Είναι γνωστό ότι από τα μέσα Μαΐου 2019 μειώθηκε με κυβερνητική απόφαση ο ΦΠΑ  σε αρκετά προϊόντα όπως εστίασης, ζαχαροπλαστείων, ψητοπωλείων κ.τ.λ. από 24% στο 13%. Η μείωση αυτή   έγινε προς όφελος των καταναλωτών.

Αν  και έχουν περάσει όμως  τέσσερις μήνες από την εξαγγελία και εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ κατά έντεκα μονάδες σε ορισμένα  προϊόντα, αρκετοί πωλητές συνεχίζουν  να  διαθέτουν τα  προϊόντα αυτά  χωρίς  να λαμβάνουν υπόψη τους τη μείωση του ΦΠΑ.

Έτσι, λοιπόν, ο καταναλωτής αντί  ν’ αγοράζει τα προϊόντα με  μειωμένο το  ΦΠΑ,  συνεχίζει να καταβάλλει  την τιμή που είχαν και πριν από τη μείωσή του.   Δηλαδή όση ήταν η τιμή τους το έτος 2018 ή στις αρχές του 2019 η ίδια τιμή είναι και σήμερα.

Επομένως η μείωση του ΦΠΑ  κατά 11 μονάδες δεν ωφέλησε τους καταναλωτές,  για τους οποίους έγινε η μείωση, αλλά τους επιχειρηματίες οι οποίοι δεν εφάρμοσαν τη μείωση του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα  να μην ωφελείται ο καταναλωτής, να κερδίζει ο πωλητής και να ζημιώνεται το κράτος με τεράστια ποσά, τα οποία προφανώς  πρέπει να εισπράξει από άλλες φορολογικές πηγές, που τα  θύματα  μπορεί  να είναι ακόμη  και οι καταναλωτές, οι οποίοι αντί να ωφεληθούν,  από  τη μείωση που έγινε στον ΦΠΑ,  θα επιβαρυνθούν  πολύ περισσότερο.

Στη χώρα μας, λοιπόν, παρατηρείται το εξής  φαινόμενο:   όταν οι φόροι  ανεβαίνουν, οι τιμές προσαρμόζονται  άμεσα προς τα επάνω, ενώ όταν  μειώνονται, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση,  οι τιμές δεν αλλάζουν, αλλά παραμένουν στα ύψη.  Η Πολιτεία   λοιπόν δεν  πρέπει μόνο να παίρνει αποφάσεις για μειώσεις των φόρων,   αλλά  και να παρακολουθεί  για τη σωστή εφαρμογή τους, διαφορετικά, και πλήρης κατάργηση να γίνει, θα  είναι  δώρον άδωρον.

Οι αυξημένες   τιμές στον χώρο της εστίασης  έχουν επίπτωση και στον τουρισμό,  τον οποίο επηρεάζουν άμεσα,  αφού η χώρα μας παύει να είναι ανταγωνιστική, σε σχέση με τις άλλες χώρες κυρίως του μεσογειακού χώρου, όπως είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία κτλ, οι οποίες έχουν πολύ χαμηλότερες τιμές και μπορεί να τις επιλέγουν οι ξένοι τουρίστες  για τις διακοπές τους.

Η  εκμετάλλευση, λοιπόν, που γίνεται από ορισμένους επιχειρηματίες,  οι οποίοι διαθέτουν  τα προϊόντα εστίασης σε πολύ αυξημένες  τιμές, όπως για παράδειγμα  συνέβη τη φετινή τουριστική περίοδο στην Πάρο (πανάκριβα καλαμαράκια),  δυσφημεί τη χώρα μας στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να επιλέγουν άλλες χώρες προορισμού και να ζημιώνονται όχι μόνο οι ίδιοι αλλά και η χώρα γενικότερα.

Η πρόσκαιρη εκμετάλλευση, λοιπόν,  μπορεί  να εμφανίσει για ένα  χρονικό διάστημα σημαντικά κέρδη, μακροπρόθεσμα όμως  μπορεί να  έχει τεράστιες ζημιές, γιατί η αύξηση των εσόδων δημιουργείται από τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, οι οποίοι μένουν ευχαριστημένοι και όχι μόνο ξαναέρχονται αλλά φέρνουν και κάποιους άλλους, ενώ όταν  είναι  δυσαρεστημένοι, όχι μόνο δεν ξανάρχονται, αλλά δυσφημούν και τη χώρα μας στην πατρίδα τους, με αποτέλεσμα να μειώνεται η τουριστική πελατεία.

Ο τουρισμός, λοιπόν, ο οποίος αποτελεί την ατμομηχανή για την εθνική μας οικονομία, πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και τουλάχιστον όταν το κράτος μειώνει τους φόρους  να προβαίνουν σε ανάλογες μειώσεις των τιμών.   Διαφορετικά, αντί να έχουμε χρόνο με τον χρόνο ανοδική πορεία, μπορεί να συμβεί  και το ακριβώς   αντίθετο.

Αυτοί λοιπόν που έχουν μυωπία και δεν μπορούν να δούνε τα πράγματα  πιο πέρα από τη μύτη τους, πρέπει να πάνε στο γιατρό, να τους δώσει γυαλιά,  για να μπορέσουν  να δούνε λίγο πιο μακριά, διαφορετικά τα γυαλιά   θα τους τα φορέσουν  άλλοι, οι οποίοι  θα πάρουν  την πελατεία τους.

 

* Ο Ιωάννης Ξηρουχάκης  είναι πρώην δ/ντής ΕΛΤΑ