Η επέμβαση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία προφανώς έγινε με την ανοχή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ρωσίας, αφού και οι ίδιες διατηρούσαν στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.
Από την επέμβαση όμως των Τούρκων στη Βόρεια Συρία διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν κερδισμένοι και χαμένοι. Ο πιο κερδισμένος όμως από όλους είναι η Ρωσία, η οποία κατάφερε να επιλύσει το πρόβλημα της πολεμικής επέμβασης της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων της Συρίας.
Επίσης συνεχίζει να διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις στην επίμαχη περιοχή και έχει αναλάβει μαζί με την Τουρκία να επιτηρεί την αποχώρηση των Κούρδων από τα συριακά εδάφη, τα οποία κατάλαβε η Τουρκία κατά την εισβολή της στη Βόρεια Συρία. Κερδισμένη επίσης είναι η Συρία, η οποία ανέκτησε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους των εδαφών που κατείχαν οι Κούρδοι στη Βόρεια Συρία.
Μεγάλη χαμένη όμως είναι η αμερικανική διπλωματία η οποία βγήκε σοβαρά τραυματισμένη από τις λαθεμένες ενέργειες του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Ντραμς, ο οποίος με την αλλοπρόσαλλη πολιτική που εφάρμοσε, με το ήξεις -αφήξεις, που άλλα έλεγε το πρωί και άλλα το βράδυ, όπως για παράδειγμα τη μια μέρα επαινούσε τον Ερτογάν και την άλλη τον αποκαλούσε ανόητο, άφησε την πρωτοβουλία των εξελίξεων στους Πούτιν και Ερντογάν, ενώ και οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που υπήρχαν στην περιοχή μετακινήθηκαν ανατολικότερα προς το Ιράκ.
Ευτυχώς όμως για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που η Γερουσία η οποία ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και το Κογκρέσο αντέδρασαν άμεσα και επέβαλαν στον πρόεδρο Ντραμς, να στείλει στην Άγκυρα τον Αντιπρόεδρο Πενς για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερτογάν για κατάπαυση του πυρός.
Επίσης μεγάλοι χαμένοι είναι οι Κούρδοι της Βόρειας Συρίας οι οποίοι προδόθηκαν από τον πρόεδρο Ντραμς και αφέθηκαν στο έλεος της Τουρκίας και της Συρίας. Όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τη στάση που θα τηρήσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι της περιοχής και να προβλέψει τις επόμενες εξελίξεις.
Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι δεν έχει ενιαία στρατηγική και πάντα είναι απούσα από τα μεγάλα διεθνή γεγονότα. Αυτό βέβαια οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει πολυφωνία, η οποία συνήθως καταλήγει σε ασυμφωνία, γιατί όπως λέει και ο σοφός λαός μας, όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει.
Η περίπτωση όμως της επέμβασης της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία πρέπει να γίνει μάθημα στις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αποκτήσουν ενιαία φωνή και να παίρνουν εγκαίρως θέση σε σημαντικά θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Η Τουρκία όμως, με την επέμβαση στη Βόρεια Συρία, απέκτησε αλαζονική συμπεριφορά και μπορεί να δημιουργήσει και άλλα επεισόδια σε άλλες περιοχές, όπως είναι το ανατολικό Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος.
Μακάρι, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι μια παγκόσμια δύναμη, να μην βρίσκεται σε λήθαργο και να παρακολουθεί μόνο από απόσταση τα διάφορα διεθνή γεγονότα, αλλά να παρεμβαίνει με διάφορους τρόπους για την επίλυση των διαφορών μεταξύ διαφόρων κρατών και κυρίως όταν πρόκειται για κράτη μέλη της με άλλα κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.