Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά  έλαβα τις ημέρες που μας πέρασαν από τον εξαίρετο συμπατριώτη, φίλο  και Πρόεδρο Εφετών κ. Μανώλη Σεργάκη το νέο βιβλίο που έγραψε μια συγγενής του, η επίσης εξαίρετη φίλη, συμπατριώτισσα και καθηγήτρια κ. Μαρία Γ. Σεργάκη   με τον τίτλο «ΛΑΣΙΘΙΩΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ (1900- 2021)» και υπότιτλο «ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ, ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ, ΤΥΠΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ».

Το εν λόγω βιβλίο της κ. Μ. Σεργάκη, του οποίου η έκδοση έγινε από την Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης και με την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, προλογίζουν – χαιρετίζουν με τα καλύτερα λόγια για τη σημαντική αξία του ο  Περιφερειάρχης Κρήτης κ Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Γραμμάτων και τεχνών Ανατολικής Κρήτης  και ο ομότιμος καθηγητής και τ. Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ι. Ε. Πυργιωτάκης.

Διαβάζοντας κάποιος το εν λόγω βιβλίο διαπιστώνει κατά πρώτον ότι είναι μια καλαίσθητη έκδοση, κατά δεύτερον αποτέλεσμα πολύχρονης και κοπιώδους έρευνας και κατά τρίτον ένα εξαιρετικής σημασίας πόνημα, το οποίο  με το εντυπωσιακό σε μέγεθος και πλούτο περιεχόμενό του έρχεται να  απογράψει, παρουσιάσει και αποκαλύψει την εντυπωσιακή σε αριθμό ιδιοτυπία, ποιότητα και εκδοτική δραστηριότητα στο  Νομό Λασιθίου ήδη από τα χρόνια ακόμη της Κρητικής Πολιτείας (1898 – 1912) έως σήμερα.

Ειδικότερα το εν λόγω βιβλίο  δεν είναι ένα απλό βιβλίο φανταστικής διήγησης, δηλαδή διήγημα ή μυθιστόρημα κ.λπ., αλλά ένα σημαντικό επιστημονικό – ιστορικό βιβλίο, όπου η διακεκριμένη Κρητικιά επιστήμονας, ερευνητής και συγγραφέας  κ. Μαρία Σεργάκη,  συνδυάζοντας την πολύχρονη εμπειρία της στα Γ.Α.Κ (Γενικά Αρχεία Κρήτης) και στην ιστορική έρευνα,  παρουσιάζει και συνθέτει το πλούσιο πανόραμα της ιστορίας του τύπου στο Νομό Λασιθίου μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Οθωμανούς το 1898.

Στις 816 σελίδες ( μεγέθους 25 Χ 17) του εν λόγω βιβλίου παρουσιάζονται  κατά πρώτον  και κατά χρονολογική σειρά όλα τα έντυπα  που εκδόθηκαν στον Νομό Λασιθίου μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Οθωμανούς. Μεταξύ των εντύπων αυτών περιέχονται οι πολιτικές εφημερίδες, τα πολιτιστικά περιοδικά, οι εκδόσεις της τοπικής Εκκλησίας ΙΜΠΧ και IΜΙΣ, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων, των τοπικών πολιτιστικών και επαγγελματικών συλλόγων, τα μαθητικά, και γενικά κάθε είδους περιοδική έκδοση που είχε κυκλοφορήσει στον Ν. Λασιθίου από την εποχή της Κρητικής Πολιτείας (1898 – 1912) μέχρι σήμερα (2021-2022).

Συγκεκριμένα η  κ. Σεργάκη έχει εντοπίσει και καταγράψει στο βιβλίο της 233 έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά, δελτία, φυλλάδια και λευκώματα) απ’ όλο το Νομό Λασιθίου. Απ’ αυτά τα 156 είναι πολιτικά και πολιτιστικά έντυπα και τα 77 μαθητικά.

Κατά δεύτερον η συγγραφέας στην εν λόγω μνημειακή έκδοση παρουσιάζει την ιστορία της Τυπογραφίας και το έργο των Τυπογράφων και δημοσιογράφων του Ν. Λασιθίου. Ειδικότερα αναφέρει από τη μια το χρονικό της ίδρυσης, λειτουργίας και αλληλεπίδρασης των Τυπογραφείων, τα οποία λειτούργησαν στα τέσσερα αστικά κέντρα του νομού και των τυπογράφων που τα λειτούργησαν και τύπωσαν τα έντυπα αυτά και από την άλλη τους πολυάριθμους εκδότες, τυπογράφους και δημοσιογράφους Λασιθιώτες στην καταγωγή που εργάστηκαν για τη δημιουργία των εντύπων αυτών, αλλά και των καταγόμενων από το Λασίθι που εργάστηκαν και διακρίθηκαν επαγγελματικά στον εκδοτικό τομέα εκτός Νομού Λασιθίου, ήτοι σε Ηράκλειο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λήμνο, Ρόδο, Αίγυπτο και άλλα μέρη της ελλαδικής και ομογενειακής επικράτειας: Μιχ. Κοζύρης (εφημερίδα Ανατολή, Άγιος Νικόλαος), Αριστ. Γραμματικάκης (εφημερίδα «Μεσόγειος» Ηράκλειο), Αντ. Βορεάδης (πολιτικός και δημοσιογράφος επι Κρητικής Πολιτείας), Μάκης Κρασανάκης (εφημερίδα «Παγκρήτια Νέα», δημοσιογράφος και συγγραφέας Αθήνα), Κ. Φραγκούλης (τυπογραφείο Ηράκλειο)  κ.α.

Η ερευνήτρια και συγγραφέας κ. Μ. Σεργάκη δεν περιορίζεται μόνο στην απαρίθμηση των εντύπων -εφημερίδων, περιοδικών, φυλλαδίων που αποτελούν τον καθρέπτη της πολιτικής δράσης, της κοινωνικής ζωής, των αναγκών, των προτεραιοτήτων, των προβλημάτων και των διεκδικήσεων, αλλά αναφέρεται και στα των ανταγωνισμών, των ζυμώσεων, των φιλοδοξιών, των ισορροπιών, των συμφερόντων  και των συγκρούσεων ενός και πλέον αιώνα, στο Νομό Λασιθίου.

Τα έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά, είναι, ως γνωστόν, αφενός η κύρια πηγή πληροφόρησης γύρω από την εκάστοτε κοινωνία και πολιτική κατάσταση του τόπου έκδοσής τους και αφετέρου ο καθρέπτης των γεγονότων της εποχής των και δίδουν την εικόνα των προτεραιοτήτων, των ανησυχιών, των απόψεων των αρθρογράφων, των ιδεολογικών αντιλήψεων που επικρατούν και του γενικότερου κλίματος της χρονικής  περιόδου του κάθε εντύπου.

Συνεπώς το εν λόγω βιβλίο της κ Μ. Σεργάκη είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για όσους ενδιαφέρονται να ερευνήσουν – μελετήσουν την πραγματική ιστορία, αλλά και το ρόλο και την επίδραση του Τύπου στο κοινωνικο – πολιτικό γίγνεσθαι του Νομού Λασιθίου και ευρύτερα.

Λογοτεχνικά  το εν λόγω βιβλίο της κ. Μαρίας Σεργάκη είναι ένα άρτιο, ένα εξαιρετικό έργο και η γραφή του εντελώς άμεση, ειλικρινής και περιγραφική. Είναι  απλά γραμμένο και διαβάζεται πολύ εύκολα. Η λιτή και προσεκτική αφήγηση συνδυάζεται με πλούσιο εικονογραφικό υλικό που περιλαμβάνει φωτογραφίες εφημερίδων, εκδοτών, τυπογράφων και δημοσιογράφων.

Γενικά είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο που προσφέρει πάρα πολλές χρήσιμες γνώσεις και πληροφορίες  στον αναγνώστη,  όπως για τη σημασία του τύπου για την κοινωνία και την επιστήμη, για την ιστορία του τύπου ( εκδότες, τυπογραφεία,  δημοσιογράφους κ.α.)  στο Νομό Λασιθίου κ.α..

Μια  καλαίσθητη , τεκμηριωμένη και αξιόλογη  έκδοση που δε θα πρέπει να λείψει από καμία βιβλιοθήκη, τουλάχιστον Κρητικού. Το διάβασα και το απόλαυσα πραγματικά και κατόπιν τούτου το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν το βιβλίο αυτό  είτε στα βιβλιοπωλεία είτε στο τηλέφωνο 6973824089.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην εξαίρετη και αξιέπαινη συμπατριώτισσα συγγραφέα κ. Μαρία Γ. Σεργάκη για το νέο σπουδαίο βιβλίο της  και της εύχομαι από τη μια το βιβλίο αυτό να είναι καλοτάξιδο, να κοσμήσει τις βιβλιοθήκες όλων των Κρητών και γενικά όλων των Ελλήνων επιστημόνων, ερευνητών κ.α. και από την άλλη να συνεχίσει με την ίδια έμπνευση, ανθρωπιστική διάθεση, ευαισθησία και συγγραφική ευπρέπεια να μας κάνει κοινωνούς των ωραίων πνευματικών εργασιών της.

Η συγγραφέας κ. Μαρία Γ. Σεργάκη κατάγεται από τη Νεάπολη Μιραμπέλλου Λασιθίου Κρήτης. Είναι Φυσικός, πτυχιούχος ΕΚΠΑ, μεταπτυχιακές σπουδές στη Μετεωρολογία και με επιμόρφωση στα Παιδαγωγικά (ΣΕΛΜΕ) και την Αρχειονομία – Βιβλιοθηκονομία του Πανεπιστημίου Βόλου. Δίδαξε σε πολλά Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδος.

Την περίοδο 2000 -2002 ήταν υπεύθυνη διαχείρισης της Βιβλιοθήκης Βόλου. Το 2006 τοποθετήθηκε από το Υπ. Παιδείας και θρησκευμάτων στη Νεάπολη με αντικείμενο την ενεργοποίηση, οργάνωση και λειτουργία των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Λασιθίου.

Έχει γράψει πάρα πολλά άρθρα ιστορικού περιεχομένου σε εφημερίδες και επίσης τα εξής βιβλία: «Κρητική Πολιτεία Νομός Λασιθίου 1898 – 1913» (2010), « Κρης Στυλιανός Μ. Παπαδάκης, Βίος και Πολιτεία ενός αγνοημένου αγωνιστή, πολιτικού και διανοούμενου» (2014) και «Το Χρονικό του Εν Νεαπόλει Μεραμπέλλου Μητροπολιτικού Μεγάρου»( 2016).

* Ο Αδαμάντιος Γ. Κρασανάκης είναι επίτιμος δ/ντης  Υπ. Πολιτισμού, συγγραφέας και πρόεδρος Π.Σ. Αγ. Παρασκευής Αττικής «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»