Η κλιματική κρίση καλά κρατεί και δεν μας αφήνει ούτε λεπτό σε ησυχία με έντονα καιρικά φαινόμενα να χτυπούν με δίνη ό,τι βρουν στο πέρασμά τους ανά την Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Πολλές ζωές συνανθρώπων μας χάνονται άδικα και ασυναίσθητα από απλή αμέλεια αλλά και μερικές φορές από υπερεκτίμηση των δυνάμεών τους… Κάποιες φορές πρέπει να επικρατεί η λογική και μόνο και όχι ο ενθουσιασμός και η υπερεκτίμηση.

Με τη φύση δεν μπορεί κανείς να τα βάλει,  ούτε να την σταματήσει με ουδένα τρόπο και όσοι προσπάθησαν, πιστέψτε με,   το πλήρωσαν πολύ ακριβά  και δυστυχώς τις πιο πολλές  φορές το τίμημα ήταν βαρύ, με την ίδια τους τη ζωή… Έχω τοποθετηθεί σε πολλές προγενέστερες αρθογραφίες σχετικά, αλλά εκ νέου θέλω  πολύ στοχευμένα να παρουσιάσω,  αλλά συνάμα και να δώσω τις ανάλογες συμβουλές πρόληψης…

Αυτό που πρεσβεύω πάντα είναι η πρόληψη, γιατί η πρόληψη είναι η καλύτερη καταστολή. Τα πλημμυρικά  φαινόμενα έχουν αυξηθεί στην χώρα μας λόγω της κλιματικής κρίσης αλλά και πολλών άλλων παραγόντων που ο ίδιος ο άνθρωπος έχει προκαλέσει με την απερισκεψία του…

Και βλέπουμε ρέματα μπαζωμένα και καταπατημένα από κάποιους,  που έχουν χτίσει πάνω τους πολυκατοικίες και μετά αναρωτιόμαστε γιατί. Η απάντηση σε αυτό το γιατί είναι πολύ εύκολη αλλά δυστυχώς την πληρώνουν αθώοι άνθρωποι που δεν φταίνε σε τίποτα. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλές ιρλανδικές διαβάσεις, δηλαδή φίλες και φίλοι μου σε κάποιους δρόμους,  συνήθως  επαρχιακούς και αγροτικούς περνάει από πάνω τους,    σε κάποιο σημείο το νερό ενός ρυακιού ή ενός ποταμού…

Δεν είναι τόσο αθώες αυτές οι ιρλανδικές διαβάσεις, γιατί σε αυτές στατιστικά έχουν χάσει πολλοί συνάνθρωποι μας την ζωή τους,  κατά την εκδήλωση μιας πολύ έντονης καταιγίδας που τρέχει πολύ νερό και στην προσπάθειά τους να περάσουν παρασύρονται από το νερό και πνίγονται. Ιρλανδική διάβαση-κίνδυνος, λοιπόν, όπως και ο τίτλος των ανησυχιών μου αυτών, που δεν σας κρύβω την ανησυχία μου λόγω του ότι έχω διαχειριστεί πολλά συμβάντα παρόμοιας φύσης λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας και εμπειρίας,  είκοσι πέντε ετών στο Πυροσβεστικό Σώμα εκ των οποίων δέκα χρόνια σε ΕΜΑΚ…

Πρέπει να δείχνουμε μεγάλη προσοχή και σε καμία περίπτωση δεν περνάμε από μια ιρλανδική διάβαση είτε πεζοί είτε με το αυτοκίνητο κατά την ώρα εξέλιξης ενός φαινόμενου αλλά και ώρες μετά.

Τώρα τον χειμώνα που η γης έχει δεχτεί τόσο πολύ νερό είναι δύσκολο να παρακρατήσει  άλλο νερό,  με αποτέλεσμα να δημιουργείται γρήγορα και εύκολα πλημμυρικό φαινόμενο. Επίσης θα αναφέρω άλλον έναν πολύ σοβαρό λόγο, ο οποίος είναι η αλόγιστη απομάκρυνση της παρόχθιας βλάστησης από τα ρυάκια και τα ποτάμια, που έχει ως αποτέλεσμα το νερό να μην βρίσκει εμπόδια και να κατεβαίνει με τεράστια ορμή και ταχύτητα και να συμπαρασύρει ό,τι βρει στο πέρασμά του με ευκολία.

Είναι κρίμα και άδικο να χάνονται ανθρώπινες ζωές οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Εύχομαι να εισακουστούν οι ανησυχίες μου αυτές από όλες και όλους μας, και όσον αφορά την Πολιτεία καλό θα ήταν να τις καταργήσει εντελώς τις ιρλανδικές διαβάσεις και να φτιάξει γέφυρες να περνάει το νερό από κάτω και μέχρι να γίνει αυτό σε περίπτωση έντονου καιρικού φαινόμενου να κλείνουν με ειδική σήμανση οι ιρλανδικές διαβάσεις από τις αρχές και να μην επιτρέπεται η διάβασή τους.

Κλείνοντας, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κύριο Ευγένιο,έναν εξαιρετικό ποιμενάρχη που έχω την τύχη να γνωρίζω από κοντά και πιστεύω ότι θα πράξει τα μέγιστα για την αναβάθμιση και εξυγίανση του ρόλου της Εκκλησίας στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα με την εξέχουσά του προσωπικότητα.