Φοιτητής, σύμφωνα με την αρχαιοελληνική προέλευση της λέξης (ρ. φοιτάω-ῶ: συχνάζω) είναι εκείνος ο οποίος συχνάζει σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο. Άρα ο φοιτητής εξ αντικειμένου θα πρέπει να επισκέπτεται συχνά τον χώρο του Πανεπιστημίου και να παρακολουθεί τις διαλέξεις και τις παραδόσεις του εξαμήνου.

Η συνήθης αυτή πρακτική σήμερα φαίνεται να υποχωρεί λόγω γεωγραφικής δυσκολίας και εργασιακών υποχρεώσεων ή οικονομικών δυσχερειών.

Τα τρία τελευταία έτη αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα τα ηλεκτρονικά ακαδημαϊκά μαθήματα ανοιχτής πρόσβασης (open courses).

Συνολικά είναι διαθέσιμα ήδη 4.500 μαθήματα από ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τα ανοιχτά μαθήματα είναι είτε προπτυχιακού, είτε μεταπτυχιακού επιπέδου, δεν οδηγούν στη λήψη πτυχίου ή πιστοποιητικού, και η πρόσβαση είναι απολύτως δωρεάν.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα μαθήματα κατατάσσονται ακολουθώντας τις ομάδες προσανατολισμού του Λυκείου, όμως σε  έξι βασικές θεματικές περιοχές: Θετικές και Φυσικές Επιστήμες, Μηχανική και Τεχνολογία, Ιατρική-Επιστήμες και Επαγγέλματα Υγείας, Γεωργικές Επιστήμες, Κοινωνικές Επιστήμες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες-Τέχνες, με τις αντίστοιχες υποκατηγορίες τους.

Η αναζήτηση γίνεται τόσο στην ελληνική, όσο στην αγγλική γλώσσα ανά θεματική περιοχή ή ανά ακαδημαϊκό ίδρυμα. Κάθε open e-class αποτελείται από ειδικές επιμέρους ενότητες, όπως έγγραφα, ασκήσεις, ερωτηματολόγια, πολυμέσα κ.ά.

Οι διδάσκοντες επιλέγουν να δώσουν προσωπικές σημειώσεις ή ακόμη να βιντεοσκοπήσουν το σύνολο των διαλέξεων του εξαμήνου, ώστε το module να είναι διαθέσιμο πλήρως. Αυτή η μορφή ασύγχρονης εκπαίδευσης εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τα οφέλη που προκύπτουν είναι σαφώς πολλαπλά.

Αρχικά, η online πρόσβαση στη νέα γνώση καλύπτει τη χιλιομετρική απόσταση ανάμεσα στο ίδρυμα και στους φοιτητές, οι οποίοι δεν δύνανται να μετακομίσουν μόνιμα εγγύς της πανεπιστημιακής πόλης εντός και εκτός νομού ή γεωγραφικού διαμερίσματος, λ.χ. νησιά.

Κατά δεύτερο λόγο, το ελληνικό πανεπιστήμιο μειώνει σημαντικά το κόστος των δαπανών για αναπαραγωγή σημειώσεων, καθώς η ανάρτηση γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Η μείωση των δαπανών για σημειώσεις και εγχειρίδια συμπορεύεται με την ελάττωση του φοιτητικού κόστους που βαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό σημαντικά.

Εν κατακλείδι, η δημόσια αναμετάδοση εξομαλύνει τα γνωστικά κενά, όχι μόνο των φοιτητών, αλλά σε αυτά τα πανεπιστημιακά μαθήματα έχει ελεύθερη πρόσβαση ο κάθε ενδιαφερόμενος. Για παράδειγμα, ο ενήλικας μπορεί να αναβαθμίσει τις γνώσεις του και ο μαθητής να ενημερωθεί για τις νέες τάσεις στην επιστημονική κοινότητα, προτού ο ίδιος περάσει επίσημα την πύλη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η εκ των έσω επικαιροποίηση σε όλα τα γνωστικά πεδία συντελεί στη διαμόρφωση ενός χώρου που λειτουργεί στο διαδίκτυο, παράλληλα με τον παραδοσιακά ακαδημαϊκό. Η ηλεκτρονική τάξη βοηθάει στον εκδημοκρατισμό της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δεν φημίζεται για την ισοτιμία αλλά αντιθέτως απασχολεί ως νεποτική.

Η κατάργηση του αποκλεισμού συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων εξομαλύνει τις ανισότητες και έτσι αποτρέπει τη δημιουργία φοιτητών δύο ταχυτήτων. Η αμεσότητα με το διδάσκοντα δεν καταργείται, δεδομένου ότι οι καθηγητές που ανεβάζουν τα μαθήματά τους online αποκτούν μεγαλύτερο ακροατήριο στον ελληνόφωνο κόσμο παγκοσμίως.

Το συγχρηματοδοτούμενο και βραβευμένο πρόγραμμα πετυχαίνει να ευθυγραμμίσει τον ακαδημαϊκό χάρτη της Ελλάδας με τα αντίστοιχα περιβάλλοντα e-learning, όπως το Blackboard και το Canvas που υπάρχουνε στα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Ο εκσυγχρονισμός είναι αναγκαίος στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση, μάλιστα τώρα που ενδυναμώνει την παρουσία της. Το μέλλον της εκπαίδευσης σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο είναι online.

Για περισσότερα κλικ @ opencourses.gr

 

* Η Γεωργία Τσατσάνη είναι φιλόλογος-συγκριτολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία κι έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο  του Μπέρμινχαμ (UK).