Μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις στις εκπαιδευτικές βαθμίδες της χώρας μας είναι η απονομή επίδοσης των βραβείων σε αριστούχους μαθητές και μαθήτριες, που πρώτευσαν στα μαθήματα της προηγούμενης εκπαιδευτικής χρονιάς.
Είθισται να πραγματοποιείται η απονομή την παραμονή της εθνικής εορτής 28ης Οκτωβρίου.
Βεβαίως και σωστά, γιατί μια σύγκριση των δυο αυτών εορταστικών εκδηλώσεων προβάλλει έναν συμβολικό όμοιο χαρακτήρα αξιοσύνης και προσπάθειας, επειδή παρουσιάζουν ομοιότητες αγνής πίστης σε δίκαιο αγώνα αναμέτρησης, στην αρχή και όχι στο τέλος, ώστε οι υπόλοιποι μαθητές να παραδειγματιστούν από την επίδοση βραβείων.
Στη μεν εθνική εκδηλωτική γιορτή τραγουδούμε, αναφωνούμε, επιδοκιμάζουμε, στην αρχή της εμπόλεμης σύρραξης (28ης Οκτωβρίου), την αξία και την αντρειοσύνη των προγόνων μας, παράλληλα όμως διδασκόμαστε ότι: «Η δύναμη της θέλησης, της αγάπης για την πατρίδα και της δικαιοσύνης είναι το κλειδί της επιτυχίας, εις δε την δεύτερη, τουτ’ αυτό διδασκόμαστε, πάλι στην αρχή της σχολικής χρονιάς ότι το αποτέλεσμα της θέλησης, της προετοιμασίας, της αγάπης για το σχολείο, της προσπάθειας, της σκληρής δουλειάς, είναι το βραβείο της Αριστείας, όπως ΕΚΕΙΝΟ το ΒΡΑΒΕΙΟ το ποίο απόκτησαν οι πρόγονοί μας με την αυτοθυσία τους για ένα συγκεκριμένο πατριωτικό, οικογενειακό, κοινωνικό και ατομικό σκοπό.
Οι όλες δε ενέργειες και προσπάθειές τους υπήρξαν αποτέλεσμα τού να διδαχθούμε όλοι το ανεπανάληπτο της Ιλιάδας του Ομήρου: «Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων -μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν» Επεξήγηση: «Να είσαι πάντα πρώτος και ανώτερος από όλους και να μην ντροπιάζεις τη γενιά των προγόνων σου».
Και βάσει αυτού του υπέροχου κειμένου, αναφωνούμε: «Δεν υπάρχει μυστικό για την επιτυχία, αλλά λογική, πίστη αυτοθυσία και εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις.
Ας έχουν λοιπόν πίστη,ας καταβάλλουν την αρμόζουσα προσπάθεια και ας έχουν εμπιστοσύνη στις δικές τους δυνάμεις όλοι οι νέοι/ες μαθητές/τριες και ας κοιτάζουν πάντα ψηλά για το καλό τους,το οποίον παίρνει πολλά ονόματα.
Άλλοτε λέγεται σύνεση και προσπάθεια, άλλοτε επίκληση του θεού και άλλοτε λέγεται νους ή μυαλό.
Όπως όμως και να λέγεται «το καλό», δεν παύει να είναι το θετικό και φιλικό αγαθό, το διακείμενο προς όλους, αλλά κυρίως προς τον εαυτόν μας, όταν εμείς το επιδιώκουμε.
Όχι μόνον θεωρητικά, αλλά πρακτικά και συναισθηματικά και έτσι βοηθά όλους αλλά προ πάντων τον εαυτόν μας και επιδιώκει το οικογενειακό, κυρίως όμως το ψυχικό και υλικό ατομικό όφελος.
Χρόνια πολλά για την εθνική αναμνηστική επέτειο και συγχαρητήρια και καλή πρόοδο σε όλες/ους τις μαθήτριες/τες ιδιαίτερα σε αυτές/ούς που πρώτευσαν.