξεις και τις ασφαλτοστρώσεις δρόμων παρά τις μικρές χρηματοδοτήσεις από την τότε κρατική κεντρική διοίκηση.

Παράλληλα, ο Δήμος προσπάθησε να οργανωθεί σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό ιδρύοντας τις δημοτικές επιχειρήσεις ΔΕΥΑΗ και ΔΕΠΤΑΗ, που από τότε και μέχρι σήμερα η λειτουργία τους έχει θετικό πρόσημο, παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στους δημότες και απασχολώντας έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων.

Την ίδια χρονική περίοδο η δημοτική Αρχή αγόρασε έκταση 100 στρεμμάτων  στην περιοχή

Μέσα Καρτερού για την κατασκευή εργοστασίου διαλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων. Το συγκεκριμένο έργο είχε επιτύχει με προσπάθειες της δημοτικής αρχής επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό 80%. Η προσπάθεια υπονομεύθηκε έντονα από συμφέροντα ιδιοκτητών γειτονικών εκτάσεων και όχι μόνο.

Η ματαίωση κατασκευής αυτού του εργοστασίου πληρώνεται με δυσβάστακτο κόστος, αφενός γιατί ο Δήμος στερείται από κάποιο έσοδο, που θα ήταν θετικό από τη διαλογή και τη χουμοποίηση και αφετέρου δεν θα επιβαρυνόταν από το σημερινό κόστος της χωματερής και του ενοικίου μίσθωσης που καταβάλλει για τον συγκεκριμένο χώρο κάθε μήνα και τη μεγάλη επίσης απόσταση μεταφοράς.

Ο δήμαρχος Μανόλης Καρέλλης ήταν ένας άνθρωπος μακριά από κάθε είδους ρουσφετολογία και παλαιοκομματικές νοοτροπίες. Αγαπούσε την πόλη του και τους πολίτες της,  ήταν έντιμος και ειλικρινής.

 

* Από την εκδήλωση που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ηρακλείου στην οδό Ανδρόγεω στην αίθουσα “Μανόλη Καρέλλη”