Ξέραμε ότι οι Κινέζοι είναι ένας λαός με έντονα τα χαρακτηριστικά της σοφίας και της υπομονής. Φαίνεται, όμως, ότι με την πρόσφατη επιδημία του κορωνοϊού, το δεύτερο χαρακτηριστικό έχει περιπέσει σε ανεπάρκεια.

Η ανάγκη να εξυπηρετήσει και να περιθάλψει τα πολυάριθμα θύματα της επιδημίας, το σύστημα υγείας της Κίνας, αποφάσισε να κατασκευάσει ένα νοσοκομείο 1.000 κλινών (και εξ ανάγκης), σε χρόνο ρεκόρ.

Το περίεργο (έως αστείο) είναι ότι οι αγγλόφωνες ανταποκρίσεις χαρακτηρίζουν το νοσοκομείο αυτό άλλοτε «πρόχειρο» (makeshift) και άλλοτε «προσωρινό» (temporary). Ίσως, η χαρακτηριστική σεμνότητα που χαρακτηρίζει τους κινέζους, να τους επέβαλε να είναι επιφυλακτικοί, ως προς την ποιότητα της κατασκευής που θα προκύψει, λαμβανομένης υπόψη της σπουδής για την κατασκευή της.

το σύστημα υγείας της Κίνας, αποφάσισε να κατασκευάσει ένα νοσοκομείο 1.000 κλινών (και εξ ανάγκης), σε χρόνο ρεκόρ

Θεωρούμε όμως βέβαιο, ότι παρά την ταχύτητα της κατασκευής, το συγκρότημα δεν πρόκειται να «μπάζει» νερά, ούτε και να επικρατεί δυσοσμία, λόγω ελαττωματικής υδραυλικής εγκατάστασης… Με λίγα λόγια, το νέο νοσοκομείο θα είναι ( ή μάλλον … είναι, αφού έχει ήδη αρχίσει η λειτουργία του), άρτιο κατασκευαστικά, λαμβανομένης υπόψη της εμπειρίας των οικοδομικών εταιρειών  της Κίνας. Και στο συγκεκριμένο έργο έχουν συμπράξει τρεις μεγάλες εταιρείες.

Οι εργασίες άρχισαν στις 23 Ιανουαρίου και το έργο ολοκληρώθηκε στις 2 Φεβρουαρίου. Εδώ δεν χρειάζονται συγκρίσεις, τη στιγμή που –όπως γράφεται κατά καιρούς στον τύπο- στον τόπο μας, για την επισκευή ενός ιατρικού μηχανήματος μεσολαβούν εβδομάδες, για δε την αντικατάστασή του, μπορεί και μήνες…

Το διώροφο νοσοκομείο, είναι κατασκευασμένο σε οικόπεδο 60.000 τ.μ. έχει 30 μονάδες εντατικής θεραπείας, χώρους ιατρικών μηχανημάτων και μεγάλο αριθμό θαλάμων καραντίνας. Για τον κατασκευαστικό αυτό άθλο, εργάστηκαν 7.000 ειδικευμένοι εργάτες και τεχνικοί, επί 24ώρου βάσεως, με χρόνο ανάπαυσης… στο ελάχιστο.

το νοσοκομείο για την επιδημία του κορωνοϊού στην Κίναέχει ανεγερθεί με τη μέθοδο των προκατασκευασμένων μονάδων δηλ. «προκάτ».

Αυτοί που ανήκουν στην κατηγορία των αμφισβητιών, προτάσσουν το επιχείρημα, ότι το νοσοκομείο έχει ανεγερθεί με τη μέθοδο των προκατασκευασμένων μονάδων δηλ. «προκάτ».

Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι ότι ο επισκέπτης, αν δεν είναι ειδικός, δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν ένα οίκημα είναι προκάτ ή κτισμένο με την κλασική μέθοδο. Μακάρι να υπήρχε και σε μας η δυνατότητα αυτού του αντανακλαστικού και ας ήταν προκάτ οι κατασκευές που βρίσκονται στα σχέδια επί χρόνια· αν και ειδικά για την ιδιαίτερη περιοχή μας, θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε θέση πλεονεκτική, από την άποψη των υποδομών υγείας…

Η επιδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει το θάνατο σε πάνω από 750 άτομα, στην Κίνα, σε αντίθεση με την επιδημία του συνδρόμου SARS, το 2002- 2003, όπου τα θύματα ήταν  350. Μάλιστα, φαίνεται η επιδημία να εξαπλώνεται αντί να υποχωρεί. Η πόλη Wuhan, απ’ όπου ξεκίνησαν όλα, βρίσκεται σε «κατάσταση πολιορκίας».

το νοσοκομείο για την επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα έχει ανεγερθεί με τη μέθοδο των προκατασκευασμένων μονάδων δηλ. «προκάτ».

Οι δρόμοι πρακτικά έρημοι, κυκλοφορία οχημάτων στο άκρως ελάχιστο, θερμομέτρηση κατά την είσοδο στα εμπορικά καταστήματα που παραμένουν ανοικτά, οι ελάχιστοι κάτοικοι που κυκλοφορούν φοράνε προστατευτικές μάσκες και οι περισσότεροι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, υπακούοντας –μάλλον αγόγγυστα- στις εντολές της πολιτείας.

Βέβαια, αν το δούμε και διαφορετικά, ο αριθμός των σχεδόν 750 θυμάτων στην Κίνα του 1,5 δις, ισοδυναμεί με 3 – 4 θανάτους στη χώρα μας, των 10,5 εκατομ. Η κριτική μπορεί να είναι ότι και μία ζωή έχει ανυπολόγιστη αξία. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι στη χώρα μας, από τον Οκτώβριο του 2019, έχουν αναφερθεί 13 θάνατοι από τον ιό της –γνωστής μας- γρίπης! Αν αυτά τα θύματα ήταν από τον κορωνοϊό, τι θα λέγαμε;

Όπως παρακολουθούμε την κατάσταση και την οικοδομική δραστηριότητα στην Wuhan, την πόλη των 11 εκατομ. διερωτόμαστε αν οι κινέζοι διαθέτουν αρχαιολογική υπηρεσία, αν έχουν δασική υπηρεσία και άλλα παρόμοια… Πώς κατασκευάζουν νοσοκομείο 1.000 κλινών μόλις σε μια εβδομάδα;

Δεν υπάρχουν υπηρεσίες, δεν υπάρχει έλεγχος, γραφειοκρατία να τους φρενάρει; Δεν έχουν οι κινέζοι κανόνες, νόμους και καθορισμένες αρμοδιότητες οι υπάλληλοι του κράτους, ώστε να κωλυσιεργούν; Ή μήπως ο κομμουνισμός (τύπου Κίνας, παρακαλώ) αποδίδει; Αν είναι έτσι, να το ξαναδούμε !!!

Δεν μπορεί, εγώ δεν το πιστεύω. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κατασκευαστικό ρεκόρ. Οι άνθρωποι θα είχαν κάθε δικαιολογία να πέσουν και μερικές ημέρες έξω!  Όμως, ακόμα και ο εκ προοιμίου ακριβής υπολογισμός του απαιτούμενου χρόνου για την ολοκλήρωση του νοσοκομείου, αποτελεί ένα επίτευγμα, εξίσου σπουδαίο με εκείνο της εκτέλεσής του.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: Πότε και ποιοι πήραν την απόφαση εν μέσω της επιδημίας του κορωνο-ιού, πότε έγινε η μελέτη σκοπιμότητας, πότε η περίφημη … ωρίμανση, πότε έγινε η επικαιροποίηση της μελέτης και όλα τα άλλα επιβραδυντικά για ένα έργο, γραφειοκρατικά παιχνίδια, που συμβαίνουν στον τόπο μας και που τα θεωρούμε … φυσιολογικά; Οι άνθρωποι (οι κινέζοι δηλ.) έχουν αυτή την … αρρώστια για μεθοδική και ομαδική εργασία.

Όταν είχαν αναλάβει (μετά την Αθήνα) τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε λιγότερο από ένα χρόνο τους επισκέφτηκε κλιμάκιο της Ολυμπιακής Επιτροπής, για να ελέγξει αν και κατά πόσο έχουν αρχίσει τα ολυμπιακά έργα, στην Κίνα. (Να θυμηθούμε ότι το σκέπαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου στην Αθήνα, τοποθετήθηκε λίγες μέρες πριν την έναρξη των Αγώνων, ενώ ένα υπόστεγο στην πισίνα των καταδύσεων, δεν κατασκευάστηκε ποτέ).

Εκεί, στο Πεκίνο, τους υποδέχτηκαν οι κινέζοι αρμόδιοι, τρία χρόνια πριν και τους παρουσίασαν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, με τα έργα να βρίσκονται λίγο πριν την αποπεράτωσή τους… τα μέλη της ολυμπιακής επιτροπής, εμβρόντητα, αρκέστηκαν να συστήσουν, ότι: «Ωραία, αλλά δεν υπάρχει και τόση βία…» !!!

Μεταξύ μας, τώρα… το όλο σχέδιο, βασίστηκε στο μοντέλο της κατασκευής ενός νοσοκομείου στο Πεκίνο, το 2003, μέσα σε μια βδομάδα, με την εκδήλωση της επιδημίας λόγω του ιού SARS. Άρα, υπήρχε μια προηγούμενη εμπειρία… Ευτυχώς που δεν είχαμε κι εδώ κάποια επιδημία, αλλιώς θα δείχναμε στους Κινέζους τις κατασκευαστικές δυνατότητές μας!!!

Και για καλή μας τύχη, την κατασκευή του αεροδρομίου «Δαίδαλος» του Καστελλίου – Ηρακλείου, την ανέλαβαν μια ελληνική και μια ινδική εταιρία. Αν την είχαν αναλάβει οι κινέζοι, το έργο θα ήταν έτοιμο σε μια βδομάδα και ίσως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είχε προλάβει να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης του έργου, αλλά θα έκοβε –απευθείας- την κορδέλα των εγκαινίων!!!

 

[email protected]