Ο Μάνος Φραγκιαδουλάκης (Εικ. 1), που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, έφυγε για το αιώνιο ταξίδι την Κυριακή 15ης Ιουνίου. Η αδόκητη απώλειά του προκάλεσε θλίψη στους πολλούς φίλους του, στον ιατρικό και πολιτικό κόσμο και σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία και όχι μόνο.
Ο Μάνος Φραγκιαδουλάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1945, με καταγωγή από τη Μητρόπολη Μεσσαράς. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξειδικεύτηκε στην Ακτινολογία και άσκησε την ιατρική ως ιδιώτης. Αργότερα, ασχολήθηκε με την Πολιτική. Αρχικά με την τοπική αυτοδιοίκηση στον Δήμο Ηρακλείου ως δημοτικός σύμβουλος και μετά με την κεντρική πολιτική σκηνή, εκλεγόμενος επί σειρά ετών ως βουλευτής. Διετέλεσε σύμβουλος του νομάρχη Ηρακλείου για θέματα Υγείας από το 1981 έως το 1983, άμισθος πρόεδρος του Βενιζελείου – Πανανείου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου από το 1983 έως το 1987, ορισθείς από τον τότε υπουργό Υγείας Γιώργο Γεννηματά. Ακόμη διετέλεσε αντιδήμαρχος για θέματα Υγείας, Πρόνοιας, Καθαριότητας και πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής & Τουριστικής Ανάπτυξης (ΔΕΠΤΑΗ) του Δήμου Ηρακλείου, από το 1984 έως το 1992. Τέλος, από το 1993 μέχρι το 2007 υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ. Σε όλο τον επιστημονικό και πολιτικό του βίο, ο Μάνος Φραγκιαδουλάκης διακρίθηκε για την αποτελεσματικότητα, την ακεραιότητα, την εντιμότητα και το ήθος του.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς, που ολοκληρώθηκε σχετικά πρόσφατα, έγινε σε έκταση που παραχωρήθηκε από τη την Γεωργική Σχολή Μεσσαράς, μετά από πολυετείς προσπάθειες του Μάνου Φραγκιαδουλάκη. Τον πρωτογνώρισα στις αρχές της 10ετίας του ΄70, ως δ/ντής της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς. Τον ξανασυνάντησα μετά την επιστροφή μου από τις ΗΠΑ, στο τέλος της 10ετίας του ΄70. Από τότε επιδοθήκαμε από κοινού στον αγώνα για την έγκριση της ίδρυσης του Μουσείου Μεσσαράς, με πρώτο μέλημα την παραχώρηση οικοπέδου της Γεωργικής Σχολής από το τότε Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (Αγγελάκης, 2022).
Σημειώνεται ότι το Δ.Σ. της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς είχε συζητήσει από την 10ετία του 1960 την πιθανότητα δημιουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου σε έκτασή της, όμορη του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Γόρτυνας. Ως πρώην δ/ντής της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς και πρώην μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Ίδρυματος Αγροτικής Έρευνας, εξασφαλίσαμε την παραχώρηση έκτασης 2,5 στρεμ. από την συνολική γεωργική έκταση των περίπου 1400 στρεμ., που είχαν παραχωρηθεί το 1920 με τον Ν. 2155 για την ίδρυση της Σχολής (Αγγελάκης, 2022).
Ο Μάνος Φραγκιαδουλάκης, τότε βουλευτής Ηρακλείου, ασχολήθηκε ιδιαίτερα ενεργά με αυτό το θέμα, αρχικά με την κα Λ. Μενδώνη, από 1999 μέχρι το 2004, που υπήρξε γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού. Στην συνέχεια, ο Κ. Σημίτης, το 2004 πριν την αποχώρησή του από πρωθυπουργός, υιοθέτησε την άποψη του Φραγκιαδουλάκη και ενέκρινε την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσαράς στην παραχωρηθείσα έκταση. Θα ήταν βέβαια πολύ πιο εντυπωσιακό, λειτουργικό και ενδιαφέρον, εάν η ανέγερση του κτηρίου είχε γίνει ανατολικότερα, ως συνέχεια του αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας (Αγγελάκης, 2023), προκειμένου να ήταν εφικτή η δημιουργία ενός Αρχαιολογικού Πάρκου Μεσσαράς, όπως γίνεται διεθνώς. Σημειώνεται επίσης ότι το ίδιο διάστημα, ο Μάνος Φραγκιαδουλάκης είχε ασχοληθεί και με τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στο κτήριο του Ελαιουργείου της Γεωργικής Σχολής, προκειμένου να διασώσει και να αναδείξει τα αξιόλογα σχετικά κειμήλια, που φυλάσσονται στη Σχολή.
Για τις άοκνες προσπάθειες του Μάνου Φραγκιαδουλάκη με σκοπό την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσαράς, θα ήταν δίκαιο να τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του Μουσείου μια προτομή του, ως ελάχιστο δείγμα τιμής. Αποτέλεσε ένα πρότυπο παράδειγμα προσφοράς και ήθους προς μίμηση.
Βιβλιογραφία:
Αγγελάκης, Α. Ν. (2022). Η Γεωργική Σχολή Μεσσαράς: Παρελθόν, Παρόν και Προοπτικές. ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου, https://www.patris.gr/2022/12/07/i-georgiki-scholi-messaras-parelthon-paron-kai-prooptikes/
Αγγελάκης, Α. Ν. (2023). Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς. ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου, https://www.patris.gr/2023/04/24/to-archaiologiko-moyseio-messaras/
O Ανδρέας Ν. Αγγελάκης είναι επίτιμο μέλος και διακεκριμένο fellow του Παγκόσμιου Οργανισμού Υδατικών Πόρων.