Απουσία οργανωμένου σχεδίου, συνεχείς παλινωδίες και διαρκής προσπάθεια να μετακυλιστούν οι ευθύνες στους πολίτες – είναι οι 3 πλευρές που συνθέτουν τον απολογισμό της κυβερνητικής πολιτικής μετά την άρση του lockdown.
Στα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της πολιτικής προστίθενται:
1. Το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς μαζικά υποχρεωτικά τεστ σε απαίτηση των ξένων tour operators 2. Η ξαφνική πληρότητα 100% στα αεροπλάνα σε απαίτηση των αεροπορικών εταιρειών 3. Η πληρότητα 85% στα πλοία σε απαίτηση των εφοπλιστών 4. Τα διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα σε κάθε πύλη εισόδου της χώρας 5. Η άρνηση αύξησης των δρομολογίων στις δημόσιες συγκοινωνίες 6. Η αποτυχία συντονισμού των αρμόδιων τοπικών και ελεγκτικών αρχών για την τήρηση των μέτρων 7. Η απουσία προστασίας και ελέγχου ευαίσθητων χώρων, όπως οίκοι ευγηρίας και χώροι λατρείας. 8. Η τραγική «ταλάντευση» της Κυβέρνησης απέναντι στο άνοιγμα των σχολείων. Αξίζει βέβαια να σταθούμε ιδιαίτερα στο τελευταίο, που αφορά μαθητές, γονείς και το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου.
Πρώτον, το ζήτημα της προστατευτικής μάσκας. Σε πλήρη συντονισμό με τις παλινωδίες απέναντι στον κορωνοϊό, η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως χαρακτήρισε αρχικά τη μάσκα ως «προσωπικό αντικείμενο που επαφίεται στην ατομική ευθύνη» τονίζοντας πως το κόστος της επιβαρύνει την οικογένεια του κάθε παιδιού.
Λίγο αργότερα, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος την διέψευσε με αποτέλεσμα η ίδια η Υπουργός να υποχρεωθεί να ανασκευάσει προχωρώντας και στη γνωστή υπόσχεση για το «παγουρίνο». Με όλες αυτές τις αμφισημίες, πώς μπορεί ο γονιός να είναι σήμερα σίγουρος ότι στέλνει το παιδί του με ασφάλεια στο σχολείο; Δεν είναι μόνο αυτό.
Δεύτερον, το ζήτημα του αριθμού των μαθητών. Πόση προστασία θα μπορούν να παρέχουν οι μάσκες, όταν στις τάξεις αυξάνονται αντί να μειώνονται οι μαθητές και θα στοιβάζονται πλέον από 25 έως και 27 παιδιά σε λίγα τετραγωνικά μέτρα;
Σε όλη την Ευρώπη, εξαιτίας της πανδημίας, οι κυβερνήσεις επεξεργάζονται σχέδια για το άνοιγμα των σχολείων με μείωση των μαθητών σε κάθε τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και δωρεάν προμήθεια μασκών και αντισηπτικών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Κι όμως, στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να ανοίξει τα σχολεία με αυξημένο αριθμό μαθητών ανά τάξη σε σχέση με πέρυσι.
Τρίτον, η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς. Ακόμη μέχρι σήμερα αφήνεται ανοιχτό το θέμα της ημερομηνίας έναρξης. Κοντεύει Σεπτέμβρης, με κρούσματα ρεκόρ και η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη οριστικές αποφάσεις επιβεβαιώνοντας ότι πορεύεται σύμφωνα με την τακτική «βλέποντας και κάνοντας».
Τέταρτον, η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου για τα σχολεία. Το χάος κλιμακώνεται με την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία, ακριβώς όπως άνοιξε και ο τουρισμός. Χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς καμία ουσιαστική προετοιμασία. Με περισσότερους αντί για λιγότερους μαθητές ανά τάξη.
Χωρίς προσλήψεις εκπαιδευτικών. Και με μια Υπουργό που δεν αξιοποίησε την καλοκαιρινή περίοδο ώστε σε συνεργασία με τους δήμους να θωρακίσει υγειονομικά τα σχολεία, δεν μερίμνησε για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, δεν αύξησε τις δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση, δεν εξασφάλισε επιπλέον χώρους και αίθουσες ώστε να τηρηθούν οι κανόνες που υπαγορεύουν οι ειδικοί όσον αφορά την κοινωνική αποστασιοποίηση. Τελικά, καλλιεργώντας ένα κλίμα πως όλα είναι στον «πιλότο».
Ο αντίποδας των συγκεκριμένων προτάσεων: Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ταλαντεύτηκε.
Ειδικά στη χρήση μάσκας επιμείναμε από την αρχή για τη δωρεάν διάθεσή σε χώρους και πληθυσμιακές ομάδες ιδιαίτερης ευαισθησίας όπως ο σχολικός πληθυσμός. Και έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις που καλείται η Κυβέρνηση να εφαρμόσει.
Μεταξύ αυτών: 1. Έκτακτο κονδύλι από τον προϋπολογισμό για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. 2. Αυξημένα τεστ για εκπαιδευτικούς και ευάλωτες κατηγορίες μαθητών. 3. Δωρεάν μάσκες στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. 4. Σχολαστική καθαριότητα των αιθουσών και των WC με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. 5. Όπου απαιτείται, τάξεις 10-12 μαθητών με προσθήκη ή αναδιαμόρφωση αιθουσών 6. Επιτάχυνση των 10.500 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών 7. Πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών για φέτος 8. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω των δημόσιων δικτύων, χωρίς αποκλεισμούς, εκεί όπου οι επιδημιολογικές συνθήκες την επιβάλλουν 9. Συντονιστικό όργανο Παιδείας-Υγείας ανά Δήμο, σε επικοινωνία με ΕΟΔΥ-Πολιτική Προστασία, για την αξιόπιστη παρακολούθηση των εξελίξεων σε τοπικό επίπεδο και την στοχευμένη παρέμβαση όπου και αν χρειαστεί.
Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να «παίζουμε» με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Δεν μπορεί στις σχολικές τάξεις να ακολουθηθεί η τακτική του «πάμε και βλέπουμε» ή του «είπα-ξείπα».
Δεν μπορεί να είναι απροετοίμαστη και υγειονομικά ανασφαλής η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Χρειάζεται σχέδιο και πριν από όλα σεβασμός απέναντι στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Παραμονές αυτής της ιδιαίτερης και απαιτητικής σχολικής χρονιάς η Κυβέρνηση να λάβει υπόψη της και να υιοθετήσει τις παραπάνω προτάσεις. Γιατί οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
*Ο Νίκος Ηγουμενίδης είναι βουλευτής Ηρακλείου – ΣΥΡΙΖΑ.