Μια από τις περιοχές της Ευρώπης που ξεχώρισε για την αντίστασή της στο Ναζισμό και το Φασισμό, ήταν η Κρήτη. “Δεν γνωρίζω άλλο τόπο που να έχει δώσει τόσο αίμα για την ελευθερία όσο η Κρήτη”, έχει πει και τονίσει ο λάτρης του νησιού μας Ζαν-Κλον Σβέντεμάν, Γάλλος καθηγητής και πρόεδρος του συλλόγου Αλσατία-Κρήτη.  Περήφανος για την κρητική καταγωγή του έχει πει και γράψει, ο αείμνηστος πια, αλλά πάντα Μέγας Μίκης Θεοδωράκης, που διάλεξε και επέβαλε και ως τόπο ταφής του τον Γαλατά Χανίων, δίπλα στους δικούς του.

Το γεγονός ότι την Κυριακή το βράδυ δυο εμβληματικοί ερμηνευτές των τραγουδιών και ποιημάτων που μελοποίησε, η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς, θα είναι στο σεισμόπληκτο δήμο Μινώα-Πεδιάδα και πιο συγκεκριμένα στο δημοτικό θέατρο του Αρκαλοχωρίου  δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Είναι ένα συμβολικό και ιστορικό γεγονός. Συμβαίνει ένα χρόνο από το θάνατό του αλλά και ένα χρόνο μετά το καταστροφικό σεισμό.

Τι ήταν η πορεία ζωής του Μίκη Θεοδωράκη; Ένας αγώνας για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την κοινωνική  δικαιοσύνη, την εθνική  και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Πώς ανταμείφθηκε; Με τις  διώξεις, τις φυλακές και τα βασανιστήρια από τις δυνάμεις κατοχής, αλλά και της μισαλλοδοξίας. Αλλά και με την αναγνώριση, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού. Μέγιστη η αγάπη του για την Ελλάδα. “ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ.

Μια ζωή για την Ελλάδα” είναι ο τίτλος του βιβλίου του λουξεμβουργιανού βιογράφου του Guy Wagner.  “ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ. Θρησκεία μου η Ελλάδα” είναι ο τίτλος της βιογραφίας που έγραψε ο Γιώργος Λογοθέτης, δημοσιογράφος στη σουηδική τηλεόραση και στην ΕΡΤ 3. “Μίκης Θεοδωράκης, ο άνθρωπος, ο δημιουργός, ο μουσικός, ο πολιτικός, ο Κρητικός και ο Οικουμενικός” είχε τεκμηριώσει και αποδείξει το παγκόσμιο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε, παρουσία του στα Χανιά το 2005 με την ευκαιρία των 80ων του γενεθλίων. Αλλά και όχι μόνο.

Όλων των λαών που αγωνίστηκαν για τις ίδιες αξίες. Φαίνεται από τα πανεπιστήμια των χωρών ανά την Υφήλιο, που όπως και το πανεπιστήμιο Κρήτης τον ανακήρυξαν επίτιμο διδάκτορα. Γιατί  ο Μίκης Θεοδωράκης είχε με τις μελοποιήσεις του φέρει την ποίηση γνωστών Ελλήνων και ξένων ποιητών και, μάλιστα βραβευμένων με  Νόμπελ ποίησης, Λένιν και άλλων βραβείων στα στόματα των απλών ανθρώπων. Κι αυτό είναι το Μέγα και Ανεξερεύνητο δάσος Μίκης Θεοδωράκης.

Γιατί όπως είπε τη Δευτέρα το βράδυ στο Μητροπολιτικό Πολυπολιτισμικό Κέντρο στο Αρκαλοχώρι ο Γιώργος Αγοραστάκης, πρόεδρος του συλλόγου “Οι Φίλοι του Μίκη Θεοδωράκη”, ο “Μίκης είναι ένας γνωστός μας άγνωστος.” Και όπως μου είχε πει ο φίλος μας από τη Σουηδία Ingemar Redhin, ο μεταφραστής του Οδυσσέα Ελύτη, φίλος του Μίκη και πρόεδρος του συλλόγου ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, “όπως και με το παγόβουνο, βλέπουμε και γνωρίζουμε μόνο την κορυφή του έργου του”.

Κι όπως έγραψε ο δημοσιογράφος με τα ωραία ελληνικά και εξαίρετος σκιτσογράφος Γιάννης Κουστοκώστας, Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν και θα παραμείνει παρά τη φυσική του «απουσία» ο μεγάλος πυλώνας του σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού. Ήταν μεγάλος σε όλα, ακόμα και στα λάθη του. Άξιος εστί. Γιατί μας έμαθε πως… για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή. Γιατί…κράτησε τη ζωή του ταξιδεύοντας, στην… Όμορφη πόλη, γιατί…άνοιξε την πόρτα το βράδυ για να βρουν συντροφιά της γης οι θλιμμένοι…

Αυτό τον Μέγα και Οικουμενικό Ελληνα και αγωνιστή θα έχομε την ευκαιρία να δούμε νοερά και να ακούσομε μέσα από τις ερμηνείες των δυο εμβληματικών ερμηνευτών την Κυριακή το βράδυ. Αυτόν τιμούν και οι σεισμόπληκτοι της περιοχής και των οικίσκων που βρίσκονται λίγα μέτρα πιο μακριά από το θέατρο.

Γιατί όπως ο Μίκης Θεοδωράκης με τη ζωή και το έργο του απέδειξε ότι και αν ως άνθρωποι μπορεί να κάνομε λάθη, ή να έχομε ατυχίες, με τον αγώνα, την επιμονή και την υπομονή μπορούμε να κατακτήσομε  ό,τι δικαιούμαστε, να επανακτήσουμε ό,τι μας αφαιρέθηκε, αλλά και να διορθώσουμε πολλά.  Μας δίδαξε πως τίποτε  δεν χαρίζεται, ούτε εδραιώνεται χωρίς αγώνα. Μας δίδαξε με τη ζωή και το έργο του ως τα βαθειά γεράματά του ότι με την παιδεία, την μάθηση, την ενότητα και τον αγώνα μπορούμε να ελπίζομε σε μια καλύτερη ζωή κι ένα καλύτερο κόσμο.

Ας δείξομε ότι είμαστε σε θέση να αναγνωρίσομε την προσφορά του στην Ελλάδα και στον Άνθρωπο γενικότερα. Ας δείξομε ότι εκτιμούμε ως Κρητικοί και ως Ελληνες τον Κοινωνικό πλούτο που δημιούργησε με τη ζωή και το έργο του, όπως έχει το νίσει ο Δημήτρης Κούτουλας, επίκουρος καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ας δείξομε πως διαθέτομε το ανάστημα  να είμαστε άξιοι συντοπίτες, συμπατριώτες και συνάνθρωποί του. Πως οι σεισμόπληκτοι συνάνθρωποί μας μπορούν να ελπίζουν στην αγάπη, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας.

Ευχαριστίες αξίζουν στην εικαστικό Φωτεινή Κοκολάκη για τις πρωτοβουλίες και προσπάθειές της για να ζήσομε αυτή τη συγκινητική βραδιά. Συγχαρητήρια αξίζουν στην Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Μινώα Πεδιάδος για  την υποστήριξη της συμβολικής και ιστορικής αυτής βραδιάς. Έπαινοι αξίζουν και στους τοπικούς συλλόγους, Πολιτιστικό, Θέατρο, Αθλητισμό και φυσικά Σεισμοπαθών που αγκαλιάζουν και στηρίζουν την σπάνια αυτή βραδιά ανάτασης και ελπίδας.