Η δεύτερη γυναίκα επαναστάτρια… που επέβαλε την ειρήνη. Η πρώτη ήταν η Ελληνίδα Άννα Νοταρά που επέβαλε την Αναγέννηση και εκδίωξε τον Μεσαίωνα 1.150 ετών (έχω γράψει πριν μερικά χρόνια άρθρο γι’ αυτήν). Η Μελίτα Νόργουντ, κρατική φυσικός αριστούχος!
Γέννηση: 25 Μαρτίου 1912, Pokesdown, Ηνωμένο Βασίλειο.
Απεβίωσε: 2 Ιουνίου 2005, Γουλβερχάμπτον, Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύζυγος: Χίλαρυ Νόργουντ (νύμφ. 1935–1986)
Παιδιά: Ανίτα Φέργκιουσον.
Γονείς: Peter Alexander Sirnis, Gertrude Stedman Sirnis.
Πως επέβαλε την ειρήνη; Δίνοντας στους Ρώσους τα σχέδια κατασκευής της ατομικής βόμβας! Έτσι επέβαλε το αντίπαλο δέος και απεφεύχθη μέχρι τις μέρες μας ο πυρηνικός όλεθρος.
Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα από τις ΗΠΑ έλαβε χώρα στις 6 Αυγούστου 1945 και ήταν η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση της Ιστορίας. Η βόμβα ήταν τύπου ουρανίου-235, η οποία είχε λάβει το προσωνύμιο “Little Boy”(αγοράκι). Μέχρι το 1950 ο απολογισμός των θυμάτων είχε ξεπεράσει τα 246.000 θύματα και συνεχίζεται στις μέρες μας! Αυτός ήταν και ο λόγος που έδωσε τα μυστικά στους Ρώσους!
Όταν έγινε γνωστό το 1999 στη Βρετανία κι ολόκληρη την υφήλιο το όνομα της κατασκόπου που είχε προδώσει όλα τα μυστικά του πυρηνικού προγράμματος της χώρας της, η Νόργουντ ήταν ήδη γιαγιά 87 ετών, που διάβαζε παραμύθια στα εγγόνια της.
Η ζωή της γυρίστηκε ταινία. Η συναρπαστική ιστορία της μεταφέρεται σε ελεύθερη απόδοση στη μεγάλη οθόνη με τη Τζούντι Ντεντς στον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία “Red Joan”, που έκανε πρεμιέρα στις 18 Ιουλίου 2019 στους ελληνικούς κινηματογράφους.
Δήλωσή της στους δημοσιογράφους μετά τη σύλληψή τη «Κατηγορούμαι για διαβίβαση πληροφοριών στους Ρώσους,τη δεκαετία του 1940. Πληροφορίες που επιτύγχαναν την ικανότητά τους να κατασκευάσουν μία ατομική βόμβα. Κατηγορούμαι για εξαπάτηση των συναδέλφων μου και της οικογενείας μου.
Αυτό δεν το αρνούμαι. Αλλά επίσης κατηγορούμαι ότι εξαπάτησα τη χώρα μου. Δεν είμαι κατάσκοπος. Ήθελα να είναι οι Ρώσοι σε ισότιμη βάση με την Δύση. Δεν είμαι προδότρια.
Εγώ ήθελα όλοι να μοιράζονται τις ίδιες γνώσεις. Επειδή… μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε η φρίκη ενός ακόμα παγκοσμίου πολέμου να αποφευχθεί. Και πιστεύω ότι αν κοιτάξετε πίσω την Ιστορία, θα δείτε ότι είχα δίκιο. Και πάλι το ίδιο θα έκανα, αν μου δινόταν η ευκαιρία»
Δίωξη δεν ασκήθηκε ποτέ στη «γιαγιά κατάσκοπο» λόγω της προχωρημένης ηλικίας της με απόφαση του τότε υπουργού Εσωτερικών, Τζακ Στρο. «Η ύψιστη προδοσία δεν συγχωρείται ποτέ» ούρλιαζε η αντιπολίτευση, αλλά η Νόργουντ άφησε την τελευταία της πνοή το 2005 χωρίς να έχει ποτέ λογοδοτήσει!
*Ο Νικήτας Παπαδημητρόπουλος είναι συνταξιούχος μαθηματικός