Λένε πως ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έγινε… ή ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους του. Ο Άινστάιν είχε πει: «Δεν ξέρω με τι είδους όπλα θα γίνει ο Τρίτος Παγκόσμιος πόλεμος, αλλά ο Τέταρτος Παγκόσμιος θα γίνει με ξύλα και με πέτρες», θέλοντας να δείξει ότι ο Τρίτος θα είναι τόσο καταστρεπτικός, που ο άνθρωπος θα γυρίσει … στην παλαιολιθική εποχή! Για κάποιους, όμως, φαίνεται να διαψεύστηκε…

Στον 21ο αιώνα, τίποτα δεν πρέπει να μας φαίνεται περίεργο. Πολλοί, λένε πως η Κίνα κέρδισε τον Τρίτο Παγκόσμιο, χωρίς να χρειαστεί να ρίξει ούτε μια τουφεκιά. Είναι μάλιστα σε θέση –ας είναι καλά- να αποστέλλει και υλική βοήθεια στους έχοντες ανάγκη και έχουν πληγεί από τον –κινέζικο- κορωνοϊό. Κάτι μας θυμίζει από το Σχέδιο Μάρσαλ, έστω και σε μικρογραφία.

Μόνο που η Αμερική είχε πάρει μέρος στον πόλεμο και είχε και αυτή τις απώλειές της… Η Κίνα, λοιπόν, βρέθηκε έτοιμη –και ετοιμοπόλεμη- οικονομικά και βιομηχανικά, ξεπέρασε μια επιδημία, που ξεκίνησε στα σπλάχνα της και με το ατέλειωτο έμψυχο δυναμικό και τις ακμάζουσες βιομηχανικές μονάδες της, προβαίνει σε διακριτικές … διακρατικές αγαθοεργίες, κυρίως προς την Ε.Ε.

Έτσι, στις 21 Μαρτίου έφτασαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» 18 τόνοι υγειονομικού υλικού (ιατρικές, χειρουργικές και προστατευτικές μάσκες, ιατρικά γυαλιά, γάντια και καλύμματα παπουτσιών…).

Οι 8 τόνοι από την κινεζική κυβέρνηση και οι 10, δωρεά από κινεζικές επιχειρήσεις και οργανώσεις (για να παραμένουμε υγιείς και να αγοράζουμε τα προϊόντα τους).

Μάλιστα, η κινεζική αποστολή είχε τοποθετήσει και πανώ με απόφθεγμα του Αριστοτέλη, στα ελληνικά και στα κινεζικά : «Φιλία εστί μία ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη» (δηλαδή, η φιλία είναι μια ψυχή, που κατοικεί σε δύο σώματα).

Η Γουχάν, πόλη απ’ όπου ξεκίνησε η ιστορία με τον κορωνοϊό, απέχει από τη Σαγκάη (εμπορικό κέντρο της Κίνας) κάτι λιγότερο από 850 χλμ. και από το Πεκίνο (διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο), 1.200 χλμ. ενώ το Μιλάνο και η Νέα Υόρκη απέχουν απ΄αυτή 15.000 χλμ.

Αν και οι τελευταίες πόλεις δοκιμάζονται ακόμα και σήμερα από την πανδημία του ιού αυτού, η Σαγκάη και το Πεκίνο δεν έχουν πληγεί στο ελάχιστο. Ακόμα, πολλοί θάνατοι –λόγω ιού- έχουν καταμετρηθεί στο Ιράν, στην Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία κ.α. Επίσης, οι βιομηχανικές περιοχές στην Κίνα παραμένουν ασφαλείς.

Η Αμερική φαίνεται να μην κατηγορεί χωρίς λόγο την Κίνα. Ακόμα και στην Ινδία όλες οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με την Κίνα, όπου κανένας πολιτικός ή στρατιωτικός δεν βρέθηκε να έχει νοσήσει ή να είναι θετικός στον κορωνοϊό. Αντίθετα, ο διάδοχος του Ηνωμένου Βασιλείου, Φίλιππος, ο πρωθυπουργός Μπορίς Τζόνσον και ο υπουργός Υγείας(!) έχουν νοσήσει. Το ίδιο και η σύζυγος του Καναδού πρωθυπουργού Τριντώ και του ισπανού πρωθυπουργού.

Ο κορωνοϊός, με την εξάπλωσή του έχει καταστρέψει τις οικονομίες σχεδόν όλων των άλλων χωρών της υδρογείου. Πολλές χώρες αναγκάστηκαν να κλείσουν τα σύνορά τους, στην προσπάθειά τους να προφυλαχθούν από την εξάπλωση του ιού· μεταξύ αυτών είναι και η χώρα μας. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ εκατομμύρια συνάνθρωποί μας έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Στις περισσότερες χώρες ο κόσμος υποχρεώθηκε να κλειστεί σε καραντίνα «κατ’ οίκον».

Ο ιός, αν και ξεκίνησε από την Κίνα, έχει εξαπλωθεί, σήμερα, σε κάθε γωνιά του κόσμου. Όμως, ο ιός δεν έφτασε ούτε στο κοντινό Πεκίνο, ούτε και στη Σαγκάη! Αντίθετα, η Νέα Υόρκη έκλεισε, οι δρόμοι στο Μιλάνο ερήμωσαν, η κίνηση στο Λονδίνο έσβησε· το ίδιο και στις περισσότερες πόλεις και πρωτεύουσες της Ευρώπης, Βερολίνο, Μαδρίτη, Αθήνα…

Το ίδιο και στην Ασία (Δελχί, Βομβάη, Τεχεράνη, Τόκιο, Σεούλ, Εμιράτα…). Γενικά, τα μεγαλύτερα κέντρα της παγκόσμιας διοίκησης, της οικονομίας και του εμπορίου έχουν παραμείνει κλειστά και σε αδράνεια. Αντίθετα, όλες οι υπηρεσίες και οι εμπορικές επιχειρήσεις στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και στα άλλα μεγάλα κέντρα της Κίνας βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία.

Το Πεκίνο είναι η πόλη όπου διαμένει η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία της Κίνας και η Σαγκάη, η πόλη που κινεί την οικονομία της. Εκεί διαμένουν οι πλούσιοι Κινέζοι και αυτοί που ελέγχουν τις μεγαλύτερες βιομηχανίες. Εκεί, δεν υπάρχει το “lock down” και ο ιός, που γεννήθηκε μεν στην Κίνα, όμως δεν φαίνεται να έχει καμία επίπτωση, αν και τόσο το Πεκίνο, όσο και η εμπορική Σαγκάη «είναι μια γειτονιά» με τη Γουχάν.

Η καταστροφή από τον ιό αποτυπώνεται στην πτώση που είχαν τα χρηματιστήρια, σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου· στην Κίνα, όμως, η πτώση αυτή ήταν μηδαμινή, συγκριτικά… Αυτό δίνει την αφορμή σε πολλούς συνωμοσιολόγους να σκέπτονται ότι η Κίνα χρησιμοποίησε τον ιό ως βιοχημικό όπλο, με σκοπό την οικονομική επικράτηση. Δίνεται, δηλαδή η αφορμή να θεωρήσει κανείς ότι αφού έχει τον ιό υπό έλεγχο, είναι πιθανό να έχει και το αντίδοτό του ή ίσως και το ανάλογο εμβόλιο, που όμως δεν μοιράζονται με τον υπόλοιπο κόσμο ή μπορεί να περιμένουν να το κάνουν την κατάλληλη στιγμή… λέμε τώρα!

Οι κινέζοι είναι ένας αξιοθαύμαστος λαός και το έχει αποδείξει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η εντύπωσή μας γι’ αυτούς διαστρεβλώνεται από τα λοξά τους μάτια, την περίεργη ιδεογραμματική γραφή τους και τα σκοτεινά χρόνια του Μάο. Όμως, έχουν επιτύχει ένα μεγάλο θαύμα, που ούτε οι μεγαλύτεροι οικονομολόγοι δεν έχουν πλήρως διευκρινίσει. Έχουν αναμίξει το κομμουνιστικό σύστημα με τον καπιταλισμό, σε βαθμό τέτοιο, που η διαφορά στα δύο συστήματα έχει γίνει εξαιρετικά δυσδιάκριτη… Μήπως, τελικά, είναι οι Κινέζοι καπιταλιστές και δεν το ξέρουν οι ίδιοι, ή μήπως εμείς, με βάση την καμπύλη των οικονομικών μας, βαδίζουμε προς τον κομμουνισμό και δεν το έχουμε ακόμα καταλάβει;

[email protected]